Olej Moringa – zastosowanie w kuchni i farmakologiczne
Maria Brzegowy

Olej Moringa – zastosowanie w kuchni i farmakologiczne

Przez mieszkańców doliny Nilu nazywane „drzewem oczyszczającym” i zdaniem badaczy nie ma w tym krzty przesady. Korzystnymi właściwościami zdrowotnymi odznaczają się praktycznie wszystkie części rośliny. Znalazły one także zastosowanie w kuchni - jako dodatek do potraw lub samodzielne danie. Z kolei dzięki właściwościom koagulującym, moringa stanowi ciekawą alternatywę dla środków do uzdatniania wody.

Literatura podaje, że moringa pochodzi z północnych Indii. Dziś stała się powszechna również i w całej Azji oraz Afryce. Tubylcy uważają ją za „nebedies”, co oznacza „nigdy nie umierające drzewo”. Osiąga od 5 do nawet 10 metrów wysokości, nie wymaga specjalnych warunków uprawy, odrasta po wycięciu i w przeciwieństwie do większości rosnących na ziemi drzew, produkuje owoce w czasie suszy.

Hindusi wierzyli, że moringa to drzewo zaczarowane. Straszono dzieci, że w jej koronie mieszkają złe duchy. W rzeczywistości, odgłosy, które przypominały zawodzenie, wydawały owady, które zlatywały się po zmroku.

Szerokie zastosowanie farmakologiczne

Choć podawane w mediach informacje mogą być mocno przekoloryzowane, niezaprzeczalnie moringa posiada wiele udowodnionych naukowo właściwości. Literatura podaje na przykład, że roślina może być przydatna w zaburzeniach sercowo-naczyniowych. Szczególne właściwości przypisuje się soku z liści, który miałby mieć korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywne działanie mają mieć też owoce, które według piśmiennictwa są w stanie obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL oraz triglicerydów. Badania naukowe wskazują również na możliwość działania antybakteryjnego (korzenie), przeciwnowotworowego (liście), regulacyjnego w chorobach tarczycy (wyciąg z liści), a nawet pielęgnacyjnego dla skóry i włosów (ekstrakt z nasion).

Wybrane przykłady zastosowania różnych części rośliny moringa
Korzeń – przeciwzapalne, tonizujące, na bóle stawów, pleców i nerek
Liście – przeczyszczające, przeciwgorączkowe, kontrola właściwej glikemii
Kwiaty – środek pobudzający, afrodyzjak, korzystne wobec profilu lipidowego

Zastosowanie w kuchni – oczyszczanie wody

Naukowców zafascynowała jednak inna właściwość Moringa oleifera – dzięki możliwościom koagulującym, zmiażdżone nasiona moringa są w stanie oczyścić wodę, co jak prognozują badacze, miałoby ogromne znaczenie dla zdrowia ludzi na całym świecie (Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że zanieczyszczona woda, złe warunki sanitarne oraz niewystarczająca higiena prowadzi rocznie do 1,6 milionów zgonów ludzi na świecie). Uzdatnianie wody przebiega w dwóch etapach. W pierwszym, przy zastosowaniu środków koagulujących (zwykle sole aluminium), dokonuje się oczyszczenia substancji takich jak minerały, resztki roślin oraz bakterii. W drugi etapie następuje dezynfekcja – do tego celu wykorzystuje się związki chloru, wodoru, ultrafiolet i ozon. Moringa oleifera, jako roślina nietoksyczna oraz biodegradowalna, miałaby znaleźć zastosowanie w tym pierwszym etapie.

Według WHO, brak dostępu do czystej wody oraz złe warunki higieniczne stanowią jedną z głównych przyczyn wysokiej śmiertelności ludzi w krajach rozwijających się. Zastosowanie tanich metod oczyszczania wody, może częściowo pomóc rozwiązać ten problem.

Wykorzystaj we własnej kuchni – domowe sposoby

Przeglądając ogólnodostępne artykuły znaleźliśmy informacje jak dokonać uzdatniania wody w warunkach domowych. Według scienceinschool.org do oczyszczenia 1 litra brudnej wody lub 2 litrów lekko zabrudzonej wody należy zaopatrzyć się w 100-150 mg nasion (czyli mniej więcej 1 sproszkowane nasionko na 1 litr). Zmiażdżone i rozpuszczone w odpowiedniej ilości płynu nasiona należy następnie wlać do wody, którą zamierzamy oczyścić i powoli mieszając pozwolić na opadnięcie zanieczyszczeń na dno. Po mniej więcej godzinie, 90% bakterii oraz zabrudzeń powinna zniknąć. Brzmi jak bajka? Nie potwierdzamy, ani też nie zaprzeczamy. Ostateczny werdykt pozostawiamy naukowcom.

Zastosowanie w kuchni – dodatek do potraw

Olej moringa tłoczony na zimno, to według niektórych zapisów, dobry pomysł na dodatek do sałatek, do kanapki, do skropienia zupy krem. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, może sprawdzić się również podczas smażenia. Ponieważ szybko jełczeje (a według innych źródeł – jest bardzo wytrzymały), poleca się go przechowywać w butelce z ciemnego szkła, w chłodnym miejscu, a po otwarciu zużyć w ciągu trzech miesięcy.

Liście moringi można przygotowywać podobnie jak szpinak – gotować we wodzie, albo dusić na patelni. W takiej postaci świetnie będą pasować do lekkiej ryby z grilla albo delikatnej, mięsnej pieczeni w towarzystwie kaszy. Owoce przypominające strąki, mogą stanowić ciekawy element potrawki albo zupy. Z kolei białe kwiaty, w formie ugotowanej sprawdzą się w sałatce, a jako wyekstrahowany nektar - do wyrobu miodu. 

Źródła:
1.    Anwar F. i wsp., 2006, Moringa oleifera: A Food Plant with Multiple Medicinal Uses, Phytother. Res. 21, 17–25 
2.    Drzewo dobrych wiadomości, Zwierciadło, http://zwierciadlo.pl/bez-kategorii/drzewo-dobrych-wiadomosci, dostęp 04.05.2017
3.    Scienceinschool.org

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła

    Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?  

  • Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?

    Stanowią podstawowe źródło energii. Pozwalają na podejmowanie codziennych czynności życiowych, udział w aktywności fizycznej oraz wpływają na nasze samopoczucie. Węglowodany – jaka jest ich rola w żywieniu człowieka? Czy diety niskowęglowodanowe są zdrowe? Czy unikając węglowodanów, można skutecznie i trwale schudnąć? 

  • Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?

    Guma ksantanowa jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, stosowaną w wielu gałęziach przemysłu. Czy powszechność jej użycia powinna nas niepokoić? Czym jest guma ksantanowa, jakie ma właściwości i czy jest dla nas szkodliwa? 

  • Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?

    Pektyna to częsty gość w naszych kuchniach – zwłaszcza wtedy, gdy trwa sezon na przygotowywanie przetworów owocowych. Jest niezbędna do szybkiego nadania odpowiedniej konsystencji domowym konfiturom i dżemom. Czym jest pektyna, jakie ma właściwości i zastosowanie (również niekulinarne) i czy jest dla nas zdrowa? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij