Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier INPOSTKurier POLTRAF
-
ODBIÓR W PUNKCIEPaczkomat InPostOdbiór w punkcie DHL
Szczegóły zestawu
1. Nutridrink, smak truskawkowy, płyn, 4 x 125 ml
zestaw, płyn, niedożywienie, niedobór witamin, niedobór minerałów, truskawkowy
6 szt.
26.49 zł
O produkcie
Producent
NUTRICIA .Bobrowiecka 8
Warszawa
Opis
Nutridrink, płyn o smaku truskawkowym- środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. To wysokoenergetyczny, odżywczy płyn zawierający białko, węglowodany, tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Wzbogacony kompletem witamin i minerałów niezbędnych osobie chorej. Produkt nadający się do diety bezresztkowej.
Nie zawiera błonnika i glutenu.
Skład
Woda, syrop glukozowy, białka mleka krowiego, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), mleczan potasu, emulgator (lecytyna sojowa), wodorofosforan magnezu, chlorek choliny, cytrynian potasu, aromaty, cytrynian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, maltodekstryna, L-askorbinian sodu, mleczan żelaza (ll), siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, octan retinylu, glukonian miedzi(ll), selenian (lV) sodu, siarczan manganu, nikotynamid, D-pantotenian wapnia, chlorek chromu (lll), D-biotyna, cholekalcyferol, chlorowodorek tiaminy. kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorowodorek pirydoksyny, molibdenian (VI) sodu, ryboflawina, fluorek sodu. jodek potasu, fitomenadion, cyjanokobalamina.
Wartość odżywcza | w 100 ml |
Energia | 1010 kJ/ 240 kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy nasycone |
9,3 g 0,9 g |
Węglowodany, w tym: - cukry - laktoza |
29,7 g 15,0 g < 0,5 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 9,6 g |
Sól | 0,24 g |
Witamina A | 240 µg RE/ER |
Witamina D | 1,8 µg |
Witamina E |
3,0 mg alfa-TE/ET |
Witamina K | 13 µg |
Tiamina | 0,40 mg |
Ryboflawina | 0,40 mg |
Niacyna | 2,2 mg |
Kwas pantotenowy | 1,3 mg |
Witamina B6 | 0,40 mg |
Kwas foliowy | 64 µg |
Witamina B12 | 0,70 µg |
Biotyna | 9,6 µg |
Witamina C | 24 mg |
Sód | 96 mg |
Potas | 236 mg |
Chlorki | 91 mg |
Wapń | 174 mg |
Fosfor | 174 mg |
Magnez | 33 mg |
Żelazo | 3,8 mg |
Cynk | 2,9 mg |
Miedź | 0,43 mg |
Mangan | 0,80 mg |
Fluor | 0,20 mg |
Molibden | 24 µg |
Selen | 14 µg |
Chrom | 16 µg |
Jod | 32 µg |
Cholina | 88 mg |
Osmolarność | 790 mOsmol/l |
Procent (%) energii z: - tłuszczu - węglowodanów - błonnika - białka |
35 % 49 % 0 % 16 % |
Masa netto
500 (4 x 125 ml) x 6
Właściwości
Nutridrink źródłem białka jest serwatka i kazeina, jest głównym źródłem węglowodanów są maltoza i polisacharydy, zawiera głównie tłuszcze LCT, do stosowania jako uzupełnienie diety pacjenta lub jako jedyne źródło pożywienia.
Przeznaczenie
Nutridrink jest przeznaczony do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą.
Polecany jest przy:
- porażenia mózgowego,
- przed i po operacjach oraz w okresie rekonwalescencji,
- mukowiscydozie,
- chorobie Huntingtona, Parkinsona, Alzeimera i innych zespołach otępiennych,
- zaburzeniach żucia i połykania,
- zwiększonym zapotrzebowaniu białkowo-energetycznym,
- braku apetytu o różnej etiologii
- przygotowaniu do zabiegów diagnostycznych na przewodzie pokarmowym, dp. do kolonoskopii.
Sposób użycia
Jako uzupełnienie diety: 1-3 butelki na dobę (300-900 kcal).
Jako jedyne źródło pożywienia: 5-7 butelek na dobę (1500-2100 kcal).
- Dobrze wstrząsnąć przez użyciem.
- Zaleca się pić powoli - 1 opakowanie od 30 minut do 1 godziny, lub między posiłkami.
- Najlepiej podawać schłodzony.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
- Nie stosować w przypadku alergii na białka mleka krowiego, galaktozemii i fruktozemii.
- Produkt nieodpowiedni dla pacjentów z niewydolnością nerek oraz wątroby.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 24 godziny.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Specyfika
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji