
Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy
Gruszka – charakterystyka, odmiany
Gruszki (Pyrus spp) należą do rodziny Rosaceae. Stanowią jedne z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, chętnie spożywane na wszystkich kontynentach. Pochodzą z Europy oraz Azji Zachodniej, skąd w XVII wieku zostały sprowadzone do Ameryki Północnej.
Gruszka – wartości odżywcze, kalorie, IG
Gruszki stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, w tym witaminy C, potasu czy błonnika pokarmowego. Dostarczają także przeciwutleniaczy, które sprzyjają obniżeniu ryzyka zachorowania na wiele chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym. W porównaniu z innymi owocami gruszki są także szczególnie bogate we fruktozę oraz sorbitol.
Powiązane produkty
Gruszka – właściwości
Ze względu na obecność m.in. błonnika pokarmowego czy sorbitolu gruszki świetnie sprawdzą się w diecie mającej na celu poradzenie sobie z przewlekłymi zaparciami. Wysoka zawartość potasu to zdecydowana korzyść dla pracy serca, natomiast witamina C – profilaktyka przeziębień, jak również składnik menu osób dbających o stan skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak w przypadku innych owoców obecność przeciwutleniaczy przełoży się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na wybrane choroby cywilizacje. Antyoksydanty stanowią bowiem jedną z linii obrony naszego organizmu w sytuacji, gdy dochodzi do powstania nadmiernej ilości wolnych rodników i zaburzenia tym samym równowagi organizmu.
Czy gruszki są zdrowe?
Diety obfitujące w warzywa oraz owoce są szeroko polecane ze względu na ich korzystne dla naszego organizmu właściwości prozdrowotne. Obecność witamin, składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy sprawia, że w zasadzie owoce czy warzywa będą wskazane w codziennej diecie zarówno osób starszych, jak i dzieci. W kontekście zdrowia należy jednak rozważyć potencjalne przeciwwskazania, w tym indywidualne nietolerancje pokarmowe czy alergie.
Przeciwwskazania do spożywania gruszek. Czy gruszki uczulają?
Wśród przeciwwskazań do spożywania gruszek należy wymienić problemy ze strony przewodu pokarmowego pod postacią biegunek bądź też dolegliwości związanych z tzw. SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) albo IBS (zespół jelita drażliwego). W obydwu przypadkach chorzy skarżą się na przewlekłe bóle brzucha, burczenie w jelitach, uciążliwe przelewania, trudności w wypróżnieniach. Rekomendowanym sposobem żywienia u takich osób jest tzw. dieta LOW FODMAP, ograniczająca produkty dostarczające łatwo fermentujących węglowodanów, w tym fruktozy oraz polioli (a zatem sorbitolu). Gruszka będzie więc produktem, który należy w takim przypadku wykluczyć z diety. Przeciwwskazaniami będą także indywidualna nietolerancja tych owoców oraz alergia pokarmowa.
Gruszki – na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak przechowywać?
Generalnie owoce należą do produktów łatwo psujących się, a tym samym trudnych do przechowywania. Gruszki nie stanowią tutaj wyjątku. W sezonie na gruszki należy więc sięgać po świeże owoce, a gdy ich zabraknie – śmiało skorzystać z produktów przetworzonych na drodze m.in. mrożenia czy suszenia. Zdaniem wybranych badaczy, metody te nie powodują znaczących strat składników odżywczych w owocach, choć liczba prac w tym temacie jest ograniczona.
Co zrobić z gruszek?
Świeże owoce gruszki są spożywane na całym świecie, a także powszechnie spotykane w przetworzonych produktach, takich jak napoje, cukierki, konserwy owocowe oraz dżemy. Podobnie jak inne owoce, gruszki można suszyć oraz mrozić, zanurzać w syropie, jak również wyciskać z nich sok czy przyrządzać nalewkę.
Gruszki w kosmetyce
Gruszki w kosmetyce dostarczają m.in. siarki. Pierwiastek ten poprawia elastyczność skóry, a ponadto działa bakteriobójczo, grzybobójczo oraz hamująco na łojotok. Z tego względu gruszka może stanowić świetną bazę dla rozmaitych maseczek do przykładowo tłustej skóry.
Zdrowe przepisy z gruszkami
Sałatka z szynką parmeńską, orzechami włoskimi, camembertem i gruszką
Na talerzu ułóż kolejno: ulubione sałaty, porwaną szynkę, cząstki camemberta i pokrojoną w plastry, obraną gruszkę. Oliwę połącz z odrobiną syropu klonowego, szczyptą soli oraz pieprzu, polej sosem sałatkę. Na wierzch wyłóż kawałki orzechów.
Grzanka z fetą, smażoną gruszką oraz figą
Kromki pieczywa graham opiecz w tosterze. Wyłóż na nie świeżą rukolę, pokruszony ser feta oraz podsmażone na odrobinie masła (z dwóch stron, razem ok. 1,5–2 minut) plastry obranej gruszki. Całość udekoruj plastrami świeżej figi, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.