Nadmiar cukru w ciąży może obniżać zdolności dziecka
Katarzyna Szulik

Nadmiar cukru w ciąży może obniżać zdolności dziecka

Nowe badanie sugeruje, że gorsze zdolności poznawcze u dzieci, zwłaszcza w zakresie zapamiętywania i uczenia się, mają związek ze spożywaniem nadmiernych ilości cukru w czasie ciąży matki. Sytuacji nie zmieniała zamiana słodkich napojów gazowanych w wersji standardowej na te dietetyczne. Pozytywne efekty dawało natomiast spożywanie cukrów prostych z owoców przez małe dzieci.

Wyniki badania opublikowano na łamach pisma American Journal of Preventive Medicine, a ono samo koncentrowało się na wpływie spożycia cukru na zdrowie. W sposób szczególny naukowcy przyglądali się produktom z dodatkiem syropu kukurydzianego bogatego we fruktozę, czyli popularnego słodzika stosowanego w przemyśle spożywczym. Spożycie cukru wśród większości zachodnich nacji znacznie przekracza wyznaczone limity, ponieważ znajdziemy go niemal wszędzie. Największym zagrożeniem jest jednak nadmierna konsumpcja bogatych w cukry gazowanych napojów. Ich wpływ na zdrowie dzieci również był przedmiotem badania. 

Badacze zebrali dane o żywieniu od ponad 1000 kobiet będących w ciąży między 1999 a 2002 rokiem. Dieta ich dzieci była oceniania we wczesnym dzieciństwie, natomiast zdolności poznawcze na poziomie 3 i 7 lat. Wyniki badania wskazują, że konsumpcja większych ilości owoców przy jednoczesnym ograniczeniu cukru i unikaniu spożywania słodkich napojów gazowanych w czasie ciąży może mieć znaczący wpływ na poznawcze zdolności dziecka, decydujące między innymi o jego inteligencji. 

Nadmiar cukru to gorsza pamięć

Jak się okazało, konsumpcja dużych ilości cukrów przez matkę podczas ciąży, zwłaszcza w formie słodzonych napojów gazowanych, jest powiązana z gorszymi zdolnościami poznawczymi dzieci, obejmującymi umiejętności rozwiązywania prostych problemów i gorszą pamięć werbalną (pozwalającą zapamiętywać słowa oraz wyrażenia i formułowanie zdań). Ponadto, może ona negatywnie wpływać na zdolności motoryczne oraz rozwój inteligencji wizualno-przestrzennej zarówno na wczesnych, jak i późniejszych etapach rozwoju. 

Owoce zamiast soków

Dzieci, którym pozwalano pić słodkie napoje gazowane w dzieciństwie, są bardziej narażone na wystąpienie problemów z inteligencją werbalną w okresie rozpoczynania nauki w szkole (tj. trudności z formułowaniem zdań). Jeśli jednak równocześnie w ich diecie nie brakowało owoców, ten fakt korelował z lepszymi zdolnościami poznawczymi i większym zasobem słownictwa. Spożywanie owoców wiąże się również z lepszymi zdolnościami motorycznymi we wczesnym dzieciństwie oraz inteligencją werbalną w latach późniejszych. Analogicznych korzyść nie stwierdzono w przypadku spożycia samych soków, bogatych przede wszystkim w cukier, co potwierdza jego potencjalnie negatywny wpływ na zdolności poznawcze dzieci. 

Wyniki wspomnianego badania potwierdzają konieczność lepszej edukacji dotyczących negatywnych konwencji spożywania nadmiernych ilości cukrów. By go ograniczyć, konieczne jest przede wszystkim uważne czytanie etykiet produktów, które spożywamy, ponieważ cukier jest obecny również w produktach spożywczych, których o to nie podejrzewamy, takich jak jogurt naturalny, pieczywo czy rozmaite dania gotowe. 

Cukrowa plaga

Jak wynika ze statystyk, przeciętny Polak zjada około 40 kg cukru rocznie, a dziennie średnio 25 łyżeczek, czyli o 15 więcej niż przewiduje norma.

Cukier kryje się w wielu produktach spożywczych, również w tych, w których nie spodziewamy się jego obecności. W efekcie słodycz jest jednym z głównych winowajców otyłości wśród Polaków, która dotyka już 60 proc. społeczeństwa.

Zgodnie z danymi, na które powołuje się dziennik „Rzeczpospolita”, z nadwagą lub otyłością zmaga się aż 20 mln Polaków, z czego jedynie 4 mln pozostaje w związku z tym pod kontrolą lekarza.

Na cukrzycę choruje w Polsce 3 mln osób, ale tylko 1 mln się leczy, ponieważ jest świadoma jej istnienia i konieczności podjęcia jakichkolwiek działań. Wiele przypadków cukrzycy zostaje wykrytych dopiero, gdy dochodzi do sytuacji skrajnych, jak zawał czy udar, przy okazji których wysoki poziom cukru we krwi wychodzi na jaw. Nieleczona cukrzyca może prowadzić również do zaburzeń pracy nerek, ślepoty czy amputacji kończyn, zwłaszcza gdy towarzyszy jej brak ruchu i ogólne zaniedbywanie swojego zdrowia.

To słodycz podnosi ciśnienie

Cukier to również groźniejsza odmiana „białej śmierci” – pod tą nazwą kryją się zarówno sól, jak i cukier. Zdaniem badaczy z Saint Luke’s Mid America Heart Institute i Albert Einstein College of Medicine, słodka substancja szkodzi nam zdecydowanie bardziej niż słona. Tezy o szkodliwości soli bazowały przede wszystkim na przekonaniu, że spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do wyraźnego zwiększenia ciśnienia krwi, co z kolei może wywoływać poważne choroby układu krążenia. Naukowcy postanowili sprawdzić pod tym kątem również cukier, który nie był powszechnie kojarzony ze schorzeniami tego typu. Badanie, w którym uczestniczyło 100 tys. osób, jednoznacznie wykazało, że spożywanie dużej ilości cukrów prostych ma bezpośredni związek z wysokim ciśnieniem. W ciągu 8 tygodni dieta bogata w węglowodany może wywołać wzrost ciśnienia skurczowego o 6,9 mm Hg i rozkurczowego o 5,6 mm Hg. Osoby mające problem z nadciśnieniem nie powinny ich spożywać nawet sporadycznie, ponieważ jednorazowe wypicie niecałego litra słodkiego napoju powoduje natychmiastowy skok ciśnienia i zwiększenie częstotliwości tętna o 9 uderzeń na minutę.

Źródła: American Journal of Preventive Medicine, Rzeczpospolita, Polska Agencja Prasowa

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

  • Szanse i metody na zajście w ciążę po chemio- i radioterapii

    Podczas tegorocznego zjazdu Europejskiego Towarzystwa Reprodukcji i Embriolgii odbywającego się online zaprezentowano najbardziej kompleksowy, jak dotąd, raport dotyczący skuteczności w zachowywaniu płodności u kobiet chorych na nowotwór. Jak wiadomo, chemio- i radioterapia często wiążą się z utratą płodności, dlatego coraz więcej kobiet decyduje się na pobranie i przechowanie jajeczek i embrionów jeszcze przed rozpoczęciem leczenia z myślą o wykorzystaniu ich po powrocie do zdrowia. 

  • Nadwaga w ciąży może negatywnie wpłynąć na rozwój mózgu dziecka

    Zwiększenie masy ciała w ciąży jest naturalnym zjawiskiem, jednak gdy waga zaczyna przyrastać w nadmiarze, może to oznaczać problemy nie tylko dla matki, ale również dla dziecka. Naukowcy z NYU School of Medicine postanowili przyjrzeć się ewentualnym konsekwencjom zdrowotnym nadmiernej wagi matki dla stanu zdrowia dziecka i odkryli, że może ona zaburzać rozwój jego mózgu i to już w drugim trymestrze ciąży. 

  • Chłopiec czy dziewczynka? To geny mężczyzny wpływają na płeć dziecka

    Oczekujesz dziecka? Zapewne najczęstszym pytaniem, które pada ze strony znajomych oraz rodziny jest to, jakiej płci będzie maluch. Wyniki pewnego eksperymentu sugerują, że tendencja do posiadania większej liczby synów lub córek jest dziedziczna.

  • Fizjoterapia w ciąży – wskazania i przeciwwskazania do zabiegów fizjoterapeutycznych w ciąży

    Fizjoterapia w ciąży pomaga zapobiegać i łagodzić stany związane ze zmianami, które zachodzą w ciele przyszłej mamy przez dziewięć kolejnych miesięcy. Są to np. bóle bioder, bóle kręgosłupa czy rozstęp mięśnia prostego brzucha, a także nietrzymanie moczu oraz bolesne stosunki seksualne. Nie wszystkie metody wykorzystywane w fizjoterapii można jednak stosować u ciężarnych. Jakie zabiegi są wskazane, a jakich należy unikać w ciąży?

  • Melisa, mięta, rumianek, pokrzywa, szałwia w ciąży – jakie zioła są bezpieczne dla ciężarnych, a które są w ciąży zakazane?

    Zioła w ciąży należy stosować rozsądnie, pamiętając o tym, iż w tym okresie należy zachować szczególną ostrość podczas przyjmowania leków, nawet preparatów naturalnych. Leczenie oraz samoleczenie w okresie ciąży jest ograniczone, w każdej sytuacji należy rozważyć stosunek korzyści do ryzyka.  Jakie zioła są bezpieczne dla ciężarnych, a jakie są w ciąży zakazane?

  • Ciąża a szczepionka przeciwko COVID-19

    Czy kobiety w ciąży mogą się zaszczepić przeciwko COVID-19? Co powinna wiedzieć przyszła mama zanim podejmie decyzję o takim szczepieniu? Czy karmienie piersią jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do szczepienia?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij