Przegląd zielonych warzyw — część 1
Ewelina Sternik

Przegląd zielonych warzyw — część 1

Skoro mamy wiosnę, pora zagrać w zielone, przede wszystkim na talerzu. Zielone warzywa są zdrowe i niskokaloryczne, a chlorofil odpowiedzialny za ich świeżą barwę wspomaga detoksykację oraz odnowę organizmu. Warzywa omówione w pierwszej części naszego przeglądu mogą zastąpić sól, walczą z pajączkami i wzmacniają organizm przyszłej mamy.

Brokuł

Choć zawiera bardzo dużo potasu i witamin C, A, B1 oraz B2, to najważniejszym jego składnikiem jest sulforafan — związek, którego właściwości mogą być istotne z punktu prewencji chorób nowotworowych. 

Okazuje się jednak, że skorzystanie z dobroczynnych właściwości brokuła jest możliwe tylko wtedy, gdy się go odpowiednio przygotuje. Zakazane jest blanszowanie w temperaturze powyżej 85 stopni lub mrożenie, bo wtedy zanika sulforafan. Najlepiej jest więc zanurzać brokuła w wodzie ogrzanej do 75 stopni lub gotować na parze.

Szczypiorek

To idealne warzywo dla tych, którzy lubią zdrowo zjeść. Po pierwsze bowiem można nim zastępować szkodliwą w dużych ilościach sól, a po drugie wspomaga on trawienie i dodaje apetytu. Oczywiście, nie można przesadzać, bo jedzony zbyt często i w dużych ilościach ma działania przeczyszczające.

Podobnie jak brokuł, szczypiorek zawiera bardzo dużo witamin C, B1 oraz B2, a także całą masę pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi magnez, wapń czy potas. To sprawia, że wspomaga on odporność i zabija bakterie. Właściwości prozdrowotne to nie wszystko. Zawarta w szczypiorku siarka pozwala cieszyć się gładką skórą oraz mocnymi włosami i paznokciami.

Polecane dla Ciebie

Zielona papryka

To idealne warzywo dla kobiet w ciąży. Zawiera bowiem kwas foliowy, który wpływa na rozwój płodu, ułatwia dziedziczenie materiału genetycznego, a także poprawia samopoczucie matki.

Zielona papryka chroni również przed chorobami serca i rakiem, ponieważ zawiera witaminę C, sole mineralne i flawonoidy. Niektórzy stosują zieloną paprykę jako afrodyzjak, głównie dlatego, że warzywo jest bogate w witaminę E, która odmładza i poprawia nasze samopoczucie.

Zielone szparagi

Przed laty były stosowane przez znachorów do leczenia chorych zębów i skołatanych nerwów. Dziś wiadomo z całą pewnością, że chronią przed zachorowaniem na raka dzięki dużej zawartości kwasu foliowego. Szparagi wspomagają również gospodarkę wodną organizmu.

Sięgać po nie powinny także osoby przebywające na diecie. Szparagi mają bowiem niewiele kalorii, ale ze względu na dużą ilość białka są sycące i pożywne. Działają również przeczyszczająco.

Dodatkowo, zawarta w nich witamina C oraz składniki mineralne (m.in. wapń, magnez, potas) wzmacniają skórę oraz zabezpieczają naczynka włosowate przed pękaniem. Dzięki temu można się uchronić na przykład przed pajączkami i żylakami.

Cukinia

To wyjątkowo delikatne dla żołądka warzywo, dlatego eksperci zalecają je podawać nawet tym dzieciom, które dopiero co skończyły pierwszy rok życia. Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ale również sycąca.

Warzywo zawiera witaminy B1, B2, C oraz prowitaminę A, która chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Dzięki niej przyswoimy również potas, żelazo i wapń, czyli składniki niezbędne dla prawidłowej pracy serca i ochrony kości przed łamaniem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Przegląd zielonych warzyw — część 2

    W drugiej części zielonego przeglądu przedstawiamy warzywa, które poprawią kondycję naszych włosów i paznokci, zmniejszą zmarszczki a także odświeżą oddech.

  • Rak żołądka - przyczyny, objawy, leczenie

    Rak żołądka jest jednym z częściej występujących nowotworów przewodu pokarmowego, częściej występuje u mężczyzn niż u kobiet. Polska należy niestety do krajów o jednej z większej w świecie częstości zachorowań na ten nowotwór. Na szczęście w ostatnich latach obserwuje się stopniowe zmniejszanie liczby nowych zachorowań. Najczęściej występującym nowotworem jest rak gruczołowy (adenocarcinoma).

  • 5 patentów na lekkostrawną Wielkanoc

    Za chwilę zasiądziemy do wielkanocnego, obfitego stołu. Tylko podczas jednego dnia możemy dostarczyć do organizmu średnio około 4000 kalorii. Poprzez zachowanie odrobiny rozsądku i przygotowanie mniej kalorycznych potraw, uchronimy się przed zbędnymi kilogramami i niestrawnością.

  • Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

    Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.

  • RTG kręgosłupa lędźwiowego – badanie, wskazania, przeciwwskazania, refundacja, cena

    Ból kręgosłupa lędźwiowego, określany przez pacjentów także jako ból krzyża, ból korzonków lub ból na dole pleców, jest głównym wskazaniem do wykonania RTG tego obszaru. Aby wykonać prześwietlenie lędźwi konieczne jest posiadanie skierowania lekarskiego, które można uzyskać od lekarza pierwszego kontaktu lub ortopedy czy neurologa. Jak wygląda przygotowanie do rentgenu kręgosłupa lędźwiowego, czy kobieta w ciąży może mieć wykonane RTG tego obszaru i ile kosztuje to prześwietlenie wykonane prywatnie? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Fosfolipidy niezbędne – czym są i czemu są tak ważne dla wątroby?

    Zapoczątkowany w ubiegłym stuleciu rozwój cywilizacyjny i jego negatywne konsekwencje, jak np. zanieczyszczenie środowiska, nadmierne spożycie produktów przetworzonych czy dodatki do żywności mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. W tym na wątrobę, główny narząd, w którym dokonują się najważniejsze i podstawowe przemiany metaboliczne.1

  • Na czym najlepiej smażyć? Olej, oliwa, masło czy smalec?

    Smażenie to najczęściej wybierana i najbardziej znana metoda obróbki termicznej pożywienia. Na przestrzeni lat powstało wiele mitów i kontrowersji w tym temacie, szczególnie jeśli chodzi o to, na czym najlepiej smażyć. Olej, oliwa, masło, smalec, a może najlepiej beztłuszczowo? Dlaczego nie każdy olej nadaje się do smażenia? W tekście poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij