Zdrowa dieta a tłusty czwartek – lepiej unikać pączków? - portal DOZ.pl
Zdrowa dieta a tłusty czwartek – lepiej unikać pączków?
Anna Posmykiewicz

Zdrowa dieta a tłusty czwartek – lepiej unikać pączków?

W tłusty czwartek zaczyna się ostatni tydzień karnawału. Dzień ten jest w Polsce obchodzony od dawien dawna, można też spotkać się z przysłowiem dotyczącym tego dnia: „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”.

Według staropolskiej tradycji w tłusty czwartek każdy musiał zjeść chociaż jednego pączka, aby zapewnić sobie szczęście i wolność od problemów. Wiele osób korzysta z tej tradycji, bezkarnie objadając się pysznymi słodkościami, jakimi są pączki i faworki. Ale czy zjedzenie kilku pączków pozostanie przez nasz organizm zupełnie niezauważone? Co z tymi, którzy na co dzień przestrzegają zdrowej diety i zdrowego stylu życia – czy zjedzenie kilku pączków nie wyrządzi „spustoszenia” w ich organizmie? Aby odpowiedzieć na te pytania, trzeba dokładniej przyjrzeć się pączkom i faworkom.

Ile kalorii ma jeden pączek?

Przeciętny ważący 100 g pączek ma zwykle od 200 do 350 kcal. Zdarzają się jednak pączki zdecydowanie bardziej kaloryczne, przede wszystkim chodzi tu o słodkości dodatkowo oblane czekoladą zamiast lukrem – taki pączek może mieć nawet 450-500 kcal! Można zatem śmiało stwierdzić, że zjedzenie jednego pączka w tłusty czwartek jest równoważne ze zjedzeniem lekkiego, zdrowego obiadu. A co z faworkami? Czy są one tak samo kaloryczne jak pączki? Otóż, co może dla niektórych wydać się dziwne, faworki, czyli popularny chrust, mają jeszcze więcej kalorii niż pączki – zjedzenie 100 g faworków jest bowiem równoznaczne z przyjęciem do organizmu aż 500 kcal! Czemu w tych tradycyjnych tłustoczwartkowych słodkościach jest aż tyle kalorii? Przede wszystkim dlatego, że w tradycyjny sposób są one smażone na głębokim tłuszczu – najlepiej, według tradycji, aby był on pochodzenia zwierzęcego; najlepsze zatem pączki i faworki to te, które są smażone na smalcu. Widzimy więc, że pączki i faworki nie dość, że są bardzo wysokokaloryczne, to są jeszcze bardzo niezdrowe z racji wykorzystywania do ich smażenia tłuszczy pochodzenia zwierzęcego.

Lepiej zrezygnować z pączka?

Czy to oznacza, że kategorycznie nie powinniśmy jeść pączków ani faworków w tłusty czwartek i zdecydować się na zdrowe słodkie przekąski typu ciasto z marchewki czy ze szpinaku?

Odpowiedź może niektórych zaskoczyć, ale brzmi ona: nie. We wszystkim trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek i umiar.

Jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo, jemy dużo warzyw i owoców oraz dbamy o formę, chodząc na siłownię czy ćwicząc w domu, zjedzenie jednego pączka i kilku faworków nie spowoduje, że od razu przytyjemy, a nasz organizm zostanie zaśmiecony niezdrowym tłuszczem, który odłoży się w naszych naczyniach krwionośnych w postaci blaszek cholesterolowych, a w obwodzie naszej talii i bioder przybędzie od razu kilku centymetrów. Trzeba pamiętać, że codzienne dbanie o zdrową dietę umożliwia nam raz na jakiś czas szaleństwo w postaci zjedzenia czegoś niezdrowego i kalorycznego – nasz organizm funkcjonuje bowiem wtedy prawidłowo i bez problemu będziemy szybko mogli spalić kaloryczne przysmaki.

Dlatego po zjedzeniu tłustoczwartkowych słodkości warto wybrać się jeszcze tego samego dnia wieczorem na basen czy siłownię – wtedy bez problemu pozbędziemy się przyjętych przez nas niezdrowych kalorii i następnego dnia będziemy już mogli wrócić do naszej zdrowej diety.

Poza tym, jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo, sięgając w tłusty czwartek po pączka, na pewno wybierzemy też takie ciastko, które będzie miało mniej kalorii, a będzie równie smaczne. Jakiego pączka zatem najlepiej wybrać? Najmniej kaloryczny i najbardziej zdrowy będzie zatem pączek, który pozbawiony będzie lukru, a ilość jego nadzienia będzie niewielka – tak naprawdę najlepiej byłoby, aby pączek w ogóle nie miał żadnego nadzienia. Jeśli zatem zjemy jednego zdrowszego pączka i jednego faworka, nasz organizm na tym nie ucierpi, jak również nie zmarnujemy naszych starań o to, aby na co dzień jeść zdrowo i rozsądnie. Poza tym, odżywiając się na co dzień zdrowo, mamy świadomość tego, że jedząc wysokokalorycznego pączka, musimy po prostu zmniejszyć kaloryczność pozostałych naszych posiłków w ciągu całego dnia – tak, aby bilans przyjętych przez nas kalorii był taki sam, jak na co dzień, kiedy nie jemy tłustych i niezdrowych produktów.

Tłusty czwartek to tradycja, która była kultywowana przez naszych rodziców i dziadków i powinna być też kultywowana przez nas tak, aby nauczyły się jej też nasze dzieci i mogły potem przekazać ją swoim dzieciom. Chodzi po prostu o to, aby w tym dniu nie przesadzać z ilością spożytych pączków i faworków. Jeśli zachowamy zdrowy rozsądek i umiar, to na pewno nie odbije się to negatywnie na naszym zdrowiu i równowaga naszego organizmu nie zostanie z żaden sposób zachwiana. A zjadając w tłusty czwartek jednego pączka będziemy mieli tę świadomość, że właśnie podtrzymujemy starą tradycję, zgodnie z którą nasze życie będzie pozbawione przykrości i czeka nas tylko szczęście!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wszystko, co każdy turysta wiedzieć powinien na temat pierwszej pomocy

    Wakacje to czas relaksu, który kojarzy nam się z przyjemnością i beztroską. Niestety jest też druga strona medalu – czas letnich wyjazdów to okres, kiedy zdarza się wielka ilość wypadków różnego rodzaju: oparzenia, zasłabnięcia, podtopienia, czy utonięcia. Każdy z nas powinien umieć się odnaleźć w tych sytuacjach i umieć udzielić pomocy poszkodowanej osobie.

  • Fasolka szparagowa – właściwości, wartości odżywcze, kalorie, zdrowe przepisy

    Fasolka szparagowa to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, dlatego poleca się ją diabetykom, osobom cierpiącym na insulinoopornością lub walczącym z otyłością. W fasolce szparagowej istotą rolę odgrywa obecność błonnika, który pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego. Jakie wartości odżywcze i ile kcal ma fasola szparagowa? W jaki sposób ją gotować, przechowywać i mrozić?   

  • Jak radzić sobie ze stresem?

    Stres stanowi prawdziwą plagę naszych zabieganych i niezwykle zmiennych czasów. Prawdopodobnie nie ma osoby, która choć raz dziennie nie doświadczyłaby tej reakcji organizmu na czynniki postrzegane jako zagrożenie. O ile w odległych czasach stres pomagał człowiekowi, bo pozwalał mu zareagować odpowiednio na niebezpieczeństwo, o tyle współcześnie często jest on większym zagrożeniem niż samo zjawisko, w reakcji, na które jest wyzwalany. 

  • Lateks – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, szkodliwość

    W poniższym tekście przybliżamy to, czym jest lateks i w jakich produktach możemy go znaleźć. Odpowiadamy również na pytania, czy lateks jest szkodliwy oraz co robić w przypadku wystąpienia alergii na ten materiał. Zapraszamy do lektury.

  • Jak przetrwać pierwsze dni w pracy po urlopie? Praktyczne porady

    Skończyłeś urlop i masz trudności z odnalezieniem się na nowo w pracy? A może Twój urlop dopiero nadchodzi, ale nauczony doświadczeniem już teraz obawiasz się, co czeka Cię w pracy po powrocie? Przeczytaj 6 praktycznych porad na to, jak przetrwać pierwsze dni w pracy po urlopie.

  • Dieta po usunięciu pęcherzyka (woreczka) żółciowego – zasady, produkty, przepisy

    Kamica żółciowa uważana jest za chorobę cywilizacyjną. Dotyka głównie mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych, cierpiących na nadwagę i otyłość. Ryzyko jej rozwoju rośnie wraz z nieprawidłowo prowadzoną dietą, dlatego odpowiednie żywienie będzie miało znaczenie zarówno przy jej profilaktyce, jak i również w trakcie leczenia, po zabiegu operacyjnym, tzw. cholecystektomii. Co można jeść po usunięciu pęcherzyka żółciowego?

  • Gorzki smak w ustach – co znaczy?

    Dysgeusia (zmieniony smak w ustach) to dziwne, nieprzyjemne doznanie, odczuwane przez pacjentów przez dłuższy czas. Jest dość powszechnym problemem, a jedną z jego odmian jest odczuwanie goryczy w jamie ustnej. Ten gorzki smak może być spowodowany mniej (np. niedostateczna higiena) lub bardziej (np. niewydolność wątroby) poważnym problemem. Jednak jeśli nie ustępuje po umyciu zębów i utrzymuje się przez kilka dni, warto zasięgnąć porady lekarskiej. Co oznacza gorzki smak w ustach? Jak sobie z nim poradzić?  

  • Garbienie się – przyczyny i skutki. Co robić, aby się nie garbić?

    Garbienie się to nawyk, który niesie za sobą wiele niekorzystnych konsekwencji. Oprócz zaokrąglenia w górnej części pleców osoby garbiące się mogą doświadczać drętwienia kończyn, problemów z równowagą, a w skrajnych przypadkach nawet niewydolności oddechowej. Jak walczyć ze zgarbioną sylwetką? Jakie ćwiczenia na garbienie się?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij