To węglowodany, a nie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu
Katarzyna Szulik

To węglowodany, a nie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu

Cholesterol wynika z nadmiaru tłuszczu w diecie – dla większości z nas ta asocjacja jest oczywista, a podstawowym zaleceniem lekarzy dla osób z podwyższonym cholesterolem jest redukcja ilości tłuszczów nasyconych w diecie. Okazuje się jednak, że to przekonanie nie ma poparcia w faktach naukowych, a większe zagrożenie dla osób z hipercholesterolemią stanowią nie tłuszcze, ale węglowodany. 

Wysoki poziom cukru gorszy od tłuszczu?

Takie wnioski płyną z badania opublikowanego na łamach pisma BMJ Evidence–Based Medicine, które analizowało poziom ryzyka zdrowotnego dla osób z hipercholesterolemią, czyli zaburzeniem genetycznym skutkującym zwiększeniem poziomu cholesterolu dwu- lub nawet czterokrotnie w stosunku do osób zdrowych. Eksperci i organizacje prozdrowotne, w tym Amerykańskie Towarzystwo Chorób Serca, zalecają takim osobom ograniczenie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych, w tym nabiału oraz bardzo tłustych olejów, takich jak kokosowy. Te zalecenia wziął pod lupę zespół ekspertów z dziedziny chorób serca i nie odnalazł żadnego uzasadnienia zdrowotnego dla stosowani diety ubogiej w tłuszcze nasycone przy okazji hipercholesterolemii. Ich zdaniem to ograniczenie węglowodanów, a konkretnie cukrów, przynosi znacznie lepsze korzyści zdrowotne osób zmagających się ze zbyt wysokim cholesterolem.

Zalecenia te wynikają z faktu, że hipercholesterolemia znacząco zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a kluczową rolę w ich zapobieganiu na drodze dietetycznej pełni dieta uboga w węglowodany. Te wnioski pozostają w zgodzie ze sformułowanymi wcześniej hipotezami na łamach Journal of the American College of Cardiology. 

Autorzy artykułu twierdzą, że to pokarmy podnoszące poziom cukru we krwi, takie jak białe pieczywo, ziemniaki i słodycze, powinny być zredukowane do minimum w diecie osób z hipercholesterolemią, a nie pokarmy odzwierzęce czy egzotyczne oleje. 

Awokado obniża cholesterol

Wspomniane oleje nie tylko nie szkodzą, ale zgodnie z częścią badań wręcz pomagają osobom zmagającymi się z wysokim cholesterolem. Do takich wniosków w roku 2019 doszli naukowcy z Penn State University, którzy ustalili, że w regulacji złego cholesterolu może pomóc jedzenie jednego awokado dziennie. Egzotyczny, bogaty w tłuszcze owoc pomagał zredukować zwłaszcza drobnocząsteczkową odmianę cholesterolu – LDL. W badaniu uczestniczyło 45 dorosłych ze stwierdzoną nadwagą lub otyłością. Pierwszy, dwutygodniowy etap badania służył ujednoliceniu ich diety zgodnie z amerykańskim standardem.

Kolejny etap obejmował przestawienie uczestników na trzy różne diety: niskotłuszczową, z umiarkowaną zawartością tłuszczu oraz umiarkowaną obejmującą jedzenie jednego awokado dziennie. Na każdej z diet uczestnicy badania przebywali przez 5 tygodni.

Po zakończeniu diety wzbogaconej o awokado poziom drobnych cząsteczek LDL we krwi uczestników był niższy niż w przypadku dwóch pozostałych diet. Dodatkowo, po jej zakończeniu w organizmach uczestników badania stwierdzono również wyższe stężenie cennego antyoksydantu, luteiny. 

Polecane dla Ciebie

Rodzaj mięsa nie ma znaczenia

Wątpliwości w tym przypadku budzi także eliminacja z diety czerwonego mięsa na rzecz zwiększenia ilości drobiu. Zgodnie z wynikami badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, oba typy mięsa wpływają na cholesterol w ten sam sposób (w badaniu porównano wpływ diety bogatej w mięso czerwone, białe i roślinne źródła tłuszczy na poziom cholesterolu we krwi).

Jak się okazało, jeśli poziom tłuszczu w każdej z diet jest identyczny, to, czy jemy mięso czerwone czy białe nie ma znaczenia z punktu widzenia poziomów cholesterolu. Znaczące obniżenie zauważono jedynie w przypadku diety roślinnej. Dieta bogata w mięso prowadziła do znaczącego zwiększenia ilości dużych cząstek LDL odpowiadających za wysoki poziom cholesterolu we krwi. 

  1. D.M. Diamond, A. A. Alabdulgader, M. de Lorgeril i in., Dietary recommendations for familial hypercholesterolaemia: an evidence–free zone, „BMJ Evidence–Based Medicine” 2020, doi: 10.1136/bmjebm–2020–111412, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  2. University of South Florida, People with high cholesterol should eliminate carbs, not saturated fat, "medicalxpress.com" [online], https://medicalxpress.com/news/2020–07–people–high–cholesterol–carbs–saturated.html, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  3. L. Wang, L. Tao, L. Hao i in., A moderate–fat diet with one avocado per day increases plasma antioxidants and decreases the oxidation of small, dense LDL in adults with overweight and obesity: a randomized controlled trial, „The Journal of Nutrition” 2019; DOI: 10.1093/jn/nxz231, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  4. Penn State, One avocado a day helps lower 'bad' cholesterol for heart healthy benefits, „sciencedaily.com" [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191028104136.htm, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  5. N. Bergeron, S. Chiu, P. T. Williams i in., Effects of red meat, white meat, and nonmeat protein sources on atherogenic lipoprotein measures in the context of low compared with high saturated fat intake: a randomized controlled trial, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2019; DOI: 10.1093/ajcn/nqz035, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  6. University of California – San Francisco, Red and white meats are equally bad for cholesterol, "sciencedaily.com" [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190604084840.htm, [dostęp:] 07.07.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Witamina B2 (ryboflawina) – funkcja w organizmie, suplementacja, niedobór, nadmiar

    Pękające kąciki ust, chroniczne zmęczenie, pogorszony wzrok – to tylko kilka przykładów objawów, które niesie za sobą niedobór witaminy B2. Ryboflawina bierze udział w wielu procesach metabolicznych organizmu i jest rozpuszczalna w wodzie. Zażywana wraz z innymi witaminami aktywuje ich działanie w organizmie. Jakie produkty zawierają w sobie ryboflawinę? Kiedy i jak zażywać witaminę B2 w formie suplementów diety? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Gotu kola (wąkrotka azjatycka) – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

    Sproszkowane ziele wąkrotki azjatyckiej, czyli adaptogenu nazywanego także gotu kola lub brahmi, zaleca się stosować u osób mających problemy z koncentracją i pamięcią. Wąkrotkę można przyjmować zarówno w formie kapsułek, czyli dojelitowo, jak i bezpośrednio na skórę w przypadku wystąpienia problemów dermatologicznych. Gotu kola działa także przeciwlękowo, łagodzi napięcie i niepokój. Jak dawkować gotu kola, ile kosztuje ten adaptogen i czy kobiety w ciąży mogą przyjmować wąkrotkę azjatycką? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bacopa monnieri – działanie ekstraktu roślinnego eliksiru życia. Czy suplementowanie pomaga szybciej się uczyć?

    Bacopa monnieri, czyli bakopa drobnolistna, jest suplementem diety polecanym przed istotnymi egzaminami, jak matura czy sesja, ponieważ wspomaga pamięć i koncentrację. Korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Suplementowanie Bacopa zalecane jest także w trakcie terapii chorób neurodegradacyjnych, takich jak Alzhaimer lub Parkinson. Przez niektórych roślina nazywana jest „eliksirem życia”, ponieważ poprawia samopoczucie, łagodzi stres i napięcie. Dodatkowo ma także działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jak suplementować Bacopa monnieri? Czy kobiety w ciąży mogą zażywać ten preparat? Na jaki procent standaryzacji suplementu zwrócić uwagę, kupując brahmi? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Tetracykliny na trądzik pospolity – jak zwiększyć skuteczność antybiotyków?

    Tetracykliny stosowane są zazwyczaj w leczeniu trądziku pospolitego (łac. acne vulgaris) o średnim i dużym nasileniu, ze zmianami zapalnymi w postaci grudek, krost, guzków, cyst, nacieków, a także trądziku różowatego (łac. acne rosacea). Podawane są w formie tabletek doustnych lub maści zewnętrznej. Zazwyczaj terapię przeciwtrądzikową z wykorzystaniem tetracyklin ordynuje dermatolog. Dzieje się tak wówczas, kiedy dotychczas zażywane produkty do stosowania zewnętrznego były nieskuteczne.

  • Zastrzyki antykoncepcyjne – czy są skuteczne? Na jak długo wystarcza i jakie są skutki uboczne?

    Według badań skuteczność zastrzyków antykoncepcyjnych wynosi około 99% w przypadku stosowania ich zgodnie z zaleceniami. Jednakże skuteczność ta może być niższa w przypadku nieregularnego stosowania lub gdy nastąpi opóźnienie w podaniu kolejnej dawki. Ważne jest, aby pamiętać, że zastrzyki antykoncepcyjne nie chronią przed chorobami przenoszonymi drogą płciową, więc w przypadku ryzyka infekcji należy stosować dodatkową ochronę, taką jak na przykład prezerwatywy.

  • Jakie właściwości ma olejek z drzewa herbacianego? Jak go stosować na skórę?

    Olejek z drzewa herbacianego pozyskuje się na drodze destylacji z parą wodną surowca z rośliny łac. Melaleuca alternifolia. Kolonizatorzy australijscy odkryli tę roślinę w 1770 r. i, naśladując zamieszkujących tamte tereny Aborygenów, zaczęli wykorzystywać jej liście do zaparzania esencjonalnego napoju na wzór herbaty. Stąd też wzięła się nazwa rośliny. Kiedy, jak i na co stosować olejek z drzewa herbacianego? Czy olejek z drzewa herbacianego powinna stosować osoba, która ma trądzik?

  • Na co stosować szafran? Właściwości lecznicze, dawkowanie

    Już w starożytności wykorzystywano szafran do poprawiania smaku jedzenia, do barwienia tkanin, a także w lecznictwie. Szafran stanowi najdroższą przyprawę świata. Posiada charakterystyczny smak oraz barwę. Jego walory smakowe doceniane są w kuchni, a ostatnimi czasy zainteresowanie wzbudzają jego właściwości lecznicze. Warto jednak podkreślić, że szafran można przyjmować doustnie jedynie w niewielkich ilościach, ponieważ jego nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij