gruszki
Maria Brzegowy

Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

Gruszka – charakterystyka, odmiany

Gruszki (Pyrus spp) należą do rodziny Rosaceae. Stanowią jedne z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, chętnie spożywane na wszystkich kontynentach. Pochodzą z Europy oraz Azji Zachodniej, skąd w XVII wieku zostały sprowadzone do Ameryki Północnej.  

Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian gruszek, ale komercyjnie uprawia się jedynie około 100. Do najpopularniejszych odmian wykorzystywanych w Polsce należą m.in. konferencja, klapsa czy komisówka.

Gruszka – wartości odżywcze, kalorie, IG

Gruszki stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, w tym witaminy C, potasu czy błonnika pokarmowego. Dostarczają także przeciwutleniaczy, które sprzyjają obniżeniu ryzyka zachorowania na wiele chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym. W porównaniu z innymi owocami gruszki są także szczególnie bogate we fruktozę oraz sorbitol.

Jedna średniej wielkości gruszka odmiany klapsa (130 g) dostarcza 75 kcal, 0,8 g białka, 16,0 g węglowodanów oraz 2,7 g błonnika pokarmowego. Indeks glikemiczny owocu wynosi 3342 w zależności od odmiany, co oznacza, że jest niski i może być częścią diety osób chorujących na cukrzycę.

Polecane dla Ciebie

Gruszka – właściwości

Ze względu na obecność m.in. błonnika pokarmowego czy sorbitolu gruszki świetnie sprawdzą się w diecie mającej na celu poradzenie sobie z przewlekłymi zaparciami. Wysoka zawartość potasu to zdecydowana korzyść dla pracy serca, natomiast witamina C – profilaktyka przeziębień, jak również składnik menu osób dbających o stan skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak w przypadku innych owoców obecność przeciwutleniaczy przełoży się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na wybrane choroby cywilizacje. Antyoksydanty stanowią bowiem jedną z linii obrony naszego organizmu w sytuacji, gdy dochodzi do powstania nadmiernej ilości wolnych rodników i zaburzenia tym samym równowagi organizmu.  

Zdaniem niektórych badaczy, spożycie gruszek może wiązać się również z mniejszą liczbą przypadków zachorowania na cukrzycę typu 2 czy wystąpienia udaru mózgu. Dowody na skuteczność takich działań są jednak nieliczne oraz silnie zróżnicowane. Od wielu lat gruszka jest również stosowana jako lek ziołowy w celu łagodzenia kaszlu oraz ze względu na jej działanie przeciwzapalne i moczopędne. 

Czy gruszki są zdrowe?

Diety obfitujące w warzywa oraz owoce są szeroko polecane ze względu na ich korzystne dla naszego organizmu właściwości prozdrowotne. Obecność witamin, składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy sprawia, że w zasadzie owoce czy warzywa będą wskazane w codziennej diecie zarówno osób starszych, jak i dzieci. W kontekście zdrowia należy jednak rozważyć potencjalne przeciwwskazania, w tym indywidualne nietolerancje pokarmowe czy alergie.

Przeciwwskazania do spożywania gruszek. Czy gruszki uczulają?

Wśród przeciwwskazań do spożywania gruszek należy wymienić problemy ze strony przewodu pokarmowego pod postacią biegunek bądź też dolegliwości związanych z tzw. SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) albo IBS (zespół jelita drażliwego). W obydwu przypadkach chorzy skarżą się na przewlekłe bóle brzucha, burczenie w jelitach, uciążliwe przelewania, trudności w wypróżnieniach. Rekomendowanym sposobem żywienia u takich osób jest tzw. dieta LOW FODMAP, ograniczająca produkty dostarczające łatwo fermentujących węglowodanów, w tym fruktozy oraz polioli (a zatem sorbitolu). Gruszka będzie więc produktem, który należy w takim przypadku wykluczyć z diety. Przeciwwskazaniami będą także indywidualna nietolerancja tych owoców oraz alergia pokarmowa.

Gruszki – na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak przechowywać?

Generalnie owoce należą do produktów łatwo psujących się, a tym samym trudnych do przechowywania. Gruszki nie stanowią tutaj wyjątku. W sezonie na gruszki należy więc sięgać po świeże owoce, a gdy ich zabraknie – śmiało skorzystać z produktów przetworzonych na drodze m.in. mrożenia czy suszenia. Zdaniem wybranych badaczy, metody te nie powodują znaczących strat składników odżywczych w owocach, choć liczba prac w tym temacie jest ograniczona.

Co zrobić z gruszek?

Świeże owoce gruszki są spożywane na całym świecie, a także powszechnie spotykane w przetworzonych produktach, takich jak napoje, cukierki, konserwy owocowe oraz dżemy. Podobnie jak inne owoce, gruszki można suszyć oraz mrozić, zanurzać w syropie, jak również wyciskać z nich sok czy przyrządzać nalewkę.

Gruszki w kosmetyce

Gruszki w kosmetyce dostarczają m.in. siarki. Pierwiastek ten poprawia elastyczność skóry, a ponadto działa bakteriobójczo, grzybobójczo oraz hamująco na łojotok. Z tego względu gruszka może stanowić świetną bazę dla rozmaitych maseczek do przykładowo tłustej skóry. 

W początkach XX wieku, sok z gruszek miał chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Zdrowe przepisy z gruszkami  

Sałatka z szynką parmeńską, orzechami włoskimi, camembertem i gruszką

Na talerzu ułóż kolejno: ulubione sałaty, porwaną szynkę, cząstki camemberta i pokrojoną w plastry, obraną gruszkę. Oliwę połącz z odrobiną syropu klonowego, szczyptą soli oraz pieprzu, polej sosem sałatkę. Na wierzch wyłóż kawałki orzechów.

Grzanka z fetą, smażoną gruszką oraz figą

Kromki pieczywa graham opiecz w tosterze. Wyłóż na nie świeżą rukolę, pokruszony ser feta oraz podsmażone na odrobinie masła (z dwóch stron, razem ok. 1,5–2 minut) plastry obranej gruszki. Całość udekoruj plastrami świeżej figi, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

  1. J. Kuciel-Lewandowska i in., Siarka w medycynie i kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, nr 6 (6) 2017
  2. H. Reiland i J. Slavin, Systematic Review of Pears and Health, Nutrition Today, nr 50 (6) 2015.
  3. M. Mahammad i in., Nutritional composition of pear fruits (pyrus communis), African Journal of Food Science and Technology, nr 13 2010.
  4. B. Konopka-Konig, Gruszki – najlepsze i polecane odmiany, https://gardenyard.pl/rosliny/gruszki-najlepsze-i-polecane-odmiany/ [dostęp online: 12.12.2021].
  5. Yim S-H. I Nam S-H., Physiochemical, nutritional and functional characterization of 10 different pear cultivars (Pyrus spp.), Journal of Apploed Botany and Food Quality, nr 89 2015.
  6. M. Wieczorkowska, Cera alabastrowa a cera opalona – współczesne praktyki opalania. http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.hdl_11089_25848/c/cera-alabastrowa-a-cera-opalona-wspolczesne-praktyki-opalania.pdf [dostęp online: 12.12.2021].

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta dla morsa – co powinny jeść osoby uprawiające morsowanie?

    Morsowanie jest formą rekreacji ruchowej uprawianej na świeżym powietrzu, która w ostatnich latach zyskuje na popularności nie tylko w Polsce, ale także w wielu różnych krajach Europy i Ameryki Północnej. Polega ono na zanurzaniu ciała w zimnej wodzie jeziora, rzeki lub morza, najczęściej w okresie zimowym, w celu odnowy sił psychofizycznych oraz poczucia relaksu i dobrej zabawy.

  • Dieta w depresji – co jeść?

    Skuteczność aktualnie stosowanych metod zapobiegania i leczenia depresji jest ograniczona, w dodatku często wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Obecnie dobrze wiadomo, że dieta wywiera istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobrostan psychiczny, co sugeruje, że może być również ważnym elementem terapii wspomagającej leczenie depresji.

  • Dieta dla młodego piłkarza – co powinien jeść młody sportowiec uprawiający piłkę nożną?

    W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych sportowców ma świadomość, że na ostateczny sukces w sporcie wpływ ma nie tylko systematyczny trening, lecz również dieta i zdrowy styl życia.

  • Dieta siatkarza – co jedzą zawodowi siatkarze?

    Nieadekwatna podaż energii oraz składników odżywczych w diecie siatkarza może przyczyniać się do zmniejszenia masy, siły i wytrzymałości mięśniowej, zakłócenia regeneracji potreningowej, jak również obniżenia odporności oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia przetrenowania i kontuzji. Oznacza to, że na ostateczny sukces zawodowych siatkarzy ma istotny wpływ nie tylko systematyczna realizacja indywidualnie dobranego programu treningowego, lecz także przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz jej suplementacji.

  • Bułka z bananem – na czym polegała dieta Adama Małysza?

    Adam Małysz jest niezwykle utytułowanym skoczkiem narciarskim, który odniósł znaczące sukcesy sportowe zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. O ulubionym przysmaku „Orła z Wisły” – słynnej bułce z bananem – słyszał każdy kibic skoków narciarskich w Polsce.  

  • BCAA – czym jest, jak stosować i efekty

    Aminokwasy egzogenne to grupa dziewięciu aminokwasów, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem. Wśród nich znajdują się trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, które od wielu lat przykuwają uwagę osób systematycznie uprawiających sport. Dzieje się tak ze względu na potencjalne korzyści wynikające z ich dodatkowej suplementacji.

  • Dieta Montignaca – czym jest?

    Dieta Montignaca jest metodą walki z nadwagą i otyłością, która jeszcze do niedawna była dosyć powszechnie stosowana w wielu krajach europejskich. Jej popularność wzięła się w dużej mierze z braku potrzeby skrupulatnego liczenia kalorii oraz ograniczenia ilości spożywanego pokarmu w celu uzyskania pożądanego efektu odchudzającego. Według opinii samego autora diety, Michela Montignaca, głównym powodem rozwoju nadwagi i otyłości nie jest zbyt wysokie spożycie kalorii w diecie, lecz nadmierna konsumpcja pokarmów węglowodanowych charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG).

  • Terapia śmiechem – geloterapia

    „Śmiech jest ćwiczeniem fizycznym wielce dla zdrowia korzystnym”. Słowa Arystotelesa, wypowiedziane ponad dwa tysiące lat temu, są wciąż aktualne i zostały udowodnione we współczesnych badaniach naukowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij