To węglowodany, a nie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu
Katarzyna Szulik

To węglowodany, a nie tłuszcze podnoszą poziom cholesterolu

Cholesterol wynika z nadmiaru tłuszczu w diecie – dla większości z nas ta asocjacja jest oczywista, a podstawowym zaleceniem lekarzy dla osób z podwyższonym cholesterolem jest redukcja ilości tłuszczów nasyconych w diecie. Okazuje się jednak, że to przekonanie nie ma poparcia w faktach naukowych, a większe zagrożenie dla osób z hipercholesterolemią stanowią nie tłuszcze, ale węglowodany. 

Wysoki poziom cukru gorszy od tłuszczu?

Takie wnioski płyną z badania opublikowanego na łamach pisma BMJ Evidence–Based Medicine, które analizowało poziom ryzyka zdrowotnego dla osób z hipercholesterolemią, czyli zaburzeniem genetycznym skutkującym zwiększeniem poziomu cholesterolu dwu- lub nawet czterokrotnie w stosunku do osób zdrowych. Eksperci i organizacje prozdrowotne, w tym Amerykańskie Towarzystwo Chorób Serca, zalecają takim osobom ograniczenie spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych, w tym nabiału oraz bardzo tłustych olejów, takich jak kokosowy. Te zalecenia wziął pod lupę zespół ekspertów z dziedziny chorób serca i nie odnalazł żadnego uzasadnienia zdrowotnego dla stosowani diety ubogiej w tłuszcze nasycone przy okazji hipercholesterolemii. Ich zdaniem to ograniczenie węglowodanów, a konkretnie cukrów, przynosi znacznie lepsze korzyści zdrowotne osób zmagających się ze zbyt wysokim cholesterolem.

Zalecenia te wynikają z faktu, że hipercholesterolemia znacząco zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a kluczową rolę w ich zapobieganiu na drodze dietetycznej pełni dieta uboga w węglowodany. Te wnioski pozostają w zgodzie ze sformułowanymi wcześniej hipotezami na łamach Journal of the American College of Cardiology. 

Autorzy artykułu twierdzą, że to pokarmy podnoszące poziom cukru we krwi, takie jak białe pieczywo, ziemniaki i słodycze, powinny być zredukowane do minimum w diecie osób z hipercholesterolemią, a nie pokarmy odzwierzęce czy egzotyczne oleje. 

Awokado obniża cholesterol

Wspomniane oleje nie tylko nie szkodzą, ale zgodnie z częścią badań wręcz pomagają osobom zmagającymi się z wysokim cholesterolem. Do takich wniosków w roku 2019 doszli naukowcy z Penn State University, którzy ustalili, że w regulacji złego cholesterolu może pomóc jedzenie jednego awokado dziennie. Egzotyczny, bogaty w tłuszcze owoc pomagał zredukować zwłaszcza drobnocząsteczkową odmianę cholesterolu – LDL. W badaniu uczestniczyło 45 dorosłych ze stwierdzoną nadwagą lub otyłością. Pierwszy, dwutygodniowy etap badania służył ujednoliceniu ich diety zgodnie z amerykańskim standardem.

Kolejny etap obejmował przestawienie uczestników na trzy różne diety: niskotłuszczową, z umiarkowaną zawartością tłuszczu oraz umiarkowaną obejmującą jedzenie jednego awokado dziennie. Na każdej z diet uczestnicy badania przebywali przez 5 tygodni.

Po zakończeniu diety wzbogaconej o awokado poziom drobnych cząsteczek LDL we krwi uczestników był niższy niż w przypadku dwóch pozostałych diet. Dodatkowo, po jej zakończeniu w organizmach uczestników badania stwierdzono również wyższe stężenie cennego antyoksydantu, luteiny. 

Powiązane produkty

Rodzaj mięsa nie ma znaczenia

Wątpliwości w tym przypadku budzi także eliminacja z diety czerwonego mięsa na rzecz zwiększenia ilości drobiu. Zgodnie z wynikami badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, oba typy mięsa wpływają na cholesterol w ten sam sposób (w badaniu porównano wpływ diety bogatej w mięso czerwone, białe i roślinne źródła tłuszczy na poziom cholesterolu we krwi).

Jak się okazało, jeśli poziom tłuszczu w każdej z diet jest identyczny, to, czy jemy mięso czerwone czy białe nie ma znaczenia z punktu widzenia poziomów cholesterolu. Znaczące obniżenie zauważono jedynie w przypadku diety roślinnej. Dieta bogata w mięso prowadziła do znaczącego zwiększenia ilości dużych cząstek LDL odpowiadających za wysoki poziom cholesterolu we krwi. 

  1. D.M. Diamond, A. A. Alabdulgader, M. de Lorgeril i in., Dietary recommendations for familial hypercholesterolaemia: an evidence–free zone, „BMJ Evidence–Based Medicine” 2020, doi: 10.1136/bmjebm–2020–111412, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  2. University of South Florida, People with high cholesterol should eliminate carbs, not saturated fat, "medicalxpress.com" [online], https://medicalxpress.com/news/2020–07–people–high–cholesterol–carbs–saturated.html, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  3. L. Wang, L. Tao, L. Hao i in., A moderate–fat diet with one avocado per day increases plasma antioxidants and decreases the oxidation of small, dense LDL in adults with overweight and obesity: a randomized controlled trial, „The Journal of Nutrition” 2019; DOI: 10.1093/jn/nxz231, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  4. Penn State, One avocado a day helps lower 'bad' cholesterol for heart healthy benefits, „sciencedaily.com" [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191028104136.htm, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  5. N. Bergeron, S. Chiu, P. T. Williams i in., Effects of red meat, white meat, and nonmeat protein sources on atherogenic lipoprotein measures in the context of low compared with high saturated fat intake: a randomized controlled trial, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2019; DOI: 10.1093/ajcn/nqz035, [dostęp:] 07.07.2020 r.
  6. University of California – San Francisco, Red and white meats are equally bad for cholesterol, "sciencedaily.com" [online], https://www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190604084840.htm, [dostęp:] 07.07.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować melatoninę na sen? Czy pomaga zasnąć?

    Melatonina to kluczowy hormon procesu zasypiania. Jej niedobory mogą niekorzystnie wpływać na zachowanie prawidłowego cyklu okołodobowego, a tym samym przyczyniać się do występowania zaburzeń wielu mechanizmów zachodzących w organizmie. Ilość wydzielanej melatoniny zmniejsza się wraz z wiekiem, przez co najbardziej narażone na jej niedobory są osoby starsze. Jakie inne funkcje spełnia hormon snu, jak należy go suplementować i czym objawiają się niedobory melatoniny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń może wpływać na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cytrynian magnezu, zwykły magnez, a może magnez z witaminą B6 – który wybrać?

    W aptekach i sklepach z suplementami dostępnych jest kilka form magnezu. Jedne preparaty występują w postaci magnezu z witaminą B6, inne określane są mianem cytrynianu magnezu (także w wersji z pirydoksyną), a jeszcze inne oferowane są w formie samego magnezu. Magnez można kupić zarówno w formie tabletek, kapsułek, saszetek z proszkiem do rozpuszczania w wodzie, jak i w postaci płynu czy żelek. Czym różnią się poszczególne suplementy, które połączenie jest najskuteczniejsze i najlepiej przyswajalne oraz dlaczego magnezu nie wolno łączyć z preparatami zawierającymi żelazo i wapń? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij