Olej Moringa – zastosowanie w kuchni i farmakologiczne
Maria Brzegowy

Olej Moringa – zastosowanie w kuchni i farmakologiczne

Przez mieszkańców doliny Nilu nazywane „drzewem oczyszczającym” i zdaniem badaczy nie ma w tym krzty przesady. Korzystnymi właściwościami zdrowotnymi odznaczają się praktycznie wszystkie części rośliny. Znalazły one także zastosowanie w kuchni - jako dodatek do potraw lub samodzielne danie. Z kolei dzięki właściwościom koagulującym, moringa stanowi ciekawą alternatywę dla środków do uzdatniania wody.

Literatura podaje, że moringa pochodzi z północnych Indii. Dziś stała się powszechna również i w całej Azji oraz Afryce. Tubylcy uważają ją za „nebedies”, co oznacza „nigdy nie umierające drzewo”. Osiąga od 5 do nawet 10 metrów wysokości, nie wymaga specjalnych warunków uprawy, odrasta po wycięciu i w przeciwieństwie do większości rosnących na ziemi drzew, produkuje owoce w czasie suszy.

Hindusi wierzyli, że moringa to drzewo zaczarowane. Straszono dzieci, że w jej koronie mieszkają złe duchy. W rzeczywistości, odgłosy, które przypominały zawodzenie, wydawały owady, które zlatywały się po zmroku.

Szerokie zastosowanie farmakologiczne

Choć podawane w mediach informacje mogą być mocno przekoloryzowane, niezaprzeczalnie moringa posiada wiele udowodnionych naukowo właściwości. Literatura podaje na przykład, że roślina może być przydatna w zaburzeniach sercowo-naczyniowych. Szczególne właściwości przypisuje się soku z liści, który miałby mieć korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywne działanie mają mieć też owoce, które według piśmiennictwa są w stanie obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz triglicerydów. Badania naukowe wskazują również na możliwość działania antybakteryjnego (korzenie), przeciwnowotworowego (liście), regulacyjnego w chorobach tarczycy (wyciąg z liści), a nawet pielęgnacyjnego dla skóry i włosów (ekstrakt z nasion).

Wybrane przykłady zastosowania różnych części rośliny moringa
Korzeń – przeciwzapalne, tonizujące, na bóle stawów, pleców i nerek
Liście – przeczyszczające, przeciwgorączkowe, kontrola właściwej glikemii
Kwiaty – środek pobudzający, afrodyzjak, korzystne wobec profilu lipidowego

Zastosowanie w kuchni – oczyszczanie wody

Naukowców zafascynowała jednak inna właściwość Moringa oleifera – dzięki możliwościom koagulującym, zmiażdżone nasiona moringa są w stanie oczyścić wodę, co jak prognozują badacze, miałoby ogromne znaczenie dla zdrowia ludzi na całym świecie (Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że zanieczyszczona woda, złe warunki sanitarne oraz niewystarczająca higiena prowadzi rocznie do 1,6 milionów zgonów ludzi na świecie). Uzdatnianie wody przebiega w dwóch etapach. W pierwszym, przy zastosowaniu środków koagulujących (zwykle sole aluminium), dokonuje się oczyszczenia substancji takich jak minerały, resztki roślin oraz bakterii. W drugi etapie następuje dezynfekcja – do tego celu wykorzystuje się związki chloru, wodoru, ultrafiolet i ozon. Moringa oleifera, jako roślina nietoksyczna oraz biodegradowalna, miałaby znaleźć zastosowanie w tym pierwszym etapie.

Według WHO, brak dostępu do czystej wody oraz złe warunki higieniczne stanowią jedną z głównych przyczyn wysokiej śmiertelności ludzi w krajach rozwijających się. Zastosowanie tanich metod oczyszczania wody, może częściowo pomóc rozwiązać ten problem.

Wykorzystaj we własnej kuchni – domowe sposoby

Przeglądając ogólnodostępne artykuły znaleźliśmy informacje jak dokonać uzdatniania wody w warunkach domowych. Według scienceinschool.org do oczyszczenia 1 litra brudnej wody lub 2 litrów lekko zabrudzonej wody należy zaopatrzyć się w 100-150 mg nasion (czyli mniej więcej 1 sproszkowane nasionko na 1 litr). Zmiażdżone i rozpuszczone w odpowiedniej ilości płynu nasiona należy następnie wlać do wody, którą zamierzamy oczyścić i powoli mieszając pozwolić na opadnięcie zanieczyszczeń na dno. Po mniej więcej godzinie, 90% bakterii oraz zabrudzeń powinna zniknąć. Brzmi jak bajka? Nie potwierdzamy, ani też nie zaprzeczamy. Ostateczny werdykt pozostawiamy naukowcom.

Zastosowanie w kuchni – dodatek do potraw

Olej moringa tłoczony na zimno, to według niektórych zapisów, dobry pomysł na dodatek do sałatek, do kanapki, do skropienia zupy krem. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, może sprawdzić się również podczas smażenia. Ponieważ szybko jełczeje (a według innych źródeł – jest bardzo wytrzymały), poleca się go przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu, a po otwarciu zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Liście moringi można przygotowywać podobnie jak szpinak – gotować we wodzie, albo dusić na patelni. W takiej postaci świetnie będą pasować do lekkiej ryby z grilla albo delikatnej, mięsnej pieczeni w towarzystwie kaszy. Owoce przypominające strąki, mogą stanowić ciekawy element potrawki albo zupy. Z kolei białe kwiaty, w formie ugotowanej sprawdzą się w sałatce, a jako wyekstrahowany nektar - do wyrobu miodu. 

Źródła:
1.    Anwar F. i wsp., 2006, Moringa oleifera: A Food Plant with Multiple Medicinal Uses, Phytother. Res. 21, 17–25 
2.    Drzewo dobrych wiadomości, Zwierciadło, http://zwierciadlo.pl/bez-kategorii/drzewo-dobrych-wiadomosci, dostęp 04.05.2017
3.    Scienceinschool.org

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij