×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Kolejne zalety zielonej herbaty – tym razem dla wątroby

Przez wzgląd na jej liczne zalety, zielona herbata jest uważana za jeden z najzdrowszych napojów. Kolejne badania potwierdzają jej pozytywny wpływ na szereg dolegliwości, a najnowsze sugeruje, że picie zielonej herbaty połączone z umiarkowaną aktywnością fizyczną może pomóc osobom zmagającym się ze stłuszczeniową chorobą wątroby, zmniejszając wynikające z niej dolegliwości o aż 75 proc.

Uniwersalne polifenole

Mowa o stłuszczeniowej chorobie wątroby niezwiązanej z alkoholem, która staje się coraz większym problemem w skali globalnej. Powstaje ona nie w wyniku nałogu, ale jest konsekwencją niezdrowego trybu życia. Wraz z upowszechnianiem się tych schorzeń, również stłuszczenie wątroby będzie diagnozowana coraz częściej.

Poszukiwania leku na tę przypadłość skłoniły naukowców z Penn State Univeristy do bliższego przyjrzenia się czynnikom związanym ze stylem życia, które stosunkowo prosto wprowadzić do codziennego planu dnia. Mowa o rozpoczęciu bardziej aktywnego trybu życia i wprowadzeniu do diety nowego składnika – zielonej herbaty, której prozdrowotne właściwości wynikają przede wszystkim z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.  To właśnie zawarte w zielonej herbacie polifenole od ponad 12 lat znajdują się w centrum zainteresowania grupy badawczej, która podjęła się wspomnianych badań. 

Swoje obserwacje sprawdzili na trzech grupach myszy karmionych dietą wysokotłuszczową  przez okres sześciu tygodni. Pierwsza z nich równocześnie otrzymywała ekstrakt z zielonej herbaty i była skłaniania do częstej aktywności fizycznej polegającej na bieganiu w kołowrotku. Kolejne dwie grupy zwierząt otrzymywały po jednym stymulancie, czyli albo zieloną herbatę, albo zachętę do zwiększonej aktywności fizycznej. 

Znacząca redukcja tkanki tłuszczowej

Jak się okazało, w wątrobach myszy wystawionych na działanie zielonej herbaty i aktywności fizycznej zgromadziła się tylko jedna czwarta lipidów w porównaniu do zwierząt z grupy kontrolnej, których nie leczono w ogóle. Wprowadzenie tylko jednego z tych czynników doprowadziło do redukcji tkanki tłuszczowej w wątrobie średnio o połowę.

Elementem badania była także analiza odchodów zwierząt pod kątem zawartości tłuszczu i protein. W tym wypadku odkryto, że fekalia zwierząt, które w okresie badawczym ćwiczyły i przyjmowały ekstrakt z zielonej herbaty, zawierały znacząco więcej lipidów i białek. 

Ta obserwacja prowadzi do konkluzji, że drobna modyfikacja diety i zmiana stylu życia wpłynęły na ogólną zmianę przebiegu procesów metabolicznych w organizmach zwierząt. Zdaniem naukowców z Penn State University za ten fakt odpowiedzialna jest właśnie aktywność polifenoli zwartych w zielonej herbacie, które wchodzą w reakcje z enzymami trawiennymi, gdzie powstrzymują rozkład węglowodanów, tłuszczy i białek w jedzeniu. Gdy nie zostają one strawione, trafiają bezpośrednio do jelita grubego, przez które są wydalane, zapobiegając między innymi ich gromadzeniu w wątrobie. Przy okazji naukowcy zauważyli również zmianę ekspresji genów u myszy poddawanej pełnej „terapii” przeciwko stłuszczeniowej chorobie wątroby. Mianowicie u zwierząt z tej grupy ekspresja geod odpowiedzialnych za procesy metabolizmu energetycznego i utylizacji energetycznej  była wyraźnie zwiększona, co nie miało miejsca w przypadku zwierząt z innych grup. 

Zdrowszy styl życia to zawsze dobry pomysł

Wyniki tego badania pozostają w zgodzie z innym prowadzonym w przeszłości przez tych samych naukowców. Wówczas dowiedli oni między innymi, że połączenie aktywności fizycznej z piciem zielonej herbaty w sposób istotny redukowało masę ciała i poprawiało funkcjonowanie układu sercowo–naczyniowego u myszy przebywających na diecie wysokotłuszczowej. Wszystkie opisane badania były jednak prowadzone wyłącznie na zwierzętach, co stawia pod znakiem zapytania skuteczność tych strategii w przypadku ludzi.

Niemniej jednak nie ulega wątpliwości, że wprowadzenie aktywności fizycznej do planu dnia osób otyłych oraz zamiana napojów wysokokalorycznych na zieloną herbatę to zmiany w dobrym kierunku.

Pytaniem otwartym pozostaje, do jakiego stopnia te czynniki są w stanie polepszyć ich stan zdrowia w kontekście stłuszczeniowej choroby wątroby przy założeniu prowadzenia równoległych działań terapeutycznych.

Bibliografia  zwiń/rozwiń

  1. W. Y. Khoo, B. J. Chrisfield, S. Sae-tan, J. D. Lambert, Mitigation of nonalcoholic fatty liver disease in high-fat-fed mice by the combination of decaffeinated green tea extract and voluntary exercise, “The Journal of Nutritional Biochemistry” 2020, nr 76, 108262 DOI: 10.1016/j.jnutbio.2019.108262, [dostęp:] 16.02.2020 r.
  2. Penn State, Green tea extract combined with exercise reduces fatty liver disease in mice: Although untested in human trials, results suggest a potential health strategy,"sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200214134655.htm, [dostęp:] 16.02.2020 r.
  3. S. Sae-tan, C. J.Rogers, J. D.Lambert, Decaffeinated green tea and voluntary exercise induce gene changes related to beige adipocyte formation in high fat-fed obese mice, “Journal of Functional Foods”, V. 14, s. 210-214, https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.01.036, [dostęp:] 16.02.2020 r.

Podziel się: