Komórki raka trzeba zagłodzić, nie dostarczając im cukru
Katarzyna Szulik

Komórki raka trzeba zagłodzić, nie dostarczając im cukru

Komórki raka pozbawione dostępu do swojej pożywki, czyli cukru, stają się znacznie bardziej wrażliwe na chemioterapię – odkryli naukowcy ze szwedzkiego Lund University. To odkrycie, dokonane w warunkach laboratoryjnych, może przybliżyć medycznych specjalistów do opracowania bardziej skutecznych terapii onkologicznych.

Kluczowe transportery glukozy

Pomysł „głodzenia” komórek nowotworu przez wstrzymanie podaży cukru nie jest nowy. Jest on bowiem nie tylko głównym źródłem ich energii, ale też ważnym elementem strategii przetrwania, ponieważ niektóre komórki nowotworowe zwiększają pobór cukru, by wzrosły ich szanse na przetrwanie (może to pogarszać efekty leczenia). Analogicznie więc, odcięcie nowotworu od cukru powinno pomóc w zwalczaniu go i w polepszeniu efektów chemioterapii. 

W toku swoich badań naukowcy z Uniwersytetu w Lund odkryli, że aby umożliwić molekułom cukru przeniknięcie przez membranę komórkową, konieczne jest zastosowanie „transporterów”, występujących w 14 różnych wariantach. Przedmiotem zainteresowania Szwedów był zwłaszcza pierwszy z nich – GLUT1 oraz jego związek z ostrą białaczką szpikową. 

Naukowcy postanowili przetestować swój pomysł waśnie na komórkach tego nowotworu ze względu na jego specyfikę. Jest to jedna z najczęściej występujący odmian raka krwi u osób dorosłych, do tego o wyjątkowo niekorzystnych rokowaniach i wysokim ryzyku nawrotu, zwłaszcza u osób starszych, które reagują na chemioterapię znacznie gorzej od osób młodych. 

Ingerencja w membranę daje dobre skutki

Naukowcom udało się stworzyć substancje wstrzymujące aktywność w membranie komórek nowotworowych, co pozwoliło zablokować dostęp cukru do ich wnętrza. Mowa konkretnie o wstrzymaniu aktywności obecnych na niej protein, które są obiektem licznych badań dotyczących opracowania nowych leków. Szacuje się, że średnio połowa z obecnych na rynku w tej chwili targetuje właśnie te struktury, ponieważ to one umożliwiają kontrolę tego, co się dostaje i wydostaje z komórki. 

Kolejnym etapem badania było sprawdzenie, czy takie upośledzenie funkcji komórek zwiększyło skuteczność chemioterapii stosowanej u osób chorych na ostrą białaczkę szpikową. Badanie ponad wszelką wątpliwość pokazało, że komórki pozbawione cukrowej pożywki stawały się znacznie bardziej podatne na chemioterapię.

By móc mówić o terapeutycznym przełomie, nowa metoda musi zostać przetestowana w warunkach klinicznych, nad czym obecnie pracują badacze.

Powiązane produkty

Witamina D łagodzi skutki chemioterapii

Jedno z najnowszych odkryć w dziedzinie terapii nowotworowych dotyczy witaminy D. Jej suplementacja miałaby zapobiegać występowaniu częstego skutku ubocznego immunoterapii przeciwnowotworowej – zapaleniu okrężnicy. Naukowcy wzięli pod lupę działanie akurat tej witaminy, ponieważ wcześniejsze obserwacje wykazały, że witamina D może wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego w przypadku jego zaburzeń oraz zapalenia jelita. W badaniu w tym kierunku uczestniczyło 13 pacjentów z czerniakiem, leczonych inhibitorami immunologicznymi między 2011 a 2017 r.

U 37 z nich skutkiem ubocznym terapii było zapalenie jelita grubego, a 66 przyjmowało suplementy z witaminą D przed rozpoczęciem leczenia.  Jak się okazało, pacjenci z grupy przyjmującej witaminę D mieli o 65 niższe ryzyko wystąpienia zapalenia okrężnicy. Wyniki te zweryfikowano na innej grupie, gdzie proporcje przyjmujących do nieprzyjmujących były nieco inne. W tym wypadku wyniki również wykazały znaczący spadek prawdopodobieństwa wystąpienia tej dolegliwości u przyjmujących witaminę D, przy czym w tym wypadku odsetek ten wyniósł 54 proc. Zdaniem naukowców wyniki tego badania powinny stać się przyczynkiem do dalszych analiz witaminy D pod kątem jej roli w profilaktyce toksyczności przewodu pokarmowego związanej z immunoterapią.

  1. H. Åbacka, J. S. Hansen, P. Huang i in., Targeting GLUT1 in acute myeloid leukemia to overcome cytarabine resistance, „Haematologica” 2020, Doi:10.3324/haematol.2020.246843, [dostęp:] 24.06.2020 r.
  2. Lund University, Starved cancer cells became more sensitive to chemotherapy, “eurekalert.org” [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/lu-scc062320.php, [dostęp:] 24.06.2020 r. 
  3. S. Grover, M. Dougan, K. Tyan i in., Vitamin D intake is associated with decreased risk of immune checkpoint inhibitor‐induced colitis, „Cancer” 2020; DOI: 10.1002/cncr.32966, [dostęp:] 24.06.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kosmetyki z filtrem UV wycofane ze sprzedaży. Ograniczenia w stosowaniu homosalatu

    Unia Europejska regularnie aktualizuje przepisy dotyczące bezpieczeństwa stosowanych przez ludzi kosmetyków. Jednym z ostatnich przykładów jest Rozporządzenie Komisji (UE) 2022/2195, które wprowadziło istotne zmiany w zasadach stosowania m.in. filtrów UV, w tym homosalatu. Nowy limit stężenia substancji obowiązuje od początku lipca 2025 roku.

  • Jak nie zapomnieć o lekach? Sprawdzone porady

    Regularne przyjmowanie leków to klucz do skutecznej terapii i zapobiegania powikłaniom każdego schorzenia. Zapominanie o dawce może znacząco obniżyć skuteczność terapii, zwłaszcza w przypadku leków przyjmowanych długoterminowo lub o precyzyjnie określonych porach dnia. Jak nie zapominać o lekach?

  • Jakie są rodzaje plastrów na rany? Który wybrać do różnych uszkodzeń skóry?

    W celu odpowiedniego zabezpieczenia rany przed zabrudzeniem potrzebny jest plaster lub opatrunek. Ale który wybrać spośród wielu dostępnych opcji? Podpowiadamy, jakie są różne rodzaje plastrów na rany i kiedy należy je stosować, by uszkodzenia skóry dobrze się goiły.

  • Naukowcy pracują nad szczepionką na Alzheimera. Na czym polega przełomowy pomysł?

    Naukowcy opracowali eksperymentalną szczepionkę przeciwko białku tau – kluczowemu czynnikowi neurodegeneracji w chorobie Alzheimera. Pierwsze badania z udziałem ludzi ruszą już w 2026 roku. Na czym będą polegać?

  • Zastrzyk z adrenaliny. Kto powinien mieć przy sobie EpiPen i jak prawidłowo podać lek?

    Adrenalina, znana również jako epinefryna, odgrywa kluczową rolę w ratowaniu życia w sytuacjach nagłego zagrożenia zdrowia – szczególnie podczas reakcji anafilaktycznych. Współczesna medycyna oferuje wygodne i bezpieczne formy podania tego leku, z których najpopularniejszą jest automatyczny wstrzykiwacz, powszechnie określany jako EpiPen. Wiedza na temat wskazań do stosowania adrenaliny oraz umiejętność jej prawidłowego podania mogą okazać się bezcenne w krytycznych momentach.

  • Co na wzdęcia i gazy? Ranking preparatów wspomagających przy wzdęciach brzucha 2025

    Wzdęcia i gazy to nieprzyjemne dolegliwości trawienne, które mogą znacznie uprzykrzyć życie. Po jakie środki sięgnąć, by się ich pozbyć? Sprawdź ranking preparatów na wzdęcia i gazy i wybierz produkt dla siebie.

  • Furagina i alkohol. Dlaczego to groźne połączenie i jakie są jego skutki uboczne?

    Zakażenia układu moczowego to częsta dolegliwość, która dotyczy szczególnie kobiet. Infekcje mogą pojawiać się o każdej porze roku, jednak latem ich ryzyko rośnie. Sprzyjają im m.in. kąpiele w basenie lub jeziorze, noszenie wilgotnych strojów kąpielowych, a także częstsze podróże i zmiany klimatu. Lato i wakacje to nie tylko czas większego narażenia na infekcje, ale też okres, w którym chętniej sięgamy po alkohol – lampkę wina do kolacji, orzeźwiające piwo czy kolorowego drinka na plaży. Jeśli w tym samym czasie pojawi się zakażenie dróg moczowych, lekarz często zaleca furaginę (furazydynę) jako skuteczny lek przeciwbakteryjny, który jest również dostępny bez recepty. Niestety, łączenie furaginy z alkoholem jest niebezpieczne i może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, w tym reakcji disulfiramowej.

  • Czym jest glutaminian sodu i gdzie występuje? Czy E621 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Glutaminian sodu to dodatek do żywności, który od lat wzbudza sporo emocji. Choć kojarzy się głównie z przemysłem spożywczym, występuje również w naturze – znajdziemy go m.in. w pomidorach, serach czy grzybach. Wielu kucharzy, zarówno zawodowych, jak i amatorów gotowania, nie wyobraża sobie kuchni bez tego składnika. W krajach Azji Wschodniej glutaminian sodu, znany także jako MSG (od ang. monosodium glutamate), jest tak powszechny jak sos sojowy czy sól i stanowi ważny element lokalnej tradycji kulinarnej. W artykule przedstawiamy aktualny stan wiedzy, poparty badaniami naukowymi, na temat glutaminianu sodu.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl