Przegląd zielonych warzyw — część 1
Ewelina Sternik

Przegląd zielonych warzyw — część 1

Skoro mamy wiosnę, pora zagrać w zielone, przede wszystkim na talerzu. Zielone warzywa są zdrowe i niskokaloryczne, a chlorofil odpowiedzialny za ich świeżą barwę wspomaga detoksykację oraz odnowę organizmu. Warzywa omówione w pierwszej części naszego przeglądu mogą zastąpić sól, walczą z pajączkami i wzmacniają organizm przyszłej mamy.

Brokuł

Choć zawiera bardzo dużo potasu i witamin C, A, B1 oraz B2, to najważniejszym jego składnikiem jest sulforafan — związek, którego właściwości mogą być istotne z punktu prewencji chorób nowotworowych. 

Okazuje się jednak, że skorzystanie z dobroczynnych właściwości brokuła jest możliwe tylko wtedy, gdy się go odpowiednio przygotuje. Zakazane jest blanszowanie w temperaturze powyżej 85 stopni lub mrożenie, bo wtedy zanika sulforafan. Najlepiej jest więc zanurzać brokuła w wodzie ogrzanej do 75 stopni lub gotować na parze.

Szczypiorek

To idealne warzywo dla tych, którzy lubią zdrowo zjeść. Po pierwsze bowiem można nim zastępować szkodliwą w dużych ilościach sól, a po drugie wspomaga on trawienie i dodaje apetytu. Oczywiście, nie można przesadzać, bo jedzony zbyt często i w dużych ilościach ma działania przeczyszczające.

Podobnie jak brokuł, szczypiorek zawiera bardzo dużo witamin C, B1 oraz B2, a także całą masę pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, między innymi magnez, wapń czy potas. To sprawia, że wspomaga on odporność i zabija bakterie. Właściwości prozdrowotne to nie wszystko. Zawarta w szczypiorku siarka pozwala cieszyć się gładką skórą oraz mocnymi włosami i paznokciami.

Powiązane produkty

Zielona papryka

To idealne warzywo dla kobiet w ciąży. Zawiera bowiem kwas foliowy, który wpływa na rozwój płodu, ułatwia dziedziczenie materiału genetycznego, a także poprawia samopoczucie matki.

Zielona papryka chroni również przed chorobami serca i rakiem, ponieważ zawiera witaminę C, sole mineralne i flawonoidy. Niektórzy stosują zieloną paprykę jako afrodyzjak, głównie dlatego, że warzywo jest bogate w witaminę E, która odmładza i poprawia nasze samopoczucie.

Zielone szparagi

Przed laty były stosowane przez znachorów do leczenia chorych zębów i skołatanych nerwów. Dziś wiadomo z całą pewnością, że chronią przed zachorowaniem na raka dzięki dużej zawartości kwasu foliowego. Szparagi wspomagają również gospodarkę wodną organizmu.

Sięgać po nie powinny także osoby przebywające na diecie. Szparagi mają bowiem niewiele kalorii, ale ze względu na dużą ilość białka są sycące i pożywne. Działają również przeczyszczająco.

Dodatkowo, zawarta w nich witamina C oraz składniki mineralne (m.in. wapń, magnez, potas) wzmacniają skórę oraz zabezpieczają naczynka włosowate przed pękaniem. Dzięki temu można się uchronić na przykład przed pajączkami i żylakami.

Cukinia

To wyjątkowo delikatne dla żołądka warzywo, dlatego eksperci zalecają je podawać nawet tym dzieciom, które dopiero co skończyły pierwszy rok życia. Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ale również sycąca.

Warzywo zawiera witaminy B1, B2, C oraz prowitaminę A, która chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Dzięki niej przyswoimy również potas, żelazo i wapń, czyli składniki niezbędne dla prawidłowej pracy serca i ochrony kości przed łamaniem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Przewlekła bezsenność zwiększa ryzyko demencji aż o 40 procent

    Nowe badania pokazują, że osoby cierpiące na przewlekłą bezsenność mają o 40% wyższe ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń pamięci lub demencji niż osoby, które nie mają tego problemu. Potwierdzono, że chroniczne problemy ze snem przyspieszają tempo starzenia się mózgu. To istotne odkrycie, ponieważ bezsenność dotyczy już niemal co piątej osoby na świecie.

  • Irygacja pochwy – co to jest i kiedy się ją wykonuje?

    Irygacja pochwy to zabieg higieniczny, który polega na przepłukiwaniu wnętrza pochwy specjalnymi roztworami. Ma on na celu przywrócenie naturalnej równowagi oraz wsparcie leczenia różnych dolegliwości intymnych. Choć praktyka ta bywa kontrowersyjna i wymaga ostrożności, odpowiednio przeprowadzona może przynieść korzyści zdrowotne. W tym artykule szczegółowo omówimy, czym jest irygacja pochwy, kiedy i jak ją stosować, jakie są przeciwwskazania oraz odpowiemy na najczęściej pojawiające się pytania dotyczące tej procedury.

  • Rekordowa liczba terapii z refundacją. Ministerstwo ogłosiło nową listę leków refundowanych

    Od 1 października 2025 r. na refundowanej liście leków pojawi się rekordowa liczba – aż 50 nowych terapii. To największa taka zmiana w historii obowiązującej ustawy o refundacji. Co niezwykle istotne, pacjentki w Polsce zyskają dostęp do 13 nowych terapii dedykowanych chorobom kobiecym, a wśród nich szczególną uwagę przyciąga pierwszy trójskładnikowy lek na endometriozę – Ryeqo.

  • Ile osób w Polsce rocznie umiera z powodu smogu? Jesteśmy w niechlubnej czołówce UE

    Znaczna liczba przedwczesnych zgonów w Polsce jest związana z oddychaniem zanieczyszczonym powietrzem. Chociaż 91% dorosłych Polaków wie, że smog wywołuje poważne choroby, tylko niewielka część z nas wdraża codzienne działania ochronne – wynika z raportu „Mapa postaw społecznych wobec zanieczyszczeń powietrza w Polsce”.

  • Stolec kota i psa – jak wygląda prawidłowy i co powinno zaniepokoić opiekuna?

    Stolec – temat być może niezbyt przyjemny, jednak wśród opiekunów psów i kotów zdaje się nie stanowić większego tabu. Co więcej, jest to coś, czemu warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ kał i jego wygląd może być jednym z pierwszych sygnałów, że zwierzęciu coś dolega. Przy sprzątaniu kociej kuwety lub psich odchodów dobrze jest zwrócić uwagę na konsystencję, barwę i zapach. Jeśli kał ma nietypowy kolor, pojawia się w nim krew, jest rzadki lub ma bardzo intensywny, cuchnący zapach, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

  • Jakie antybiotyki stosuje się w leczeniu trądziku?

    Trądzik pospolity (acne vulgaris) jest jedną z najczęstszych chorób skóry, dotykającą głównie osoby w okresie dojrzewania, ale nierzadko również dorosłych. Jego podłożem jest złożony proces, w którym kluczową rolę odgrywa nadprodukcja łoju, nadmierne rogowacenie ujść mieszków włosowych, a także namnażanie się bakterii Cutibacterium acnes (wcześniej Propionibacterium acnes) i rozwój stanu zapalnego. Podobne mechanizmy zapalne, choć o innym podłożu, występują w trądziku różowatym (rosacea), który jest drugą, odrębną jednostką chorobową, gdzie antybiotykoterapia również odgrywa kluczową rolę. Choć wiele przypadków trądziku ma łagodny przebieg i poddaje się leczeniu preparatami dostępnymi bez recepty, niektóre jego postacie wymagają wdrożenia farmakoterapii pod kontrolą lekarza, w tym antybiotyków.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl