Nowy sposób na alergię na orzechy
Katarzyna Szulik

Nowy sposób na alergię na orzechy

Dla ponad 4 milionów dzieci żyjących z alergią na orzechy, nawet śladowe ilości tego produktu w jedzeniu mogą przynieść fatalne konsekwencje. Tak silna reakcja powstaje w chwili, gdy alergeny łączą się z przeciwciałem o nazwie immunoglobulina E (IgE) na powierzchni komórek, co uruchamia skomplikowaną reakcję łańcuchową, prowadzącą do wystąpienia szerokiego spektrum objawów — od wysypki po szok anafilaktyczny. Najnowsze badanie daje nadzieję na skuteczne zapobieganie takim sytuacjom.

Zgodnie z wynikami analizy opublikowanymi na łamach pisma „The Proceedings of the National Academy of Sciences”, naukowcom z Uniwersytetu w Notre Dame udało się skutecznie zapobiec wiązaniu się alergenów pochodzących z orzechów z IgE i zatrzymać reakcję alergiczną za pomocą specjalnie zaprojektowanych inhibitorów. 

Jak twierdzą uczeni, sukces tego badania jest ważny, ponieważ otwiera możliwość tworzenia leków przeciwalergicznych zupełnie nowego typu. Nikomu wcześniej nie udało się doprowadzić do selektywnej inhibicji alergenu żywieniowego. 

Jak zapobiec degranulacji prowadzącej do pojawienia się reakcji alergicznej?

W procesie nazywanym degranulacją, immunoglobulina E i proteiny alergenu wiążą się z powierzchnią komórek immunologicznych nazywanych komórkami tucznymi. Tam uwalniają tzw. granulki, w tym histaminę, będącą pierwszym, krytycznym krokiem prowadzącym do wystąpienia reakcji alergicznej. Obecnie nie istnieją leki zdolne zahamować ten proces. Inhibitor działający wyłącznie na IgE może prowadzić do szeroko zakrojonej supresji immunologicznej, która (jak pokazały badania) wywołuje czasem wzrost infekcji pasożytniczych, a nawet nowotwór. Dla zespołu z Uniwersytetu w Notre Dame wyzwaniem było stworzenie inhibitora zaprojektowanego w taki sposób, by zapobiegał łączeniu IgE i protein alergenu bez zakłócania innych funkcji systemu immunologicznego. Inhibitory zatrzymują degranulację, czyli najważniejszy z czynników prowadzących do zagrażających życiu nadwrażliwości na dany produkt, bez narażania na niebezpieczeństwo układu odpornościowego lub zdrowia pacjentów. 

Zespół naukowców wykorzystał nanocząstki nazwane nanoalergenami w celu sprawdzenia, w których miejscach orzechowe proteiny wiążą się z IgE, a następnie przebadał próbki pochodzące od niewielkiej populacji uczulonych pacjentów. Ten etap był kluczowy, ponieważ jedynie kilka miejsc ma krytyczne znaczenie dla wywołania silnej reakcji alergicznej. Gdy udało się je zidentyfikować, uczeni dokonali syntezy specjalnego inhibitora opisanego skrótem cHBI, by zapobiec wiązaniu się IgE z proteiną orzechową. W badaniu próbek pochodzących od 16 pacjentów z uczuleniem, cHBI z sukcesem zatrzymały odpowiedź alergiczną w nawet 90%.

Czym grozi alergia na orzechy?

Wspomniane badania dotyczą nadczułości na orzeszki ziemne, odpowiedzialnej za aż 25% wszystkich silnych reakcji na alergie pokarmowe. Nadmierną reakcję organizmu wywołują zawarte w nich białka zapasowe, które prowadzą do produkcji przeciwciał IgE. U osób nieuczulonych ekspozycja na te substancje nie wywołuje żadnych reakcji. 

W ostatnim czasie nadwrażliwość na orzechy staje się coraz większym problemem, ponieważ ich śladowe ilości znajdują się w bardzo wielu pokarmach, a one same zyskały na popularności jako przekąska lub składnik dań coraz popularniejszej kuchni azjatyckiej. Niektóre sposoby obróbki, w tym prażenie, w znaczący sposób zwiększają alergenne właściwości orzechów. 

Najwięcej osób z nadczułością na orzeszki ziemne mieszka w Ameryce, ponieważ tam odnotowuje się ich wysokie spożycie. W Polsce ten typ uczulenia występuje rzadko, jednak bywa częstym powikłaniem alergii na pyłki brzozy. Wówczas zjedzenie orzeszków doprowadza do określonych reakcji w obrębie jamy ustnej, takich jak mrowienie, obrzęk gardła czy chrypka. Nie zagrażają zdrowiu ani życiu, ale są uciążliwe. 

Powiązane produkty

Pierwsza pomoc przy wstrząsie anafilaktycznym wywołanym przez alergię 

Wśród objawów uczulenia na orzechy wskazać można biegunkę, wymioty, wspomniane reakcje w jamie ustnej, pokrzywkę, obrzęk górnych dróg oddechowych, napady astmy czy wstrząs anafilaktyczny. Mówi się o nim, gdy organizm w sposób gwałtowny zareaguje na alergen, co w skrajnych przypadkach może zagrażać życiu. 

Do najczęstszych objawów wstrząsu anafilaktycznego zalicza się obrzęk warg, języka, rumień, bladość, poty, duszność oraz świszczący oddech, nudności i wymioty, zaburzenia rytmu serca, spadek ciśnienia, zawroty głowy czy utratę przytomności. 

Postępowanie osób znajdujących się w otoczeniu chorego w momencie ataku powinno być jak najszybsze, a najskuteczniejszą metodą jest domięśniowe podanie adrenaliny w przednio-boczną część uda.

  1. Alergia na orzechy, „alergiczne.info” [online], https://alergiczne.info/alergia-na-orzechy/, [dostęp:] 09.04.2019.
  2. B. Kim, J. Shin, P.E. Deak i in., Designer covalent heterobivalent inhibitors prevent IgE-dependent responses to peanut allergen. Proceedings of the National Academy of Sciences, ,,PNAS” [online], DOI: 10.1073/pnas.1820417116, [dostęp:] 09.04.2019.
  3. Wstrząs anafilaktyczny — leki, leczenie, postępowanie, „odetchnijspokojnie.pl” [online], https://www.odetchnijspokojnie.pl/wstrzas-leki-leczenie-postepowanie/, [dostęp:] 09.04.2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij