gruszki
Maria Brzegowy

Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

Gruszka – charakterystyka, odmiany

Gruszki (Pyrus spp) należą do rodziny Rosaceae. Stanowią jedne z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, chętnie spożywane na wszystkich kontynentach. Pochodzą z Europy oraz Azji Zachodniej, skąd w XVII wieku zostały sprowadzone do Ameryki Północnej.  

Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian gruszek, ale komercyjnie uprawia się jedynie około 100. Do najpopularniejszych odmian wykorzystywanych w Polsce należą m.in. konferencja, klapsa czy komisówka.

Gruszka – wartości odżywcze, kalorie, IG

Gruszki stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, w tym witaminy C, potasu czy błonnika pokarmowego. Dostarczają także przeciwutleniaczy, które sprzyjają obniżeniu ryzyka zachorowania na wiele chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym. W porównaniu z innymi owocami gruszki są także szczególnie bogate we fruktozę oraz sorbitol.

Jedna średniej wielkości gruszka odmiany klapsa (130 g) dostarcza 75 kcal, 0,8 g białka, 16,0 g węglowodanów oraz 2,7 g błonnika pokarmowego. Indeks glikemiczny owocu wynosi 3342 w zależności od odmiany, co oznacza, że jest niski i może być częścią diety osób chorujących na cukrzycę.

Powiązane produkty

Gruszka – właściwości

Ze względu na obecność m.in. błonnika pokarmowego czy sorbitolu gruszki świetnie sprawdzą się w diecie mającej na celu poradzenie sobie z przewlekłymi zaparciami. Wysoka zawartość potasu to zdecydowana korzyść dla pracy serca, natomiast witamina C – profilaktyka przeziębień, jak również składnik menu osób dbających o stan skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak w przypadku innych owoców obecność przeciwutleniaczy przełoży się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na wybrane choroby cywilizacje. Antyoksydanty stanowią bowiem jedną z linii obrony naszego organizmu w sytuacji, gdy dochodzi do powstania nadmiernej ilości wolnych rodników i zaburzenia tym samym równowagi organizmu.  

Zdaniem niektórych badaczy, spożycie gruszek może wiązać się również z mniejszą liczbą przypadków zachorowania na cukrzycę typu 2 czy wystąpienia udaru mózgu. Dowody na skuteczność takich działań są jednak nieliczne oraz silnie zróżnicowane. Od wielu lat gruszka jest również stosowana jako lek ziołowy w celu łagodzenia kaszlu oraz ze względu na jej działanie przeciwzapalne i moczopędne. 

Czy gruszki są zdrowe?

Diety obfitujące w warzywa oraz owoce są szeroko polecane ze względu na ich korzystne dla naszego organizmu właściwości prozdrowotne. Obecność witamin, składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy sprawia, że w zasadzie owoce czy warzywa będą wskazane w codziennej diecie zarówno osób starszych, jak i dzieci. W kontekście zdrowia należy jednak rozważyć potencjalne przeciwwskazania, w tym indywidualne nietolerancje pokarmowe czy alergie.

Przeciwwskazania do spożywania gruszek. Czy gruszki uczulają?

Wśród przeciwwskazań do spożywania gruszek należy wymienić problemy ze strony przewodu pokarmowego pod postacią biegunek bądź też dolegliwości związanych z tzw. SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) albo IBS (zespół jelita drażliwego). W obydwu przypadkach chorzy skarżą się na przewlekłe bóle brzucha, burczenie w jelitach, uciążliwe przelewania, trudności w wypróżnieniach. Rekomendowanym sposobem żywienia u takich osób jest tzw. dieta LOW FODMAP, ograniczająca produkty dostarczające łatwo fermentujących węglowodanów, w tym fruktozy oraz polioli (a zatem sorbitolu). Gruszka będzie więc produktem, który należy w takim przypadku wykluczyć z diety. Przeciwwskazaniami będą także indywidualna nietolerancja tych owoców oraz alergia pokarmowa.

Gruszki – na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak przechowywać?

Generalnie owoce należą do produktów łatwo psujących się, a tym samym trudnych do przechowywania. Gruszki nie stanowią tutaj wyjątku. W sezonie na gruszki należy więc sięgać po świeże owoce, a gdy ich zabraknie – śmiało skorzystać z produktów przetworzonych na drodze m.in. mrożenia czy suszenia. Zdaniem wybranych badaczy, metody te nie powodują znaczących strat składników odżywczych w owocach, choć liczba prac w tym temacie jest ograniczona.

Co zrobić z gruszek?

Świeże owoce gruszki są spożywane na całym świecie, a także powszechnie spotykane w przetworzonych produktach, takich jak napoje, cukierki, konserwy owocowe oraz dżemy. Podobnie jak inne owoce, gruszki można suszyć oraz mrozić, zanurzać w syropie, jak również wyciskać z nich sok czy przyrządzać nalewkę.

Gruszki w kosmetyce

Gruszki w kosmetyce dostarczają m.in. siarki. Pierwiastek ten poprawia elastyczność skóry, a ponadto działa bakteriobójczo, grzybobójczo oraz hamująco na łojotok. Z tego względu gruszka może stanowić świetną bazę dla rozmaitych maseczek do przykładowo tłustej skóry. 

W początkach XX wieku, sok z gruszek miał chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Zdrowe przepisy z gruszkami  

Sałatka z szynką parmeńską, orzechami włoskimi, camembertem i gruszką

Na talerzu ułóż kolejno: ulubione sałaty, porwaną szynkę, cząstki camemberta i pokrojoną w plastry, obraną gruszkę. Oliwę połącz z odrobiną syropu klonowego, szczyptą soli oraz pieprzu, polej sosem sałatkę. Na wierzch wyłóż kawałki orzechów.

Grzanka z fetą, smażoną gruszką oraz figą

Kromki pieczywa graham opiecz w tosterze. Wyłóż na nie świeżą rukolę, pokruszony ser feta oraz podsmażone na odrobinie masła (z dwóch stron, razem ok. 1,5–2 minut) plastry obranej gruszki. Całość udekoruj plastrami świeżej figi, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

  1. J. Kuciel-Lewandowska i in., Siarka w medycynie i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, nr 6 (6) 2017
  2. H. Reiland i J. Slavin, Systematic Review of Pears and Health, Nutrition Today, nr 50 (6) 2015.
  3. M. Mahammad i in., Nutritional composition of pear fruits (pyrus communis), African Journal of Food Science and Technology, nr 13 2010.
  4. B. Konopka-Konig, Gruszki – najlepsze i polecane odmiany, https://gardenyard.pl/rosliny/gruszki-najlepsze-i-polecane-odmiany/ [dostęp online: 12.12.2021].
  5. Yim S-H. I Nam S-H., Physiochemical, nutritional and functional characterization of 10 different pear cultivars (Pyrus spp.), Journal of Apploed Botany and Food Quality, nr 89 2015.
  6. M. Wieczorkowska, Cera alabastrowa a cera opalona – współczesne praktyki opalania. http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.hdl_11089_25848/c/cera-alabastrowa-a-cera-opalona-wspolczesne-praktyki-opalania.pdf [dostęp online: 12.12.2021].

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij