Nadmiar cukru w ciąży może obniżać zdolności dziecka - portal DOZ.pl
Nadmiar cukru w ciąży może obniżać zdolności dziecka
Katarzyna Szulik

Nadmiar cukru w ciąży może obniżać zdolności dziecka

Nowe badanie sugeruje, że gorsze zdolności poznawcze u dzieci, zwłaszcza w zakresie zapamiętywania i uczenia się, mają związek ze spożywaniem nadmiernych ilości cukru w czasie ciąży matki. Sytuacji nie zmieniała zamiana słodkich napojów gazowanych w wersji standardowej na te dietetyczne. Pozytywne efekty dawało natomiast spożywanie cukrów prostych z owoców przez małe dzieci.

Nadmiar cukru to gorsza pamięć

Jak się okazało, konsumpcja dużych ilości cukrów przez matkę podczas ciąży, zwłaszcza w formie słodzonych napojów gazowanych, jest powiązana z gorszymi zdolnościami poznawczymi dzieci, obejmującymi umiejętności rozwiązywania prostych problemów i gorszą pamięć werbalną (pozwalającą zapamiętywać słowa oraz wyrażenia i formułowanie zdań). Ponadto, może ona negatywnie wpływać na zdolności motoryczne oraz rozwój inteligencji wizualno-przestrzennej zarówno na wczesnych, jak i późniejszych etapach rozwoju. 

Owoce zamiast soków

Dzieci, którym pozwalano pić słodkie napoje gazowane w dzieciństwie, są bardziej narażone na wystąpienie problemów z inteligencją werbalną w okresie rozpoczynania nauki w szkole (tj. trudności z formułowaniem zdań). Jeśli jednak równocześnie w ich diecie nie brakowało owoców, ten fakt korelował z lepszymi zdolnościami poznawczymi i większym zasobem słownictwa. Spożywanie owoców wiąże się również z lepszymi zdolnościami motorycznymi we wczesnym dzieciństwie oraz inteligencją werbalną w latach późniejszych. Analogicznych korzyść nie stwierdzono w przypadku spożycia samych soków, bogatych przede wszystkim w cukier, co potwierdza jego potencjalnie negatywny wpływ na zdolności poznawcze dzieci. 

Wyniki wspomnianego badania potwierdzają konieczność lepszej edukacji dotyczących negatywnych konwencji spożywania nadmiernych ilości cukrów. By go ograniczyć, konieczne jest przede wszystkim uważne czytanie etykiet produktów, które spożywamy, ponieważ cukier jest obecny również w produktach spożywczych, których o to nie podejrzewamy, takich jak jogurt naturalny, pieczywo czy rozmaite dania gotowe. 

Polecane dla Ciebie

Cukrowa plaga

Jak wynika ze statystyk, przeciętny Polak zjada około 40 kg cukru rocznie, a dziennie średnio 25 łyżeczek, czyli o 15 więcej niż przewiduje norma.

Cukier kryje się w wielu produktach spożywczych, również w tych, w których nie spodziewamy się jego obecności. W efekcie słodycz jest jednym z głównych winowajców otyłości wśród Polaków, która dotyka już 60 proc. społeczeństwa.

Zgodnie z danymi, na które powołuje się dziennik „Rzeczpospolita”, z nadwagą lub otyłością zmaga się aż 20 mln Polaków, z czego jedynie 4 mln pozostaje w związku z tym pod kontrolą lekarza.

Na cukrzycę choruje w Polsce 3 mln osób, ale tylko 1 mln się leczy, ponieważ jest świadoma jej istnienia i konieczności podjęcia jakichkolwiek działań. Wiele przypadków cukrzycy zostaje wykrytych dopiero, gdy dochodzi do sytuacji skrajnych, jak zawał czy udar, przy okazji których wysoki poziom cukru we krwi wychodzi na jaw. Nieleczona cukrzyca może prowadzić również do zaburzeń pracy nerek, ślepoty czy amputacji kończyn, zwłaszcza gdy towarzyszy jej brak ruchu i ogólne zaniedbywanie swojego zdrowia.

To słodycz podnosi ciśnienie

Cukier to również groźniejsza odmiana „białej śmierci” – pod tą nazwą kryją się zarówno sól, jak i cukier. Zdaniem badaczy z Saint Luke’s Mid America Heart Institute i Albert Einstein College of Medicine, słodka substancja szkodzi nam zdecydowanie bardziej niż słona. Tezy o szkodliwości soli bazowały przede wszystkim na przekonaniu, że spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do wyraźnego zwiększenia ciśnienia krwi, co z kolei może wywoływać poważne choroby układu krążenia. Naukowcy postanowili sprawdzić pod tym kątem również cukier, który nie był powszechnie kojarzony ze schorzeniami tego typu. Badanie, w którym uczestniczyło 100 tys. osób, jednoznacznie wykazało, że spożywanie dużej ilości cukrów prostych ma bezpośredni związek z wysokim ciśnieniem. W ciągu 8 tygodni dieta bogata w węglowodany może wywołać wzrost ciśnienia skurczowego o 6,9 mm Hg i rozkurczowego o 5,6 mm Hg. Osoby mające problem z nadciśnieniem nie powinny ich spożywać nawet sporadycznie, ponieważ jednorazowe wypicie niecałego litra słodkiego napoju powoduje natychmiastowy skok ciśnienia i zwiększenie częstotliwości tętna o 9 uderzeń na minutę.

Źródła: American Journal of Preventive Medicine, Rzeczpospolita, Polska Agencja Prasowa

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • USG wczesnej ciąży — co zobaczymy w pierwszych tygodniach i jak to interpretować?

    Badanie ultrasonograficzne, często określane skrótem USG, to jedno z najczęściej wykonywanych obrazowych badań diagnostycznych. Według zaleceń licznych towarzystw ginekologicznych, w czasie ciąży badanie USG powinno być wykonane co najmniej trzykrotnie. W praktyce jest przeprowadzane zwykle częściej.

  • Amniopunkcja – jak wygląda badanie? Czy jest bezpieczne dla dziecka?

    Amniopunkcja to jedno z badań z zakresu inwazyjnej diagnostyki prenatalnej. Przyszła mama, słysząc o konieczności wykonania amniopunkcji, jest najczęściej wystraszona, bojąc się o utrzymanie ciąży i zdrowie dziecka. Należy jednak podkreślić, że ryzyko poronienia po amniopunkcji nie jest większe niż 1%, a wynik badania nie jest stuprocentową gwarancją zdrowia płodu. Jak należy się przygotować do amniopunkcji, ile kosztuje badanie wykonane prywatnie i jakie są wskazania do amniopunkcji? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Szczepienia w ciąży (COVID-19, grypa, krztusiec) – jakie szczepionki można podać ciężarnej?

    Szczepienia w ciąży są tematem wciąż aktualnym i nierzadko budzącym wiele obaw ze strony przyszłych mam. Czy uzasadnione jest podjęcie decyzji o odstąpieniu od przyjęcia szczepienia w obawie o zdrowie dziecka? Okazuje się, że obecnie dysponujemy licznymi badaniami, które potwierdzają bezpieczeństwo szczepień i pozwalają skutecznie zabezpieczyć przed niebezpiecznymi konsekwencjami zachorowania zarówno przyszłą mamę jak i dziecko. 

  • Przygotowanie organizmu do ciąży – od kiedy brać suplementy, witaminy i minerały?

    Wiele kobiet, które planują zostać mami, zastanawia się, które witaminy i minerały suplementować przed ciążą, a których z nich unikać, żeby zwiększyć swoje szansę na posiadanie potomstwa? Istnieje kilka prostych zasad dotyczących planowania zarówno macierzyństwa, jak i ojcostwa, które powinni stosować przyszli rodzice. Dlaczego kobiety starające się o dziecko lub będące w ciąży nie powinny pić syropu lub napoju z aloesu, jak długo przed zajściem w ciążę należy zacząć brać kwas foliowy oraz co należy włączyć do swojej diety, aby podnieść swoją płodność? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Nacinanie krocza – kontrowersje wokół rutynowego nacinania krocza podczas porodu

    Wątpliwości narastające wokół tematu rutynowych nacięć krocza w trakcie porodu towarzyszą środowisku medycznemu już od wielu dekad. Niesłabnąca od lat argumentacja zarówno zwolenników, jak i przeciwników tego zabiegu sprawiła, że również w Polsce toczy się spór o zasadność episiotomii w kontekście wielu sytuacji położniczych. Co zatem sprawia, że pomimo upływu wielu lat doświadczenia i praktyki temat nacięcia krocza jest nadal równie kontrowersyjny, jak niemal dwie dekady temu, a wizja porodu siłami natury budzi coraz większy lęk wśród pacjentek? 

  • Nadciśnienie w ciąży – przyczyny, leczenie, powikłania

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z wielu chorób, które mogą towarzyszyć ciężarnej. Choć zwykle początkowo nie daje ono żadnych objawów, to brak wdrożenia odpowiedniego postępowania i leczenia może doprowadzić do poważnych komplikacji, które stanowią zagrożenie życia zarówno dla matki, jak i jej nienarodzonego dziecka. 

  • Duszności w ciąży – przyczyny. Kiedy trudności z oddychaniem w ciąży powinny zaniepokoić?

    Duszność jest subiektywnym objawem występującym w przypadku wielu schorzeń, przede wszystkim u osób z ostrymi i przewlekłymi chorobami układu oddechowego i krążenia. Jest również dolegliwością, na którą dość często skarżą się kobiety ciężarne, nawet już w I trymestrze ciąży. Subiektywność objawu polega na tym, że nie jesteśmy w stanie ocenić jego nasilenia za pomocą badań obrazowych czy laboratoryjnych, tak jak np. nasilenie niedokrwistości za pomocą wartości hemoglobiny i hematokrytu. Jakie mogą być przyczyny duszności w ciąży?

  • Poronienie – najczęstsze przyczyny. Jakie są objawy poronienia?

    Poronienie jest problemem, który dotyczy coraz większej ilości kobiet. Jest to samoistne zakończenie ciąży przed 22. tygodniem, a więc momentem, w którym płód uzyskuje zdolność do przeżycia poza łonem matki. Do utraty ciąży może dojść na różnych etapach jej rozwoju, również przyczyny poronienia mogą być różne – mogą to być czynniki anatomiczne, hormonalne czy środowiskowe. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij