Jedz czerwone mięso na własne ryzyko
Katarzyna Szulik

Jedz czerwone mięso na własne ryzyko

Najnowsze badanie biorące pod lupę wpływ konsumpcji mięsa na zdrowie przynosi złe wieści, zwłaszcza miłośnikom wołowiny oraz wieprzowiny. Naukowcy z Loma Linda University Adventist Health Sciences Center sugerują, że jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa nawet w małych ilościach zwiększa ryzyko śmierci – ze szczególnym uwzględnieniem chorób układu sercowo-naczyniowego.

Eksperyment wypełnia lukę, którą dotychczas pozostawiały analizy skupione na zdrowotnych skutkach spożywania konkretnych ilości czerwonego mięsa. Nie testowano jednak, czym różni się całkowita rezygnacja z m.in. wołowiny, wieprzowiny od konsumpcji w małych dawkach, co jak dotąd uważano za względnie bezpieczne. Naukowcy postanowili to sprawdzić w odniesieniu do schorzeń o najwyższym poziomie śmiertelności, czyli nowotworów oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.

Unikalna populacja badawcza

Badanie zorganizowane pod nazwą Red and Processed Meat and Mortality in a Low Meat Intake Population było częścią prospektywnego eksperymentu kohortowego Adventist Health Study-2, w którym brało udział około 96 tys. Adwentystów Dnia Siódmego obu płci, pochodzących ze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Około połowa z nich to wegetarianie, a spożywający mięso ograniczają się do niewielkich ilości. Dzięki temu naukowcy mogli stosunkowo łatwo przeanalizować prawdziwość swoich hipotez na dużej grupie osób, bez konieczności projektowania sztucznych warunków badawczych.

Podczas testów naukowcy zaobserwowali niemal 8 tys. śmierci odnotowanych na przestrzeni 11 lat. Oceny diety dokonywano za pomocą kwestionariuszy, zaś dane o zgonach i śmiertelności pochodziły z National Death Index. Spośród osób jedzących mięso 90 procent spożywało nie więcej niż 50 gramów dziennie.

„Śmiertelne” czerwone mięso

Jak się okazało, blisko 3 tys. z niemal 8 tys. zgonów zarejestrowanych w badanym okresie nastąpiło wskutek chorób układu sercowo-naczyniowego, natomiast przyczyną ok. 2 tys. był nowotwór. Mięso przetworzone, a więc zmodyfikowane w celu poprawy smaku poprzez wędzenie czy solenie (przede wszystkim szynki bądź kiełbasy, niezależnie od typu), nie zostało jednoznacznie powiązane z podwyższonym ryzykiem śmierci przez wzgląd na bardzo niski poziom spożycia.

Niemniej jednak całkowita konsumpcja skorelowana jest z relatywnie wysokim zagrożeniem wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego, jak twierdzą autorzy badania. Tym samym naukowcy dostarczyli kolejnych argumentów za znaczącą redukcją lub całkowitym wyłączeniem czerwonego mięsa z diety.

Czerwone mięso a białe

Przestrogę przed konsumpcją czerwonego mięsa zawierają również wyniki badań naukowców z Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute w Bethesda w Stanach Zjednoczonych.

Badacze wskazali na osiem poważnych schorzeń, których rozwojowi sprzyja jedzenie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Mowa o nowotworach, chorobie serca, udarze, cukrzycy, infekcjach, niewydolności nerek, wątroby oraz dolegliwościach układu oddechowego.

Wspomniane wnioski zostały wyciągnięte na drodze analizy zdrowia ponad 536 tys. mężczyzn i kobiet między 50 a 71 rokiem życia w ciągu ok. 16 lat. Przez ten czas odnotowywano ilość spożywanego czerwonego mięsa z podziałem na przetworzone, nieprzetworzone oraz białe, czyli drób i ryby. W grupie respondentów, gdzie konsumpcja była największa, wzrosło o 26 procent narażenie na śmierć na skutek nowotworów bądź chorób układu sercowo-naczyniowego.

Równocześnie naukowcy doszli do wniosku, że jedzenie białych mięs nie tylko nie szkodzi, ale wręcz wspomaga zdrowie. Badani jedzący drób i ryby zredukowali o 25 procent ryzyko śmierci w odniesieniu do wspomnianych schorzeń.

Eksperyment ze względu na charakter stricte obserwacyjny nie pozwala wyciągać jednoznacznych wniosków na temat powiązań między spożyciem mięsa, a jego efektami zdrowotnymi. Jednakże wielkość testu oraz okres badawczy dają podstawy by sądzić, że jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa jest potencjalnie szkodliwe i powinno zostać ograniczone. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Substancje w suplementach diety na odchudzanie

    Nie ma lepszego sposobu na zrzucenie zbędnych kilogramów niż odpowiednio dobrana dieta połączona z aktywnością fizyczną. Mimo to na rynku dostępna jest szeroka oferta suplementów na odchudzanie. Czy te preparaty mogą wspomóc walkę z nadwagą? Na jakiej zasadzie działają substancje, które są w składzie suplementów na odchudzanie? Przyglądamy się kilku z nich.

  • Dieta na trądzik – jakie produkty jeść, a które wykluczyć?

    W walce z trądzikiem, obok właściwej pielęgnacji, będzie pomocna także dieta. Codzienny jadłospis osoby zmagającej się z trądzikiem na twarzy, plecach lub dekolcie powinien być bogaty w produkty, które zawierają m.in. cynk, błonnik, witaminy z grupy B czy beta-karoten. Co zatem należy jeść, a czego unikać, aby pozbyć się wyprysków? 

  • Dieta przy wymiotach u dzieci i dorosłych – co można jeść i pić?

    Wymioty często pojawiają się przy zatruciu pokarmowym czy tzw. jelitówce. Na czas wymiotów warto wprowadzić odpowiednią dietę, aby odciążyć zmęczony żołądek i przyśpieszyć powrót do zdrowia. Okazuje się, że niektóre produkty pomogą złagodzić nudności i wymioty, a właściwa podaż płynów zapobiegnie odwodnieniu organizmu. Co podawać do jedzenia dziecku lub dorosłemu w trakcie wymiotów?  W jaki sposób przyrządzać posiłki dla osób po wymiotach?  Podpowiadamy.

  • Dieta FODMAP – na czym polega i kiedy ją stosować?

    Problemy z wypróżnianiem, wzdęcia i bóle brzucha to częste dolegliwości, który pojawiają się zwłaszcza przy IBS oraz zespole SIBO. Symptomy tych schorzeń można złagodzić, stosując odpowiednią dietę FODMAP. Na czym dokładnie ona polega? Które produkty należy włączyć do menu, a z których zrezygnować? 

  • Dieta w biegunce u dzieci i dorosłych – co jeść przy rozwolnieniu?

    Podczas biegunki należy stosować dietę zapierającą (tzw. dietę BRAT). Jej podstawą są łatwostrawne produkty, które pomagają zagęszczać treść pokarmową. Kolejnym i równie ważnym elementem w żywieniu w czasie biegunki jest odpowiednia podaż wody. Jak powinna wyglądać dieta podczas rozwolnienia? Które produkty można jeść, a których unikać? 

  • Termogeneza – czym jest? Jaki ma wpływ na utratę masy ciała?

    Na wartość naszego całodobowego zapotrzebowania składa się podstawowa oraz ponadpodstawowa przemiana materii, w tym m.in. termogeneza, czyli najprościej definiując – wydzielanie ciepła przez nasz organizm. Jej wartość może zależeć od składu spożywanej przez nas diety! Czym jest termogeneza? Czy ma związek z naszą masą ciała, zwłaszcza gdy potrzebujemy ją zredukować? 

  • Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

    Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić? 

  • Termogeniki – co to za produkty i jaki mają wpływ na spalanie tłuszczu?

    Nikogo już dziś nie dziwią coraz to nowsze diety czy specyfiki mające na celu bezproblemową redukcję nadmiernych kilogramów. Sformułowanie „termogeniki” jest jednak znane już od wielu lat, a co więcej – dalej chętnie stosowane m.in. w branży sportowej. Czym są termogeniki? Czy pomogą w odchudzaniu bez żmudnej diety i ćwiczeń? Co jest termogenikiem?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij