Orzechy laskowe

Choć kojarzą się przede wszystkim ze świątecznymi wypiekami, z dobrodziejstw orzechów laskowych możemy korzystać przez cały rok. Są odżywczą przekąską, chronią przed chorobami serca, poprawiają pracę mózgu i stan problemowej cery.

Orzechy laskowe są jednymi z najbardziej kalorycznych, co wynika przede wszystkim z bogatej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, pomocnych w zmniejszaniu ilości szkodliwego cholesterolu oraz wspierających pracę serca oraz naczyń krwionośnych. Te same tłuszcze wpływają pozytywnie na mózg, wzrok i układ nerwowy, podobnie jak zawarty w nich magnez, fosfor i wapń.

Orzechy laskowe jedzone w niewielkich ilościach jako zdrowa przekąska sprzyjająca dbaniu nie tylko o linię, ale również o dobry wygląd, ponieważ są bogatym źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości, która jako silny przeciwutleniacz pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Już 100 gramów orzechów pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym owoce leszczyny są lekkostrawne i odżywcze, ponieważ zawierają węglowodany, białko oraz żelazo.

Przez wzgląd na obecność wyżej wymienionych składników, orzechy laskowe powinny znaleźć się w jadłospisie seniorów i dzieci, a także osób intensywnie pracujących umysłowo oraz wyczerpanych nerwowo. Bez obaw sięgać mogą po nie również chorzy na cukrzycę, ponieważ mają niewielki indeks glikemiczny.

Na kosmetyczne właściwości orzechów wpływa przede wszystkim witamina E, wspierana przez inne antyoksydanty, czyli A i C. Poza tym, składniki orzechów pobudzają produkcję kolagenu w skórze, a także przyspieszają gojenie się ran i uszczelniają oraz uelastyczniają naczynia krwionośne. Z tego względu wyciąg z orzechów laskowych jest częstym składnikiem kosmetyków do cery naczyniowej oraz wrażliwej i suchej. Jest polecany także do pielęgnacji skóry łojotokowej, trądzikowej i przetłuszczającej się oraz do likwidacji i profilaktyki przebarwień, na przykład powstałych po opalaniu.

Do pielęgnacji i masażu skóry najczęściej stosuje się olej z orzechów laskowych, który powinien być nierafinowany i tłoczony na zimno, ponieważ tylko w ten sposób zachowuje pełnię składników odżywczych. Po nałożeniu na skórę nie pozostawia na niej tłustej warstwy, więc można go stosować zarówno na noc, jak i na dzień.


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus