Komórki raka trzeba zagłodzić, nie dostarczając im cukru
Katarzyna Szulik

Komórki raka trzeba zagłodzić, nie dostarczając im cukru

Komórki raka pozbawione dostępu do swojej pożywki, czyli cukru, stają się znacznie bardziej wrażliwe na chemioterapię – odkryli naukowcy ze szwedzkiego Lund University. To odkrycie, dokonane w warunkach laboratoryjnych, może przybliżyć medycznych specjalistów do opracowania bardziej skutecznych terapii onkologicznych.

Kluczowe transportery glukozy

Pomysł „głodzenia” komórek nowotworu przez wstrzymanie podaży cukru nie jest nowy. Jest on bowiem nie tylko głównym źródłem ich energii, ale też ważnym elementem strategii przetrwania, ponieważ niektóre komórki nowotworowe zwiększają pobór cukru, by wzrosły ich szanse na przetrwanie (może to pogarszać efekty leczenia). Analogicznie więc, odcięcie nowotworu od cukru powinno pomóc w zwalczaniu go i w polepszeniu efektów chemioterapii. 

W toku swoich badań naukowcy z Uniwersytetu w Lund odkryli, że aby umożliwić molekułom cukru przeniknięcie przez membranę komórkową, konieczne jest zastosowanie „transporterów”, występujących w 14 różnych wariantach. Przedmiotem zainteresowania Szwedów był zwłaszcza pierwszy z nich – GLUT1 oraz jego związek z ostrą białaczką szpikową. 

Naukowcy postanowili przetestować swój pomysł waśnie na komórkach tego nowotworu ze względu na jego specyfikę. Jest to jedna z najczęściej występujący odmian raka krwi u osób dorosłych, do tego o wyjątkowo niekorzystnych rokowaniach i wysokim ryzyku nawrotu, zwłaszcza u osób starszych, które reagują na chemioterapię znacznie gorzej od osób młodych. 

Ingerencja w membranę daje dobre skutki

Naukowcom udało się stworzyć substancje wstrzymujące aktywność w membranie komórek nowotworowych, co pozwoliło zablokować dostęp cukru do ich wnętrza. Mowa konkretnie o wstrzymaniu aktywności obecnych na niej protein, które są obiektem licznych badań dotyczących opracowania nowych leków. Szacuje się, że średnio połowa z obecnych na rynku w tej chwili targetuje właśnie te struktury, ponieważ to one umożliwiają kontrolę tego, co się dostaje i wydostaje z komórki. 

Kolejnym etapem badania było sprawdzenie, czy takie upośledzenie funkcji komórek zwiększyło skuteczność chemioterapii stosowanej u osób chorych na ostrą białaczkę szpikową. Badanie ponad wszelką wątpliwość pokazało, że komórki pozbawione cukrowej pożywki stawały się znacznie bardziej podatne na chemioterapię.

By móc mówić o terapeutycznym przełomie, nowa metoda musi zostać przetestowana w warunkach klinicznych, nad czym obecnie pracują badacze.

Powiązane produkty

Witamina D łagodzi skutki chemioterapii

Jedno z najnowszych odkryć w dziedzinie terapii nowotworowych dotyczy witaminy D. Jej suplementacja miałaby zapobiegać występowaniu częstego skutku ubocznego immunoterapii przeciwnowotworowej – zapaleniu okrężnicy. Naukowcy wzięli pod lupę działanie akurat tej witaminy, ponieważ wcześniejsze obserwacje wykazały, że witamina D może wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego w przypadku jego zaburzeń oraz zapalenia jelita. W badaniu w tym kierunku uczestniczyło 13 pacjentów z czerniakiem, leczonych inhibitorami immunologicznymi między 2011 a 2017 r.

U 37 z nich skutkiem ubocznym terapii było zapalenie jelita grubego, a 66 przyjmowało suplementy z witaminą D przed rozpoczęciem leczenia.  Jak się okazało, pacjenci z grupy przyjmującej witaminę D mieli o 65 niższe ryzyko wystąpienia zapalenia okrężnicy. Wyniki te zweryfikowano na innej grupie, gdzie proporcje przyjmujących do nieprzyjmujących były nieco inne. W tym wypadku wyniki również wykazały znaczący spadek prawdopodobieństwa wystąpienia tej dolegliwości u przyjmujących witaminę D, przy czym w tym wypadku odsetek ten wyniósł 54 proc. Zdaniem naukowców wyniki tego badania powinny stać się przyczynkiem do dalszych analiz witaminy D pod kątem jej roli w profilaktyce toksyczności przewodu pokarmowego związanej z immunoterapią.

  1. H. Åbacka, J. S. Hansen, P. Huang i in., Targeting GLUT1 in acute myeloid leukemia to overcome cytarabine resistance, „Haematologica” 2020, Doi:10.3324/haematol.2020.246843, [dostęp:] 24.06.2020 r.
  2. Lund University, Starved cancer cells became more sensitive to chemotherapy, “eurekalert.org” [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-06/lu-scc062320.php, [dostęp:] 24.06.2020 r. 
  3. S. Grover, M. Dougan, K. Tyan i in., Vitamin D intake is associated with decreased risk of immune checkpoint inhibitor‐induced colitis, „Cancer” 2020; DOI: 10.1002/cncr.32966, [dostęp:] 24.06.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Tabletki antykoncepcyjne jedno- i dwuskładnikowe – które wybrać? Jaka jest różnica?

    Tabletki antykoncepcyjne to jedna z najpopularniejszych metod zapobiegania ciąży. Występują głównie w dwóch rodzajach: tabletki jednoskładnikowe, które zawierają wyłącznie progestagen, oraz tabletki dwuskładnikowe – mają w składzie estrogen i progesteron. Które są skuteczniejsze? Jakie mają zalety i wady?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.