Najnowsze badania naukowe dotyczące szkodliwości mięsa
Katarzyna Szulik

Najnowsze badania naukowe dotyczące szkodliwości mięsa

Wołowina i wieprzowina – jeść czy nie? Lekarze i dietetycy wciąż nie potrafią udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Ogólne wytyczne mówią, że mięso czerwone jest mniej zdrowe od białego, czyli ryb i drobiu, w związku z czym profilaktycznie zaleca się co najmniej jego ograniczenie. Te zalecenia nie zawsze znajdują jednoznaczne potwierdzenie w badaniach naukowych, a najnowsze, autorstwa badaczy z Dalhousie i McMaster University, po raz kolejny rozgrzeszają wielbicieli czerwonego mięsa. 

Czy czerowne mięso szkodzi?

Naukowcy przeprowadzili cztery kompleksowe analizy badań skoncentrowanych na wpływie czerwonego i przetworzonego mięsa w diecie na ryzyko rozwoju raka, chorób serca i cukrzycy. Wszystkie badania poddane przeglądowi objęły w sumie kilka milionów osób i nie potwierdziły obaw o negatywne efekty konsumpcji czerwonego mięsa w kontekście zdrowia. W jednym z badań zauważono jedynie niewielką redukcję ryzyka zapadnięcia na wspomniane choroby przy zmniejszeniu o trzy liczby porcji czerwonego lub przetworzonego mięsa spożywanych tygodniowo. Różnica była jednak na tyle drobna, że trudno wyciągać z niej jakiekolwiek wnioski na przyszłość. Elementem badania była również ankieta mająca wykazać stosunek jego uczestników do spożywania czerwonego mięsa. Jak się okazało, większość osób postrzega jedzenie mięsa jako zdrowe, cenią je za smak i odnieśli się negatywnie do prób zmiany ich diety w jakikolwiek sposób. 

Warto jeść mniej mięsa

Naukowcy mają świadomość, że ich obserwacje pozostają w sprzeczności z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, niemniej w ich opinii analiza materiału zebranego od tak wielu pacjentów, wykonana przez duży zespół naukowców powinna być traktowana jako źródło rzetelnej wiedzy na temat wpływu czerwonego mięsa na zdrowie. W analizie uczestniczyło w sumie 14 naukowców z 7 krajów (w tym z Polski, Hiszpanii oraz Holandii) kierujących się bardzo rygorystyczną metodologią. Podkreślają jednakże, że redukcja spożycia mięsa jako takiego nie ma źródeł wyłącznie w kwestiach żywieniowych, ale także środowiskowych i wynikających z troski o zwierzęta. Te argumenty również powinny być poważnie brane pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o zmianie nawyków żywieniowych. 

Powiązane produkty

Drób chroni przed rakiem piersi

Mimo to zdecydowanie więcej prac naukowych przemawia za ograniczeniem spożycia czerwonego mięsa. W sierpniu 2019 r. zaprezentowano badanie, z którego wynika, że zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Wspomniane wnioski wyciągnięto na podstawie analizy nawyków żywieniowych 42 tys. kobiet, które udzielały informacji na ten temat przez co najmniej 7 lat. Jak się okazało, kobiety, które zjadały najwięcej czerwonego mięsa były o 23 proc. bardziej narażone na wystąpienie nowotworu w porównaniu do tych, które spożywały go najmniej. Z kolei wzrost konsumpcji drobiu był powiązany ze spadkiem prawdopodobieństwa zachorowania na raka piersi. Kobiety, które spożywały go najwięcej były o 15 proc. mniej zagrożone nowotworem od uczestniczek, których dieta była najuboższa w drób. Na wspomniane wyniki nie wpłynęły żadne wskaźniki socjoekonomiczne, takie jak rasa, status majątkowy, otyłość, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu czy inne czynniki dietetyczne. 

Punktem wyjścia do wspomnianego badania było powszechne przekonanie o kancerogennych właściwościach czerwonego mięsa, które wydaje się potwierdzać na podstawie wyników wspomnianej analizy.

Mechanizm obniżania ryzyka raka po spożyciu drobiu nie jest jasny, jednak można wnioskować, że prosta zmiana, jaką jest ograniczenie wołowiny i wieprzowiny na rzecz drobiu w codziennym jadłospisie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, należącego do grupy najczęściej występujących nowotworów kobiecych.
  1. B. C. Johnston, D. Zeraatkar, M. A. Han i in., Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortium, “Annals of Internal Medicine” 2019. DOI: 10.7326/M19-1621
  2. McMaster University, No need to cut down red and processed meat consumption "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-09/mu-nnt093019.php, [dostęp:] 02.10.2019 r.
  3. Wiley News Room, Substituting poultry for red meat may reduce breast cancer risk "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/w-spf080619.php, [dostęp:] 02.10.2019 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?

    Choroba hemoroidalna, potocznie nazywana hemoroidami, jest najczęściej występującym schorzeniem proktologicznym u osób dorosłych. Odpowiedni styl życia, z naciskiem na zdrową dietę i aktywność fizyczną, odgrywa ważną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia hemoroidów. Jaka dieta przy hemoroidach będzie odpowiednia? Co jeść, a czego unikać przy hemoroidach?

  • Jak obciąć kotu pazury? Poradnik dla opiekunów

    W popkulturze krążą niezliczone żarty o tym, jak trudne – i nieraz okupione ranami – bywa podanie kotu tabletki czy obcięcie pazurów. Choć koty uważane są za bardzo czyste zwierzęta, które potrafią same zadbać o swoją pielęgnację, warto trochę im w niej pomóc. Ponadto umiejętnie wykonane zabiegi pielęgnacyjne, np. obcinanie kocich pazurów, są doskonałą okazją do zacieśnienia więzi między kotem a opiekunem. I wcale nie muszą oznaczać konieczności wizyty na SOR-ze w celu przyszycia odgryzionej ręki.

  • Odwodnienie psa i kota. Jak rozpoznać objawy i jak pomóc zwierzakowi?

    Podobnie jak u ludzi, odwodnienie u zwierząt jest niebezpiecznym, ale stosunkowo łatwym do zapobiegnięcia stanem. Szczególnie narażone są zwierzęta bardzo młode, przewlekle chore oraz w podeszłym wieku. Długa ekspozycja na wysoką temperaturę również może prowadzić do odwodnienia, a w konsekwencji do udaru cieplnego. Jest to stan, w którym organizm przegrzewa się do tego stopnia, że nie jest w stanie odprowadzić nadmiaru ciepła za pomocą naturalnych mechanizmów fizjologicznych i behawioralnych. Na udar cieplny najbardziej narażone są koty podczas upałów ze względu na ich zamiłowanie do wygrzewania się na słońcu oraz słabsze możliwości odprowadzania nadmiaru ciepła. Szczególną uwagę trzeba zwrócić także na psy, zwłaszcza te aktywne bez względu na pogodę.

  • Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?

    Przewód pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany układ narządów, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Przyswajalność składników odżywczych oznacza zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania substancji odżywczych z pożywienia. Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów?

  • Jak nieczyszczona klimatyzacja wpływa na nasze zdrowie?

    Klimatyzacja, zapewniająca komfort cieplny w upalne dni, stała się powszechnym rozwiązaniem w przestrzeniach mieszkalnych i biurowych oraz w środkach transportu. Coraz częściej podnoszone są jednak kwestie związane z jej wpływem na zdrowie. Jak zaniedbana klimatyzacja wpływa na zdrowie i jak często należy ją czyścić?

  • Lęk separacyjny u kota lub psa. Jak pomóc swojemu zwierzakowi?

    Lęk separacyjny stał się problemem wielu zwierząt i ich opiekunów w okresie popandemicznym. W czasie pandemii COVID-19 zwierzęta przyzwyczaiły się do stałej obecności opiekunów w domu ze względu na ich zdalną pracę czy naukę. W większości przypadków zwierzęta adoptowane lub urodzone w tym okresie nie znały innej rzeczywistości niż ta, w której opiekun ciągle był w zasięgu wzroku. Powrót do normalnego trybu życia był dla sporej części zwierząt szokiem skutkującym rozwojem lęku separacyjnego.

  • Apteczka na sytuacje kryzysowe. Co warto mieć w domu na wypadek nagłych zagrożeń?

    Żyjemy w czasach, w których codzienność bywa nieprzewidywalna, dlatego warto zawczasu przygotować domową apteczkę kryzysową – tak aby w razie potrzeby móc działać spokojnie i bez paniki. Właściwie skompletowane zapasy leków i środków medycznych to nie tylko poczucie bezpieczeństwa, ale też realna pomoc w sytuacji, gdy dostęp do apteki czy lekarza jest utrudniony.

  • Stolec kota i psa – jak wygląda prawidłowy i co powinno zaniepokoić opiekuna?

    Stolec – temat być może niezbyt przyjemny, jednak wśród opiekunów psów i kotów zdaje się nie stanowić większego tabu. Co więcej, jest to coś, czemu warto poświęcić więcej uwagi, ponieważ kał i jego wygląd może być jednym z pierwszych sygnałów, że zwierzęciu coś dolega. Przy sprzątaniu kociej kuwety lub psich odchodów dobrze jest zwrócić uwagę na konsystencję, barwę i zapach. Jeśli kał ma nietypowy kolor, pojawia się w nim krew, jest rzadki lub ma bardzo intensywny, cuchnący zapach, należy skonsultować się z lekarzem weterynarii.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl