Nowa, nieinwazyjna metoda poprawy wzroku
Katarzyna Szulik

Nowa, nieinwazyjna metoda poprawy wzroku

Gdy wzrok się pogarsza, jedyne, co możemy zrobić, to spowolnić proces jego degradacji. Kiedy dochodzi do poważnych uszkodzeń, jedynym ratunkiem pozostaje operacja, często trudna i o nie do końca przewidywalnych skutkach. Jak się okazuje, poprawa jakości widzenia może być znacznie łatwiejsza niż sądziliśmy do tej pory. Z badań specjalistów z dziedziny okulistyki z Imperial College London wynika, że codzienne wpatrywanie się w czerwone światło przez okres trzech minut może znacząco poprawić wzrok osób w starszym wieku. 

Turbodoładowanie mitochondriów

Komórka ludzkiej siatkówki zawiera dwa rodzaje komórek fotoreceptorowych, znanych jako stożki i pręty, przez wzgląd na ich charakterystyczny kształt. Pręty opowiadają za widzenie peryferyjne i właściwą jakość widzenia w świetle dziennym, natomiast dzięki stożkom możemy odróżniać kolory. 

Oba typy komórek potrzebują dużo energii, by móc działać prawidłowo. Ich osobistymi elektrowniami są mitochondria, a paliwem – trifosforan adenozyny, który wytwarzają. Po przekroczeniu 40. roku życia produkcja wspomnianego składnika zmniejsza się, ponieważ same mitochondria także zaczynają gorzej funkcjonować, co przekłada się na pogorszenie pracy stożków i prętów, a co za tym idzie, spadek jakości widzenia. Kluczem dla poprawy wzroku wydaje się więc wsparcie mitochondriów z komórek fotoreceptorowych, a właśnie takie działanie wykazuje czerwone światło o długości fal między 650 a 1000 nanometrów. Weryfikacją tej tezy zajęli się naukowcy z Imperial College London. 

Ledowe światło poprawiło funkcjonowanie komórek

W badaniu udział wzięły 24 osoby między 28. a 72. rokiem życia nieposiadające żadnych schorzeń wzroku. W pierwszym dniu badania wszyscy przeszli testy mające ocenić funkcjonowanie stożków i prętów w ich rogówkach. 

Czułość prętów mierzono, nakazując uczestnikom wypatrywanie bladej smugi światła w ciemności, a stożków – na drodze testów kolorystycznych wykorzystujących obrazy z kolorowych plam z wtopionymi w nie literami. Następnie każdy z uczestników otrzymał lampkę ledową emitującą głębokie czerwone światło o długości fal wynoszącej 670 nanometrów z prośbą wpatrywania się w światło przez 3 minuty dziennie przez okres dwóch tygodni. 

Powiązane produkty

Czerwone światło poprawia wzrok

Wpatrywanie mogło się odbywać również przez zamknięte oczy, ponieważ powieka nie blokuje czerwonego światła.

Po upływie dwóch tygodni wszyscy uczestnicy ponownie przeszli testy wzroku i okazało się, że ci z nich, którzy ukończyli 40. rok życia, wykazali się poprawą funkcjonowania stożków średnio o 22 proc. Zwiększona wrażliwość na kolory dotyczyła w największej mierze barw ze spektrum błękitów, a pogorszenie ich widzenia jest najczęściej pierwszym symptomem pogorszenia pracy mitochondriów. 

Zauważono także poprawę w funkcjonowaniu prętów, choć w tym wypadku była ona znacznie mniej imponująca. Może to wynikać z faktu, że pręty pozbawione źródła energii szybko obumierają i jest to proces naturalny – do 70. roku życia bezpowrotnie tracimy około 30 proc. z nich. Stożki bez energii przestają funkcjonować, ale nie giną, a terapia czerwonym światłem, jak sugerują wyniki badania, jest w stanie ponownie pobudzić je do funkcjonowania. Badanie daje więc nadzieję na prostą, nieinwazyjną terapię, która jest w stanie poprawić widzenie u osób starszych. Co równie ważne, lampy emitujące czerwone światło są także tanie w produkcji, co zdecydowanie zwiększa ich potencjalną dostępność.

  1. B. Taub, Looking at a deep red light for just a few minutes a day can help restore damaged eyesight, "iflcience.com" [online], https://www.iflscience.com/health–and–medicine/looking–deep–red–light–just–few–minutes–day–help–restore–damaged–eyesight/, [dostęp:] 02.07.2020 r.
  2. H. Shinhmar, M. Grewal, S. Sivaprasad i in., Optically improved mitochondrial function redeems aged human visual decline, “The Journals of Gerontology: Series A”, https://doi.org/10.1093/gerona/glaa155, [dostęp:] 02.07.2020 r.
  3. H. Kilworth, Declining eyesight improved by looking at deep red light, "ucl.ac.uk" [online], https://www.ucl.ac.uk/news/2020/jun/declining–eyesight–improved–looking–deep–red–light, [dostęp:] 02.07.2020 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij