Nowy sposób na alergię na orzechy
Katarzyna Szulik

Nowy sposób na alergię na orzechy

Dla ponad 4 milionów dzieci żyjących z alergią na orzechy, nawet śladowe ilości tego produktu w jedzeniu mogą przynieść fatalne konsekwencje. Tak silna reakcja powstaje w chwili, gdy alergeny łączą się z przeciwciałem o nazwie immunoglobulina E (IgE) na powierzchni komórek, co uruchamia skomplikowaną reakcję łańcuchową, prowadzącą do wystąpienia szerokiego spektrum objawów — od wysypki po szok anafilaktyczny. Najnowsze badanie daje nadzieję na skuteczne zapobieganie takim sytuacjom.

Zgodnie z wynikami analizy opublikowanymi na łamach pisma „The Proceedings of the National Academy of Sciences”, naukowcom z Uniwersytetu w Notre Dame udało się skutecznie zapobiec wiązaniu się alergenów pochodzących z orzechów z IgE i zatrzymać reakcję alergiczną za pomocą specjalnie zaprojektowanych inhibitorów. 

Jak twierdzą uczeni, sukces tego badania jest ważny, ponieważ otwiera możliwość tworzenia leków przeciwalergicznych zupełnie nowego typu. Nikomu wcześniej nie udało się doprowadzić do selektywnej inhibicji alergenu żywieniowego. 

Jak zapobiec degranulacji prowadzącej do pojawienia się reakcji alergicznej?

W procesie nazywanym degranulacją, immunoglobulina E i proteiny alergenu wiążą się z powierzchnią komórek immunologicznych nazywanych komórkami tucznymi. Tam uwalniają tzw. granulki, w tym histaminę, będącą pierwszym, krytycznym krokiem prowadzącym do wystąpienia reakcji alergicznej. Obecnie nie istnieją leki zdolne zahamować ten proces. Inhibitor działający wyłącznie na IgE może prowadzić do szeroko zakrojonej supresji immunologicznej, która (jak pokazały badania) wywołuje czasem wzrost infekcji pasożytniczych, a nawet nowotwór. Dla zespołu z Uniwersytetu w Notre Dame wyzwaniem było stworzenie inhibitora zaprojektowanego w taki sposób, by zapobiegał łączeniu IgE i protein alergenu bez zakłócania innych funkcji systemu immunologicznego. Inhibitory zatrzymują degranulację, czyli najważniejszy z czynników prowadzących do zagrażających życiu nadwrażliwości na dany produkt, bez narażania na niebezpieczeństwo układu odpornościowego lub zdrowia pacjentów. 

Zespół naukowców wykorzystał nanocząstki nazwane nanoalergenami w celu sprawdzenia, w których miejscach orzechowe proteiny wiążą się z IgE, a następnie przebadał próbki pochodzące od niewielkiej populacji uczulonych pacjentów. Ten etap był kluczowy, ponieważ jedynie kilka miejsc ma krytyczne znaczenie dla wywołania silnej reakcji alergicznej. Gdy udało się je zidentyfikować, uczeni dokonali syntezy specjalnego inhibitora opisanego skrótem cHBI, by zapobiec wiązaniu się IgE z proteiną orzechową. W badaniu próbek pochodzących od 16 pacjentów z uczuleniem, cHBI z sukcesem zatrzymały odpowiedź alergiczną w nawet 90%.

Czym grozi alergia na orzechy?

Wspomniane badania dotyczą nadczułości na orzeszki ziemne, odpowiedzialnej za aż 25% wszystkich silnych reakcji na alergie pokarmowe. Nadmierną reakcję organizmu wywołują zawarte w nich białka zapasowe, które prowadzą do produkcji przeciwciał IgE. U osób nieuczulonych ekspozycja na te substancje nie wywołuje żadnych reakcji. 

W ostatnim czasie nadwrażliwość na orzechy staje się coraz większym problemem, ponieważ ich śladowe ilości znajdują się w bardzo wielu pokarmach, a one same zyskały na popularności jako przekąska lub składnik dań coraz popularniejszej kuchni azjatyckiej. Niektóre sposoby obróbki, w tym prażenie, w znaczący sposób zwiększają alergenne właściwości orzechów. 

Najwięcej osób z nadczułością na orzeszki ziemne mieszka w Ameryce, ponieważ tam odnotowuje się ich wysokie spożycie. W Polsce ten typ uczulenia występuje rzadko, jednak bywa częstym powikłaniem alergii na pyłki brzozy. Wówczas zjedzenie orzeszków doprowadza do określonych reakcji w obrębie jamy ustnej, takich jak mrowienie, obrzęk gardła czy chrypka. Nie zagrażają zdrowiu ani życiu, ale są uciążliwe. 

Powiązane produkty

Pierwsza pomoc przy wstrząsie anafilaktycznym wywołanym przez alergię 

Wśród objawów uczulenia na orzechy wskazać można biegunkę, wymioty, wspomniane reakcje w jamie ustnej, pokrzywkę, obrzęk górnych dróg oddechowych, napady astmy czy wstrząs anafilaktyczny. Mówi się o nim, gdy organizm w sposób gwałtowny zareaguje na alergen, co w skrajnych przypadkach może zagrażać życiu. 

Do najczęstszych objawów wstrząsu anafilaktycznego zalicza się obrzęk warg, języka, rumień, bladość, poty, duszność oraz świszczący oddech, nudności i wymioty, zaburzenia rytmu serca, spadek ciśnienia, zawroty głowy czy utratę przytomności. 

Postępowanie osób znajdujących się w otoczeniu chorego w momencie ataku powinno być jak najszybsze, a najskuteczniejszą metodą jest domięśniowe podanie adrenaliny w przednio-boczną część uda.

  1. Alergia na orzechy, „alergiczne.info” [online], https://alergiczne.info/alergia-na-orzechy/, [dostęp:] 09.04.2019.
  2. B. Kim, J. Shin, P.E. Deak i in., Designer covalent heterobivalent inhibitors prevent IgE-dependent responses to peanut allergen. Proceedings of the National Academy of Sciences, ,,PNAS” [online], DOI: 10.1073/pnas.1820417116, [dostęp:] 09.04.2019.
  3. Wstrząs anafilaktyczny — leki, leczenie, postępowanie, „odetchnijspokojnie.pl” [online], https://www.odetchnijspokojnie.pl/wstrzas-leki-leczenie-postepowanie/, [dostęp:] 09.04.2019.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować melatoninę na sen? Czy pomaga zasnąć?

    Melatonina to kluczowy hormon procesu zasypiania. Jej niedobory mogą niekorzystnie wpływać na zachowanie prawidłowego cyklu okołodobowego, a tym samym przyczyniać się do występowania zaburzeń wielu mechanizmów zachodzących w organizmie. Ilość wydzielanej melatoniny zmniejsza się wraz z wiekiem, przez co najbardziej narażone na jej niedobory są osoby starsze. Jakie inne funkcje spełnia hormon snu, jak należy go suplementować i czym objawiają się niedobory melatoniny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń może wpływać na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cytrynian magnezu, zwykły magnez, a może magnez z witaminą B6 – który wybrać?

    W aptekach i sklepach z suplementami dostępnych jest kilka form magnezu. Jedne preparaty występują w postaci magnezu z witaminą B6, inne określane są mianem cytrynianu magnezu (także w wersji z pirydoksyną), a jeszcze inne oferowane są w formie samego magnezu. Magnez można kupić zarówno w formie tabletek, kapsułek, saszetek z proszkiem do rozpuszczania w wodzie, jak i w postaci płynu czy żelek. Czym różnią się poszczególne suplementy, które połączenie jest najskuteczniejsze i najlepiej przyswajalne oraz dlaczego magnezu nie wolno łączyć z preparatami zawierającymi żelazo i wapń? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

  • Suplementacja przy insulinooporności

    Insulinooporność jest zaburzeniem metabolizmu, które może zamienić się w poważną chorobę, która obecnie może dotyczyć nawet 2 milionów Polaków. Przyczynia się do tego przede wszystkim siedzący tryb życia, przetworzona, wysokoenergetyczna żywność, a także przewlekły stres wpływający na nasze zachowania żywieniowe – „zajadanie” problemów. Insulinooporność nie musi być leczona, niemniej jeśli na czas nie zareagujemy zmianą dotychczasowego stylu życia, może przerodzić się w pełnoobjawowe schorzenie – cukrzycę. Cennym elementem uzupełniającym dietoterapię może być racjonalna, przemyślana suplementacja. Jakie składniki szczególnie wspierają zdrowie metaboliczne?

  • Suplementacja w Hashimoto – jak wpływają na to nutraceutyki?

    Hashimoto, a raczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest coraz powszechniej diagnozowanym schorzeniem. Mówimy o nim wtedy, gdy nasz układ odpornościowy atakuje tarczycę. W chorobie tej może dojść zarówno do podwyższonej czynności gruczołu, jak i normalnej lub obniżonej czynności. Hashimoto dotyka znacznie częściej kobiety niż mężczyzn. Wsparciem działania tarczycy, jak i całej terapii, może być racjonalna suplementacja w oparciu o składniki, których skuteczność potwierdzają wyniki badań naukowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij