To węglowodany, a nie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu - portal DOZ.pl
To węglowodany, a nie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu
Katarzyna Szulik

To węglowodany, a nie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu

Cholesterol wynika z nadmiaru tłuszczu w diecie – dla większości z nas ta asocjacja jest oczywista, a podstawowym zaleceniem lekarzy dla osób z podwyższonym cholesterolem jest redukcja ilości tłuszczów nasyconych w diecie. Okazuje się jednak, że to przekonanie nie ma poparcia w faktach naukowych, a większe zagrożenie dla osób z hipercholesterolemią stanowią nie tłuszcze, ale węglowodany. 

Wysoki poziom cukru gorszy od tłuszczu?

Takie wnioski płyną z badania opublikowanego na łamach pisma BMJ Evidence–Based Medicine, które analizowało poziom ryzyka zdrowotnego dla osób z hipercholesterolemią, czyli zaburzeniem genetycznym skutkującym zwiększeniem poziomu cholesterolu dwu- lub nawet czterokrotnie w stosunku do osób zdrowych. Eksperci i organizacje prozdrowotne, w tym Amerykańskie Towarzystwo Chorób Serca, zalecają takim osobom ograniczenie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych, w tym nabiału oraz bardzo tłustych olejów, takich jak kokosowy. Te zalecenia wziął pod lupę zespół ekspertów z dziedziny chorób serca i nie odnalazł żadnego uzasadnienia zdrowotnego dla stosowani diety ubogiej w tłuszcze nasycone przy okazji hipercholesterolemii. Ich zdaniem to ograniczenie węglowodanów, a konkretnie cukrów, przynosi znacznie lepsze korzyści zdrowotne osób zmagających się ze zbyt wysokim cholesterolem.

Zalecenia te wynikają z faktu, że hipercholesterolemia znacząco zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a kluczową rolę w ich zapobieganiu na drodze dietetycznej pełni dieta uboga w węglowodany. Te wnioski pozostają w zgodzie ze sformułowanymi wcześniej hipotezami na łamach Journal of the American College of Cardiology. 

Autorzy artykułu twierdzą, że to pokarmy podnoszące poziom cukru we krwi, takie jak białe pieczywo, ziemniaki i słodycze, powinny być zredukowane do minimum w diecie osób z hipercholesterolemią, a nie pokarmy odzwierzęce czy egzotyczne oleje. 

Awokado obniża cholesterol

Wspomniane oleje nie tylko nie szkodzą, ale zgodnie z częścią badań wręcz pomagają osobom zmagającymi się z wysokim cholesterolem. Do takich wniosków w roku 2019 doszli naukowcy z Penn State University, którzy ustalili, że w regulacji złego cholesterolu może pomóc jedzenie jednego awokado dziennie. Egzotyczny, bogaty w tłuszcze owoc pomagał zredukować zwłaszcza drobnocząsteczkową odmianę cholesterolu – LDL. W badaniu uczestniczyło 45 dorosłych ze stwierdzoną nadwagą lub otyłością. Pierwszy, dwutygodniowy etap badania służył ujednoliceniu ich diety zgodnie z amerykańskim standardem.

Kolejny etap obejmował przestawienie uczestników na trzy różne diety: niskotłuszczową, z umiarkowaną zawartością tłuszczu oraz umiarkowaną obejmującą jedzenie jednego awokado dziennie. Na każdej z diet uczestnicy badania przebywali przez 5 tygodni.

Po zakończeniu diety wzbogaconej o awokado poziom drobnych cząsteczek LDL we krwi uczestników był niższy niż w przypadku dwóch pozostałych diet. Dodatkowo, po jej zakończeniu w organizmach uczestników badania stwierdzono również wyższe stężenie cennego antyoksydantu, luteiny. 

Polecane dla Ciebie

Rodzaj mięsa nie ma znaczenia

Wątpliwości w tym przypadku budzi także eliminacja z diety czerwonego mięsa na rzecz zwiększenia ilości drobiu. Zgodnie z wynikami badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, oba typy mięsa wpływają na cholesterol w ten sam sposób (w badaniu porównano wpływ diety bogatej w mięso czerwone, białe i roślinne źródła tłuszczy na poziom cholesterolu we krwi).

Jak się okazało, jeśli poziom tłuszczu w każdej z diet jest identyczny, to, czy jemy mięso czerwone czy białe nie ma znaczenia z punktu widzenia poziomów cholesterolu. Znaczące obniżenie zauważono jedynie w przypadku diety roślinnej. Dieta bogata w mięso prowadziła do znaczącego zwiększenia ilości dużych cząstek LDL odpowiadających za wysoki poziom cholesterolu we krwi. 

  1. D.M. Diamond, A. A. Alabdulgader, M. de Lorgeril i in., Dietary recommendations for familial hypercholesterolaemia: an evidence–free zone, „BMJ Evidence–Based Medicine” 2020, doi: 10.1136/bmjebm–2020–111412, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  2. University of South Florida, People with high cholesterol should eliminate carbs, not saturated fat, "medicalxpress.com" [online], https://medicalxpress.com/news/2020–07–people–high–cholesterol–carbs–saturated.html, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  3. L. Wang, L. Tao, L. Hao i in., A moderate–fat diet with one avocado per day increases plasma antioxidants and decreases the oxidation of small, dense LDL in adults with overweight and obesity: a randomized controlled trial, „The Journal of Nutrition” 2019; DOI: 10.1093/jn/nxz231, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  4. Penn State, One avocado a day helps lower 'bad' cholesterol for heart healthy benefits, „sciencedaily.com" [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191028104136.htm, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  5. N. Bergeron, S. Chiu, P. T. Williams i in., Effects of red meat, white meat, and nonmeat protein sources on atherogenic lipoprotein measures in the context of low compared with high saturated fat intake: a randomized controlled trial, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2019; DOI: 10.1093/ajcn/nqz035, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  6. University of California – San Francisco, Red and white meats are equally bad for cholesterol, "sciencedaily.com" [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190604084840.htm, [dostęp:] 07.07.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie. Czy warto go pić?

    Ocet jabłkowy wydaje się być remedium na wiele dolegliwości, ale czy słusznie? Jakie właściwości ma ocet jabłkowy i jak samodzielnie przygotować go w domu? Jak go mądrze stosować? Podpowiadamy.

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Tamaryndowiec malabarski a proces odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Repelenty – rodzaje. Jak stosować środki odstraszające owady?

    Ukąszenia owadów często skutkują miejscowym obrzękiem, świądem oraz bólem, które przeważnie – w przypadku braku uczulenia – dość szybko ustępują. Wiele zwierząt przenosi jednak poważne schorzenia, takie jak borelioza, dlatego w celu ochrony ludzkiego zdrowia powinno stosować się środki zapobiegawcze – repelenty. Jakie rodzaje środków na komary i kleszcze są najskuteczniejsze?

  • Czy to prawda, że woda utleniona może utrudniać gojenie ran?

    Woda utleniona, czyli inaczej nadtlenek wodoru, stosuje się najczęściej w postaci 3% roztworu. Ma ona głównie właściwości bakteriobójcze, oczyszczające rany i zmiękczające strupy. Wskazaniem do zastosowania wody utlenionej mogą być także m.in. łagodne infekcje jamy ustnej i gardła. Jak właściwie stosować wodę utlenioną, czy można nią wybielać zęby i czyścić uszy?

  • Olejek THC – co należy o nim wiedzieć?

    Marihuana medyczna w formie ekstraktu olejowego to stosunkowo nowa metoda wykorzystywana w terapii wielu schorzeń. Olejek THC używa się jako surowiec do wytwarzania leków recepturowych dostępnych na receptę. Jakie właściwości ma olejek THC?

  • Kwas borowy (borny) – właściwości, zastosowanie, szkodliwość

    Kwas borowy to związek chemiczny posiadający bardzo szerokie zastosowanie – i to zarówno w przemyśle, jak i do indywidualnego użytku. Jego właściwości sprawiają, że warto zainteresować się tym kwasem, ale również mieć wiedzę, kto nie powinien stosować kwasu bornego.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij