Najnowsze badania naukowe dotyczące szkodliwości mięsa
Katarzyna Szulik

Najnowsze badania naukowe dotyczące szkodliwości mięsa

Wołowina i wieprzowina – jeść czy nie? Lekarze i dietetycy wciąż nie potrafią udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Ogólne wytyczne mówią, że mięso czerwone jest mniej zdrowe od białego, czyli ryb i drobiu, w związku z czym profilaktycznie zaleca się co najmniej jego ograniczenie. Te zalecenia nie zawsze znajdują jednoznaczne potwierdzenie w badaniach naukowych, a najnowsze, autorstwa badaczy z Dalhousie i McMaster University, po raz kolejny rozgrzeszają wielbicieli czerwonego mięsa. 

Czy czerowne mięso szkodzi?

Naukowcy przeprowadzili cztery kompleksowe analizy badań skoncentrowanych na wpływie czerwonego i przetworzonego mięsa w diecie na ryzyko rozwoju raka, chorób serca i cukrzycy. Wszystkie badania poddane przeglądowi objęły w sumie kilka milionów osób i nie potwierdziły obaw o negatywne efekty konsumpcji czerwonego mięsa w kontekście zdrowia. W jednym z badań zauważono jedynie niewielką redukcję ryzyka zapadnięcia na wspomniane choroby przy zmniejszeniu o trzy liczby porcji czerwonego lub przetworzonego mięsa spożywanych tygodniowo. Różnica była jednak na tyle drobna, że trudno wyciągać z niej jakiekolwiek wnioski na przyszłość. Elementem badania była również ankieta mająca wykazać stosunek jego uczestników do spożywania czerwonego mięsa. Jak się okazało, większość osób postrzega jedzenie mięsa jako zdrowe, cenią je za smak i odnieśli się negatywnie do prób zmiany ich diety w jakikolwiek sposób. 

Warto jeść mniej mięsa

Naukowcy mają świadomość, że ich obserwacje pozostają w sprzeczności z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, niemniej w ich opinii analiza materiału zebranego od tak wielu pacjentów, wykonana przez duży zespół naukowców powinna być traktowana jako źródło rzetelnej wiedzy na temat wpływu czerwonego mięsa na zdrowie. W analizie uczestniczyło w sumie 14 naukowców z 7 krajów (w tym z Polski, Hiszpanii oraz Holandii) kierujących się bardzo rygorystyczną metodologią. Podkreślają jednakże, że redukcja spożycia mięsa jako takiego nie ma źródeł wyłącznie w kwestiach żywieniowych, ale także środowiskowych i wynikających z troski o zwierzęta. Te argumenty również powinny być poważnie brane pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o zmianie nawyków żywieniowych. 

Drób chroni przed rakiem piersi

Mimo to zdecydowanie więcej prac naukowych przemawia za ograniczeniem spożycia czerwonego mięsa. W sierpniu 2019 r. zaprezentowano badanie, z którego wynika, że zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Wspomniane wnioski wyciągnięto na podstawie analizy nawyków żywieniowych 42 tys. kobiet, które udzielały informacji na ten temat przez co najmniej 7 lat. Jak się okazało, kobiety, które zjadały najwięcej czerwonego mięsa były o 23 proc. bardziej narażone na wystąpienie nowotworu w porównaniu do tych, które spożywały go najmniej. Z kolei wzrost konsumpcji drobiu był powiązany ze spadkiem prawdopodobieństwa zachorowania na raka piersi. Kobiety, które spożywały go najwięcej były o 15 proc. mniej zagrożone nowotworem od uczestniczek, których dieta była najuboższa w drób. Na wspomniane wyniki nie wpłynęły żadne wskaźniki socjoekonomiczne, takie jak rasa, status majątkowy, otyłość, aktywność fizyczna, spożycie alkoholu czy inne czynniki dietetyczne. 

Punktem wyjścia do wspomnianego badania było powszechne przekonanie o kancerogennych właściwościach czerwonego mięsa, które wydaje się potwierdzać na podstawie wyników wspomnianej analizy.

Mechanizm obniżania ryzyka raka po spożyciu drobiu nie jest jasny, jednak można wnioskować, że prosta zmiana, jaką jest ograniczenie wołowiny i wieprzowiny na rzecz drobiu w codziennym jadłospisie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi, należącego do grupy najczęściej występujących nowotworów kobiecych.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

  • Termogeniki – co to za produkty i jaki mają wpływ na spalanie tłuszczu?

    Nikogo już dziś nie dziwią coraz to nowsze diety czy specyfiki mające na celu bezproblemową redukcję nadmiernych kilogramów. Sformułowanie „termogeniki” jest jednak znane już od wielu lat, a co więcej – dalej chętnie stosowane m.in. w branży sportowej. Czym są termogeniki? Czy pomogą w odchudzaniu bez żmudnej diety i ćwiczeń? Co jest termogenikiem?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij