Ichtiol biały. Co na to nauka?

Ichtiol ciemny (synonim: amonowy sulfobituminian) znany jest już od 1882 roku, kiedy dermatolog Paul Gerson Unna zaproponował jego stosowanie w pewnych schorzeniach dermatologicznych. Obecnie kojarzony jest przede wszystkim jako składnik leków recepturowych (robionych) i komponent "nieśmiertelnej" maści ichtiolowej. Mimo, że ichtiol sprawdza się w takich dolegliwościach dermatologicznych jak trądzik, łojotokowe zapalenie skóry czy łuszczyca, do jego stosowania zraża nas zwykle jego charakterystyczny "żywicowo-naftowy" zapach i brunatna barwa (1). Warto więc wiedzieć, że istnieje także jasna frakcja ichtiolu ("ichtiol biały").

Czym jest ichtiol biały?

Naturalny ichtiol jest produktem destylacji wysokosiarkowych łupków bitumicznych. Obecnie wykorzystuje się ichtiol syntetyczny, który powstaje poprzez sulfonowanie oleju. Wyróżniamy dwie frakcje: ichtiol ciemny (ang. dark sulfonated shale oil; DSSO) oraz jasny (ang. pale sulfonated shale oil; PSSO). Zaletą tego drugiego jest nie tylko jaśniejszy kolor (w związku z tym nie brudzi) i przyjemniejszy zapach, ale również lepsza tolerancja dermatologiczna oraz nieco inne właściwości.

Jakie właściwości ma biały ichtiol?

Biały ichtiol różni się właściwościami od ichtiolu ciemnego. Wykazuje podobne do niego działanie przeciwzapalne (porównywalne nawet z 0,5% hydrokortyzonem) i przeciwbakteryjne. Natomiast ma od niego silniejsze działanie przeciwgrzybicze, przeciwświądowe. Normalizuje też proces złuszczania się komórek naskórka i sprzyja procesom regeneracji (2, 3). Niekiedy jego właściwości i przeznaczenie porównuje się do wycofanej już z produktów kosmetycznych smoły węglowej (dziegieć).

Jak znaleźć ten składnik w kosmetykach?

W składzie INCI szukajmy składnika określonego jako: Sodium Shale Oil sulfonate. W jakich produktach dermokosmetycznych go znajdziemy? Otóż jest wykorzystywany do produkcji szamponów (stosowanych do mycia skóry ciała i głowy dotkniętej zmianami łuszczycowymi) czy kojących kremów (np. do pielęgnacji twarzy objętej zmianami w przebiegu trądziku różowatego).

Piśmiennictwo:

1. Boyd AS. Ichthammol revisited. Int J Dermatol 2010; 49(7):757-760.

2. Beckert S, Warnecke J, Zelenkova H, Kovnerystyy O, Stege H, Cholcha W, Königsrainer A, Coerper S. Efficacy of topical pale sulfonated shale oil in the treatment of venous leg ulcers: a randomized, controlled, multicenter study. J Vasc Surg 2006; 43(1): 94-100.

3. Zelenkowa H. Ichtiol  i   jego renesans w nowym tysiącleciu. Dermatologia estetyczna 2002; 4 (21); 222-227.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus