Jak sen wpływa na jelita?
Katarzyna Szulik

Jak sen wpływa na jelita?

Jak wynika z badań naukowców z Nova Southeastern University, zła jakość snu może negatywnie odbić się na mikrobiomie jelitowym, co z kolei może skutkować pogorszeniem stanu zdrowia. Naukowcy przypuszczają, że wspomniana korelacja może mieć związek z konsekwencjami istnienia osi mózg – jelita, łączącej bakterie jelitowe z funkcjonowaniem na poziomie neuronalnym. 

Mikroflora jelitowa a zaburzenia psychiczne

Uczestnicy badania nosili monitory snu, których pomiary były w stanie stwierdzić jakość ich wypoczynku. Dodatkowo przez okres badania pobierano od nich także próbki mikrobiomu, by móc stwierdzić, czy jego jakość pozostawała w relacji ze składem flory jelitowej. Okazało się, że taki związek istnieje – u osób, u których sen był niższej jakości, skład mikroflory był mniej zróżnicowany niż u tych, które się wysypiały. Niska jakość mikrobiomu ma związek z szeregiem schorzeń na różnym tle, które wiążą się zarówno ze zdrowiem fizycznym, neurologicznym, jak i psychicznym. Mikroflora jelitowa ma ogromne znaczenie z perspektywy występowania zaburzeń ze spektrum autyzmu, wiele badań mówi również o jego wpływie na depresję, a obecnie prowadzone analizują rolę mikrobioty w rozwoju schizofrenii i zaburzeń psychotycznych. 

Zaburzenia snu hamują „oczyszczanie” mózgu

Dobry, jakościowy sen ma ogromne znaczenie dla ogólnego zdrowia. Nie tylko pozwala je zachować, ale może wręcz je poprawić, z kolei jego brak wpływa negatywie na samopoczucie, odporność i ogólne funkcjonowanie organizmu. Wśród krótkotrwałych konsekwencji braku snu wymienić można większą podatność na stres i zaburzenia psychosomatyczne, natomiast przewlekłe to między innymi choroby układu sercowo–naczyniowego oraz nowotwory. W głębokiej fazie snu następuje proces „oczyszczania” mózgu ze szkodliwych czynników, więc jego zaburzenie może mieć fatalne skutki dla zdrowia. 

Naukowcy brali pod uwagę przede wszystkim psychiczne konsekwencje braku snu dla mikrobiomu oraz mechanizmy nim rządzące w kontekście przetwarzania emocji i funkcjonowania psychologicznego. 

Skład mikroflory jelitowej ma związek z kilkoma czynnikami. Jednym z najważniejszych jest genetyka, ponieważ mikrobiom można „dziedziczyć” wraz z DNA i tym samym mieć lepszą, bardziej zróżnicowaną florę jelitową już od pierwszych dni życia. Na jego skład wpływają również przyjmowane leki. Przykładowo antybiotyki wyjaławiają mikrobiom, dlatego warto przyjmować probiotyki działające osłonowo, by tego uniknąć.

Na florę jelitową można wpływać również za pośrednictwem diety bogatej w produkty probiotyczne, takie jak jogurty czy żywność fermentowana. 

Powiązane produkty

Czym właściwie jest dobra jakość snu?

Zgodnie wytycznymi National Sleep Foundation, czyli organizacji skupiającej się na badaniach nad snem, o śnie dobrej jakości mówmy, gdy większość snu w ciągu doby odbywa się w łóżku (co najmniej 85 proc.), zasypianie zajmuje nie więcej niż 30 minut, a ewentualne rozbudzenie po zaśnięciu trwa nie dłużej niż 20 minut. W 2018 r. ukazało się badanie łączące kiepską jakość snu z podwyższonym ryzykiem migotania przedsionków, które prowadzi do obniżenia jakości życia i zwiększa prawdopodobieństwo występowania udaru mózgu, demencji, zawałów serca, niewydolności nerek oraz przedwczesnej śmierci.

Takie wyniki dały analizy czterech badań, z których wynikało, że osoby częściej doświadczające nagłych nocnych przebudzeń częściej otrzymywały diagnozę migotania przedsionków od tych, których sen nie był zakłócany. Szczególne znaczenie miał niedostatek snu w fazie REM, czyli szybkiego ruchu gałek ocznych, który kończy zasadniczą fazę snu, czyli NREM. W fazie REM najczęściej dochodzi do wybudzeń.

Badanie wyraźnie pokazało, że nie ogólna długość snu, ale fakt braku zakłóceń w jego trakcie odgrywał kluczową rolę z punktu widzenia ewentualnego ryzyka schorzeń układu sercowo–naczyniowego. 
  1. M. A. Christensen, S. Dixit, T. A. Dewland i in., Sleep characteristics that predict atrial fibrillation, „Heart Rhythm” 2018; DOI: 10.1016/j.hrthm.2018.05.008.
  2. Elsevier, Poor sleep quality linked to atrial fibrillation, “sciencedaily.com” [online], www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180626113132.htm, [dostęp] 31.10.2019 r.
  3. Medonet, Fazy snu, "www.medonet.pl" [online], http://www.medonet.pl/zdrowie,fazy–snu–––opis–faz––zaburzenia–snu, artykuł1726814.html, [dostęp] 31.10.2019 r.
  4. Nova Southeastern University, New study points to another possible correlation between sleep and overall good health: Your gut microbiome and quality sleep are interconnected, “sciencedaily.com” [online] www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191028164311.htm [dostęp].
  5. M. Ohayon, E. M. Wickwire, M. Hirshkowitz i in., National Sleep Foundation's sleep quality recommendations: first report. Sleep Health 2017; 3 (1): 6 DOI: 10.1016/j.sleh.2016.11.006.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

  • Synbiotyki – kiedy je stosować? Czym się różnią od probiotyków i prebiotyków?

    Wielu ekspertów wskazuje, że stosowanie probiotyku i prebiotyku w postaci jednego produktu, czyli synbiotyku, przynosi większe korzyści niż stosowanie samego probiotyku. Synbiotyki regenerują florę jelitową oraz wzmacniają odporność, a także przynoszą dodatkowe korzyści dla organizmu, ponieważ wspomagają leczenie licznych chorób. Kiedy należy stosować synbiotyki? Jak dobrać odpowiednią dawkę?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl