Czy warto stosować parafinę?

Parafina, znana również pod nazwą Mineral Oil, Petrolatum, Paraffin Oil czy Paraffinum Liquidum to mieszanina stałych alkanów, wydzielana między innymi z frakcji ropy naftowej. Zależnie od stopnia rafinacji, przybiera ona kolor od jasnożółtego do białego i ma postać krystalicznego, nierozpuszczalnego w wodzie, choć rozpuszczalnego w wielu innych rozpuszczalnikach organicznych wosku. Jest to jednocześnie taki składnik, który nadal wzbudza spore kontrowersje odnośnie swojej obecności w preparatach przeznaczonych do codziennej pielęgnacji naszej skóry.

W zależności od składu wyróżnia się następujące rodzaje parafiny:

    parafina ciekła
    parafina miękka
    parafina twarda

Właściwości parafiny

Parafina przejawia m.in. działanie zdrowotne, poprawia krążenie krwi, ogrzewa i rozluźnia zmęczone mięśnie oraz koi uszkodzone stawy. Poza tym wygładza naskórek i sprawia, że skóra jest gładka i elastyczna. Dzięki temu parafina znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i przemyśle kosmetycznym. Co więcej, parafina jest również stosowana jako podstawa maści aptecznych, a więc z jej dobrodziejstwa korzysta także przemysł farmaceutyczny. Oleje mineralne (w tym parafina) są bowiem tanie i szeroko dostępne, łatwo jest je obrabiać i przechowywać (w przeciwności np. do olejów naturalnych).

Działanie zdrowotne parafiny

Parafina to substancja, która posiada liczne właściwości zdrowotne, dlatego od lat wykorzystywana jest w terapii leczniczej, a dokładniej, w ciepłolecznictwie. Parafina w kontakcie z ciepłem człowieka oddaje mu bowiem skumulowaną energię. Co więcej, parafina, stygnąc, zwiększa swoją objętość, powodując ucisk tkanek. Wpływa to z kolei pozytywnie na stymulację mikrokrążenia oraz procesów metabolicznych komórek. Przyspieszeniu ulegają wtedy wszelkie mechanizmy gojenia. Wyzwalana energia cieplna wpływa również korzystnie na zmniejszenie napięcia mięśniowego oraz zapobiega przykurczom mięśni i ścięgien po doznanych urazach ortopedycznych (działanie rozgrzewające), a także poprawia odżywienie stawów.

Działanie kosmetyczne parafiny

Mimo iż sama parafina nie posiada właściwości nawilżających, potrafi stworzyć na skórze warstwę ochronną, która skutecznie zatrzymuje wilgoć wewnątrz naskórka. Okłady z parafiny otwierają pory skóry, dzięki czemu poprawia się krążenie krwi, a także wchłanialność drogocennych substancji odżywczych zawartych w kosmetykach pielęgnacyjnych - po nich skóra staje się ładniejsza, widocznie napięta. Jest ona miękka, gładka i elastyczna.

Zabieg parafinowy świetnie zadziała na wszelkie przesuszone partie skóry, np. na łokciach czy kolanach.

Warto tu również pamiętać, iż przy produkcji kosmetyków używa się głównie parafiny miękkiej, która służy do wyrobu kremów, balsamów (mleczek, lotionów) czy też pomadek ochronnych, parafina ciekła zaś do wyrobu maseczek na twarz, szyję i dekolt, a także preparatów do kąpieli przeznaczonych dla dzieci i dorosłych (np. emulsji do kąpieli leczniczych, która tworzy oleistą powłokę na warstwie rogowej naskórka, zapobiegając tym samym nadmiernemu parowaniu wody z powierzchni skóry).

Parafina kosmetyczna posiada właściwości natłuszczające, które doskonale łagodzą podrażnioną skórę.

Czy warto stosować parafinę?

Parafina, jako olej mineralny, działa na zasadzie okluzji, czyli tworzy na powierzchni skóry nieprzepuszczalną warstwę, która zapobiega utracie wilgoci z naskórka. Rzadko powoduje alergie kontaktowe, stąd często jest wykorzystywana w preparatach dedykowanych skórze atopowej. Dodatkową jej zaletą jest to, że nie wywołuje podrażnień. Parafina nie wnika wgłąb skóry, nie ma zatem właściwości regeneracyjnych i odżywczych, działa stricte powierzchniowo. Nadaje się ona dla cery wrażliwej, zapewnia ochronę przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych, nie nadaje się natomiast dla cery mieszanej, tłustej czy trądzikowej (tutaj używanie kosmetyków z parafiną spowoduje, niestety, zatykanie ujść gruczołów łojowych, a więc pogarszanie się stanu cery). Za to parafina jest zdecydowanie najlepszym ratunkiem dla zmarzniętych kończyn, stąd tak częsta jej obecność w środkach do pielęgnacji rąk i stóp. W wyniku jej aplikacji skóra jest odpowiednio natłuszczona, lecz ciągle nie nawilżona czy odżywiona. Stosowanie czystej parafiny może również powodować nadmierne przesuszanie się skóry i przetłuszczanie włosów. Posiadaczki cienkich i delikatnych włosów nie powinny sięgać po kosmetyki, w skład których wchodzi parafina, mogą one bowiem nadmiernie je obciążać. Nie zalecane jest również stosowanie ich przez osoby ze skłonnością do łupieżu.

Biorąc pod uwagę powyższe, parafina ma prawie tyle samo wad co zalet, zwolenników i przeciwników, do nas więc należy decyzja, czy będziemy chciały z niej korzystać, jakie to będą kosmetyki i w jakich sytuacjach będziemy po nie sięgać.


Podziel się: