Lactobacillus rhamnosus GG (LBGG) – wsparcie mikrobioty przy antybiotykoterapii
Aleksandra Szyjka

Lactobacillus rhamnosus GG (LBGG) – wsparcie mikrobioty przy antybiotykoterapii

Antybiotyki są skuteczne w przebiegu infekcji bakteryjnej – niszczą bakterie albo hamując ich wzrost. Jednocześnie prowadzą niestety do zaburzenia równowagi pomiędzy pożytecznymi a chorobotwórczymi drobnoustrojami zasiedlającymi przewód pokarmowy. Antybiotykoterapia może prowadzić do rozwinięcia dysbiozy, czyli zaburzenia równowagi w składzie i funkcjonowaniu drobnoustrojów bytujących w organizmie gospodarza, a w konsekwencji do pojawienia się biegunki. Żywe kultury bakterii, w tym szczep Lactobacillus rhamnosus GG, wzbogacają mikroflorę jelitową również w trakcie antybiotykoterapii. 

Antybiotyki nie działają na wirusy!

Odkrycie pierwszego antybiotyku przez A. Fleminga było przełomem dla świata medycyny. W walce przeciwko niektórym drobnoustrojom (zwłaszcza bakteriom), antybiotyki stanowią niekiedy jedyne rozwiązanie.

Z uwagi na rosnące zagrożenie opornością na antybiotyki spowodowaną ich nadużywaniem lub nieprawidłowym stosowaniem (np. w przypadku infekcji wirusowej, w której są nieskuteczne), szczególnie ważna jest odpowiednia identyfikacja przyczyny objawów grypopodobnych.

Czym są probiotyki? 

Według definicji probiotyki to żywe drobnoustroje, które podawane w określonej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza. Właściwości probiotyków zależą ściśle od szczepu i pożądany efekt zdrowotny musi być uzyskany w danej sytuacji klinicznej z użyciem konkretnego szczepu probiotycznego, by potwierdzić jego skuteczność. Probiotyki to jedna z metod umożliwiających modyfikację składu mikrobioty jelitowej. Na polskim rynku dostępne są w postaci produktów leczniczych, suplementów diety oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, różniących się zastosowaniami.

Powiązane produkty

Dlaczego w trakcie antybiotykoterapii wprowadza się odpowiedni probiotyk?

Zainteresowanie żywymi kulturami bakterii w aspekcie wsparcia organizmu podczas antybiotykoterapii było związane z przypuszczeniem, że u podłoża biegunki poantybiotykowej leży zmiana składu mikrobioty jelitowej poprzez zmniejszenie proporcji korzystnych drobnoustrojów oraz zaburzenie jej funkcji metabolicznych. Wprowadzenie konkretnego szczepu probiotycznego jest sposobem na zapobieganie pojawieniu się niekorzystnych objawów ze strony przewodu pokarmowego.

Jak mogą działać żywe kultury bakterii?

  • zabezpieczają przed kolonizacją patogenami (drobnoustrojami chorobotwórczymi),
  • wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe,
  • wpływają korzystnie na pasaż jelitowy,
  • zapewniają stabilizację lub normalizację mikrobioty,
  • mogą poprawiać wymianę enterocytów,
  • konkurują z patogenami,
  • mogą stabilizować barierę jelitową,
  • mogą wpływać na metabolizm kwasów tłuszczowych oraz wytwarzanie witamin,wpływają na modulację odpowiedzi immunologicznej.

Co oznacza Lactobacillus rhamnosus GG (LBGG)?

Każdy szczep probiotyczny ma swoją unikatową nazwę. Lactobacillus to rodzaj bakterii, rhamnosus – gatunek, natomiast skrót GG (lub w przypadku innych drobnoustrojów – skrót uzupełniony kodem numerycznym) wskazuje na konkretny szczep probiotyku.

Skuteczność i bezpieczeństwo wykazane w badaniach klinicznych są ściśle przypisane dla danego szczepu, stąd jego znajomość jest niezbędna. Nie można właściwości i efektu klinicznego jednego szczepu rozszerzać na inne szczepy w obrębie tego samego rodzaju, ani tym bardziej gatunku. LBGG jest uznany za szczep bezpieczny i dobrze tolerowany.

Co jest istotne podczas stosowania preparatów z żywymi kulturami bakterii?

  1. Najlepszym wyborem wydają się preparaty jednoskładnikowe. Znajomość działania i efektu klinicznego dla danego szczepu uzyskana w badaniach klinicznych dobrej jakości metodologicznej nie jest tożsama dla preparatów wieloskładnikowych. W ich przypadku konieczne jest potwierdzenie skuteczności w odrębnych badaniach klinicznych i w konkretnej sytuacji klinicznej. 
  2. Warto zwrócić uwagę na jakość dostępnego na rynku szczepu, czyli w wyborze kierować się producentem, który prowadzi ściśle regulowaną kontrolę jakości uwzględniającą skład i zawartość żywych kultur bakterii.
  3. Przyjmowanie żywych kultur bakterii powinno być rozpoczęte na możliwie wczesnym etapie – najlepiej wraz z rozpoczęciem antybiotykoterapii. Taka strategia pozwala na zminimalizowanie ryzyka niekorzystnych zmian mikrobioty jelitowej, w tym nadmiernego rozrostu bakterii niekorzystnych. Stosowanie żywych kultur bakterii powinno trwać aż do momentu zakończenia antybiotykoterapii.

Źródła:

  1. Nordqvist C. Antibiotics: All You Need To Know. http://www.medicalnewstoday.com/articles/10278.php (2017.09.17).
  2. Górska S i wsp. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postepy Hig Med Dosw (online) 2009; 63: 653–667.
  3. Szajewska H. Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Medycyna Praktyczna, https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/168224,probiotyki-aktualny-stan-wiedzy-i-zalecenia-dla-praktyki-klinicznej (dostęp: 2018.07.01).
  4. Szajewska H. Lactobacillus GG – aktualne dane naukowe. Standardy Medyczne/Pediatria 2015; 4(12).
  5. Zaman SB i wsp. A Review on Antibiotic Resistance: Alarm Bells are Ringing. Cureus 2017; 9(6): e1403.
  6. Hill C i wsp. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2014; 11: 506–514.  
  7. Szajewska H. Probiotyki i prebiotyki. W: Szajewska H, Horvath A (red.). Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży. Medycyna Praktyczna 2017; 182–184.
  8. Szajewska H & Kołodziej M. Systematic review with meta-analysis: Lactobacillus rhamnosus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea in children and adults. Aliment Pharmacol Ther 2015; 42: 1149–1157. 
  9. Szajewska H i wsp. Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016; 62(3): 495–506.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Spadek liczby szczepień na grypę – jakie są tego przyczyny?

    Według danych WHO co roku grypą i wirusami grypopodobnymi zakaża się od 330 mln do 1,575 mld ludzi na całym świecie, a z powodu powikłań umiera od 500 tys. do miliona pacjentów. Tymczasem już drugi rok z rzędu w Polsce odnotowuje się spadek liczby szczepień przeciwko grypie – eksperci ostrzegają, że grozi to wzmożonym rozprzestrzenianiem się wirusa.

  • Terapia światłem i falami dźwiękowymi może spowolnić chorobę Alzheimera

    Naukowcy z MIT w Stanach Zjednoczonych odkryli, dlaczego stymulacja światłem i dźwiękiem o odpowiednich częstotliwościach spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Okazało się, że pobudza ona mózg do usuwania substancji, których nagromadzenie wywołuje otępienie.

  • 8-godzinne okno żywieniowe drastycznie zwiększa ryzyko chorób serca

    Badanie przeprowadzone na ponad 20 000 dorosłych wykazało, że u osób, które przestrzegały 8-godzinnego okna żywieniowego, będącego rodzajem postu przerywanego, ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia było o 91% wyższe. Co więcej, w porównaniu ze standardowym harmonogramem jedzenia, który obejmuje 12–16 godzin dziennie, ograniczenie spożycia pokarmu do mniej niż 8 godzin dziennie nie wiązało się z dłuższym życiem.

  • Salmonella w Biedronce – co grozi po zjedzeniu skażonego mięsa?

    Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła pałeczki salmonelli w produkcie drobiowym sprzedawanym w sieci sklepów Biedronka. Jak wyglądają objawy zatrucia salmonellą? Czy po ustaniu objawów chory wciąż zaraża?

  • Metformina hamuje uczucie głodu i pomaga schudnąć

    Nowe badanie wyjaśnia, dlaczego u części pacjentów stosujących metforminę, czyli lek przeciwcukrzycowy, obserwuje się umiarkowaną utratę nadmiernych kilogramów. Okazuje się, że metformina podwyższa we krwi poziom cząsteczki redukującej uczucie głodu (Lac-Phe).

  • Żurawina poprawia wydolność sportowców

    W serii badań z udziałem biegaczy naukowcy z Kanady odkryli, że przyjmowanie przez 28 dni suplementu zawierającego żurawinę doprowadziło do zauważalnej poprawy wydolności aerobowej sportowców. Co jeszcze pokazał eksperyment?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij