Czystek - właściwości, zastosowanie, herbatka z czystka
Justyna Wodowska

Czystek - właściwości, zastosowanie, herbatka z czystka

Spośród wielu gatunków czystka Cistus incanus jest najbardziej znany. Internetowe nagłówki opisują go jako "śródziemnomorski cud natury". W ten sposób stał się bardzo popularną herbatką ziołową. Czy opierać się tej modzie? Pić czy nie pić? A może mamy do wyboru inne alternatywy np. tabletki lub kapsułki?

Czystek - roślina z "przeszłością"

Czystek nie jest wcale współczesnym odkryciem. To gatunek, który może się pochwalić dość ugruntowaną historią. Pojawiał się bowiem dużo wcześniej w tradycyjnych recepturach. Rośliny te rosną na Półwyspie Pirenejskim, na skalistych, suchych zboczach jako zimozielone krzewy. Mają dość charakterystyczne kwiaty o płatkach korony koloru od białego do różowego. U podstawy każdego płatka znajduje się czerwona lub purpurowa plamka. Z tej przyczyny bywa niekiedy określany jako "skalna róża". W naszym kraju czystek bywa jedynie uprawiany. Najbardziej znany jest czystek grecki, choć na rynku polskim częściej można spotkać ten pochodzący z Turcji czy Albanii.

Czystek i jego właściwości

Czystek słynie, przede wszystkim, z zaskakująco wysokiej zawartości polifenoli. Mają one szereg właściwości korzystnych dla naszego organizmu. Najlepiej poznane wydają się być jednak własności antyoksydacyjne (przeciwutleniające), czyli zdolność wymiatania wolnych rodników. Wykazano je w szeregu prac rozmaitymi metodami. Aktywność przeciwutleniającą oznaczono, między innymi, z wykorzystaniem odczynnika DPPH (2,2-difenylo-1-pikrylohydrazylu), który stanowi trwały wolny rodnik. Do naparu z czystka dodano roztworu DPPH. Po trwającej 60 minut inkubacji bez dostępu światła, dokonywano pomiarów. Jednocześnie w ten sam sposób dokonywano pomiary próby kontrolnej. W ten sposób dowiedziono redukcji (zmiatania) rodników DPPH przez zawarte w czystku przeciwutleniacze. Dlaczego ta właściwość czystka jest tak istotna? Otóż wolne rodniki reagując z cząsteczkami białek czy lipidów powodują ich utlenianie, a w konsekwencji niszczenie struktur komórkowych. Obecnie w procesie tym upatruje się przyczyn wielu chorób cywilizacyjnych. Pewne prace wskazują także na ich zdolność do wspierania funkcjonowania układu odpornościowego człowieka i procesu gojenia ran.

Czystek - jak stosować?

Miłośnicy czystka mają obecnie do wyboru dość szeroki wybór postaci farmaceutycznych: wygodne saszetki do zaparzania, sypane ziele czystka, kapsułkowany ekstrakt, a nawet tabletki do ssania przeznaczone dla dorosłych i dzieci powyżej 12 roku życia. W postaciach tabletkowanych czy kapsułkowanych ekstraktowi z ziela czystka towarzyszą niekiedy inne przeciwutleniacze, takie jak cynk czy selen. W tym przypadku zwróćmy też uwagę na proces standaryzacji, który zapewnia stałą ilość polifenoli w dziennej porcji. W przypadku herbat z czystka istotny jest również kraj pochodzenia. Dowiedziono bowiem, że pochodzenie nie pozostaje bez wpływu na zdolność wymiatania wolnych rodników i zawartość polifenoli. Stosując dany suplement należy kierować się zaleceniami producenta. W przypadku herbat z czystka 1 saszetkę (lub 1 łyżeczkę suszu) należy zaparzać wrzątkiem (200 ml) pod przykryciem przez 10 minut. Pijemy świeżo przygotowany napar 2-3 razy dziennie, nie przekraczając zalecanej do spożycia dziennej porcji produktu.

Czystek i jego zastosowanie

Czystek najczęściej stosuje się w postaci herbatki. Może stanowić uzupełnienie codziennej diety jako źródło antyoksydantów, wspomagające ochronę organizmu przed działaniem wolnych rodników. Pamiętajmy jednak, że herbatki z czystka nie są produktami leczniczymi. Nie można im przypisywać właściwości terapeutycznych i, w żadnym wypadku, zastępować nimi kuracji zaleconej przez lekarza. Takie postępowanie jest niebezpieczne dla zdrowia!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij