Nowy sposób na alergię na orzechy
Katarzyna Szulik

Nowy sposób na alergię na orzechy

Dla ponad 4 milionów dzieci żyjących z alergią na orzechy, nawet śladowe ilości tego produktu w jedzeniu mogą przynieść fatalne konsekwencje. Tak silna reakcja powstaje w chwili, gdy alergeny łączą się z przeciwciałem o nazwie immunoglobulina E (IgE) na powierzchni komórek, co uruchamia skomplikowaną reakcję łańcuchową, prowadzącą do wystąpienia szerokiego spektrum objawów — od wysypki po szok anafilaktyczny. Najnowsze badanie daje nadzieję na skuteczne zapobieganie takim sytuacjom.

Zgodnie z wynikami analizy opublikowanymi na łamach pisma „The Proceedings of the National Academy of Sciences”, naukowcom z Uniwersytetu w Notre Dame udało się skutecznie zapobiec wiązaniu się alergenów pochodzących z orzechów z IgE i zatrzymać reakcję alergiczną za pomocą specjalnie zaprojektowanych inhibitorów. 

Jak twierdzą uczeni, sukces tego badania jest ważny, ponieważ otwiera możliwość tworzenia leków przeciwalergicznych zupełnie nowego typu. Nikomu wcześniej nie udało się doprowadzić do selektywnej inhibicji alergenu żywieniowego. 

Jak zapobiec degranulacji prowadzącej do pojawienia się reakcji alergicznej?

W procesie nazywanym degranulacją, immunoglobulina E i proteiny alergenu wiążą się z powierzchnią komórek immunologicznych nazywanych komórkami tucznymi. Tam uwalniają tzw. granulki, w tym histaminę, będącą pierwszym, krytycznym krokiem prowadzącym do wystąpienia reakcji alergicznej. Obecnie nie istnieją leki zdolne zahamować ten proces. Inhibitor działający wyłącznie na IgE może prowadzić do szeroko zakrojonej supresji immunologicznej, która (jak pokazały badania) wywołuje czasem wzrost infekcji pasożytniczych, a nawet nowotwór. Dla zespołu z Uniwersytetu w Notre Dame wyzwaniem było stworzenie inhibitora zaprojektowanego w taki sposób, by zapobiegał łączeniu IgE i protein alergenu bez zakłócania innych funkcji systemu immunologicznego. Inhibitory zatrzymują degranulację, czyli najważniejszy z czynników prowadzących do zagrażających życiu nadwrażliwości na dany produkt, bez narażania na niebezpieczeństwo układu odpornościowego lub zdrowia pacjentów. 

Zespół naukowców wykorzystał nanocząstki nazwane nanoalergenami w celu sprawdzenia, w których miejscach orzechowe proteiny wiążą się z IgE, a następnie przebadał próbki pochodzące od niewielkiej populacji uczulonych pacjentów. Ten etap był kluczowy, ponieważ jedynie kilka miejsc ma krytyczne znaczenie dla wywołania silnej reakcji alergicznej. Gdy udało się je zidentyfikować, uczeni dokonali syntezy specjalnego inhibitora opisanego skrótem cHBI, by zapobiec wiązaniu się IgE z proteiną orzechową. W badaniu próbek pochodzących od 16 pacjentów z uczuleniem, cHBI z sukcesem zatrzymały odpowiedź alergiczną w nawet 90%.

Czym grozi alergia na orzechy?

Wspomniane badania dotyczą nadczułości na orzeszki ziemne, odpowiedzialnej za aż 25% wszystkich silnych reakcji na alergie pokarmowe. Nadmierną reakcję organizmu wywołują zawarte w nich białka zapasowe, które prowadzą do produkcji przeciwciał IgE. U osób nieuczulonych ekspozycja na te substancje nie wywołuje żadnych reakcji. 

W ostatnim czasie nadwrażliwość na orzechy staje się coraz większym problemem, ponieważ ich śladowe ilości znajdują się w bardzo wielu pokarmach, a one same zyskały na popularności jako przekąska lub składnik dań coraz popularniejszej kuchni azjatyckiej. Niektóre sposoby obróbki, w tym prażenie, w znaczący sposób zwiększają alergenne właściwości orzechów. 

Najwięcej osób z nadczułością na orzeszki ziemne mieszka w Ameryce, ponieważ tam odnotowuje się ich wysokie spożycie. W Polsce ten typ uczulenia występuje rzadko, jednak bywa częstym powikłaniem alergii na pyłki brzozy. Wówczas zjedzenie orzeszków doprowadza do określonych reakcji w obrębie jamy ustnej, takich jak mrowienie, obrzęk gardła czy chrypka. Nie zagrażają zdrowiu ani życiu, ale są uciążliwe. 

Powiązane produkty

Pierwsza pomoc przy wstrząsie anafilaktycznym wywołanym przez alergię 

Wśród objawów uczulenia na orzechy wskazać można biegunkę, wymioty, wspomniane reakcje w jamie ustnej, pokrzywkę, obrzęk górnych dróg oddechowych, napady astmy czy wstrząs anafilaktyczny. Mówi się o nim, gdy organizm w sposób gwałtowny zareaguje na alergen, co w skrajnych przypadkach może zagrażać życiu. 

Do najczęstszych objawów wstrząsu anafilaktycznego zalicza się obrzęk warg, języka, rumień, bladość, poty, duszność oraz świszczący oddech, nudności i wymioty, zaburzenia rytmu serca, spadek ciśnienia, zawroty głowy czy utratę przytomności. 

Postępowanie osób znajdujących się w otoczeniu chorego w momencie ataku powinno być jak najszybsze, a najskuteczniejszą metodą jest domięśniowe podanie adrenaliny w przednio-boczną część uda.

  1. Alergia na orzechy, „alergiczne.info” [online], https://alergiczne.info/alergia-na-orzechy/, [dostęp:] 09.04.2019.
  2. B. Kim, J. Shin, P.E. Deak i in., Designer covalent heterobivalent inhibitors prevent IgE-dependent responses to peanut allergen. Proceedings of the National Academy of Sciences, ,,PNAS” [online], DOI: 10.1073/pnas.1820417116, [dostęp:] 09.04.2019.
  3. Wstrząs anafilaktyczny — leki, leczenie, postępowanie, „odetchnijspokojnie.pl” [online], https://www.odetchnijspokojnie.pl/wstrzas-leki-leczenie-postepowanie/, [dostęp:] 09.04.2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

  • Synbiotyki – kiedy je stosować? Czym się różnią od probiotyków i prebiotyków?

    Wielu ekspertów wskazuje, że stosowanie probiotyku i prebiotyku w postaci jednego produktu, czyli synbiotyku, przynosi większe korzyści niż stosowanie samego probiotyku. Synbiotyki regenerują florę jelitową oraz wzmacniają odporność, a także przynoszą dodatkowe korzyści dla organizmu, ponieważ wspomagają leczenie licznych chorób. Kiedy należy stosować synbiotyki? Jak dobrać odpowiednią dawkę?

  • Uprawnienia farmaceuty – recepty na szczepienia, dostęp do Internetowego Konta Pacjenta

    Od 14 lutego 2025 roku farmaceuci w Polsce mogą wystawiać recepty na refundowane szczepionki. Szczepienie musi odbyć się w aptece, w której została wystawiona recepta. Pacjent może również udostępnić farmaceucie lub aptece swoje IKP. Wprowadzone zmiany zapewnią szybszy i lepszy dostęp do refundowanych szczepień.

  • Do 250 zł miesięcznie na leki. Kto może otrzymać pomoc?

    Gminy i miasta w Polsce prowadzą tzw. programy osłonowe, dzięki którym można otrzymać do 250 zł miesięcznie na zakup leków. Mogą z nich korzystać wybrane grupy pacjentów. Kto może przystąpić do pomocy lekowej w 2025 roku?

  • Dlaczego magnez jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania Twojego dziecka?

    Jak doskonale wszyscy wiemy, prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu dziecka zależy od wielu czynników. Kluczowe jest tutaj dostarczanie wraz z dietą, odpowiednich składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje magnez, którego rola i znaczenie dla organizmu dziecka jest zasadnicze i kluczowe. Dlaczego?  

  • Jak magnez może wspierać aktywne dzieci?

    Okres dzieciństwa i szkoły to czas wielu wyzwań dla aktywnego dziecka. Dziecku potrzeba wówczas energii, spokoju, skupienia oraz wsparcia, aby chętnie i aktywnie podejmowało różne wyzwania i dawało radę im sprostać. Aby pomóc dziecku w tym wszystkim, warto dostarczać mu odpowiednie składniki odżywcze, witaminy i minerały. I jednym z takich składników jest magnez, kluczowy pierwiastek dla rozwoju i funkcjonowania organizmu dziecka. A w czym dokładnie magnez pomaga i jak wspiera aktywne dzieci? 

  • Zaszczep się w aptece. Lista chorób zakaźnych, przeciw którym zaszczepi farmaceuta

    Od 2025 roku farmaceuci w aptekach mogą wykonywać szczepienia ochronne dla osób dorosłych (powyżej 18. roku życia) przeciwko wybranym chorobom. Program szczepień w aptekach obejmuje zarówno szczepienia bezpłatne dla określonych grup, jak i odpłatne w całości lub częściowo dla pozostałych pacjentów.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl