Przyczyny raka okrężnicy mogą leżeć w mikrobiomie jelitowym
Katarzyna Szulik

Przyczyny raka okrężnicy mogą leżeć w mikrobiomie jelitowym

Szkodliwe bakterie obecne w jelitach mogą odpowiadać za rozwój raka jelita grubego – sugerują badania prowadzone prze naukowców z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona. Badacze odkryli związek między zmutowaną proteiną charakterystyczną dla tego typu nowotworu a zwiększeniem ilości szkodliwych bakterii w jelitach przyczyniających się do rozwoju raka. 

Konieczna weryfikacja

Zespół badaczy przeprowadził szereg badań nad genomem nowotworu pod kątem interakcji komórek z mikrobami obecnymi we florze jelitowej. W sumie pod uwagę wzięto ponad 1000 próbek gruczolakoraka jelita grubego, które zostały poddane analizie pod kątem sekwencji ich DNA, poziomów ekspresji mRNA oraz długości życia pacjentów ze zdiagnozowanym nowotworem. Wspomniane wyniki zostały porównane z analizą kału myszy, u których zaburzono przebieg szlaku sygnałowego czynnika beta, co następuje w wyniku interakcji z chorobowym mikrobiomem. Na tej podstawie naukowcy wyciągnęli wnioski na temat ewentualnej relacji między składem flory jelitowej a jelitem grubym. 

Jak się okazało, aktywność zmutowanej proteiny powodowała blokadę wspomnianej ścieżki poprzez wspieranie nadprodukcji szkodliwych bakterii sprzyjających rozwojowi raka okrężnicy. Naukowcy zidentyfikowali cztery szczepy bakterii charakterystyczne dla raka okrężnicy, dlatego kolejnym etapem badań będzie sprawdzenie, czy faktycznie mogą one być predyktorem raka na znacznie większej próbie pacjentów. 

Szansa na nowy test diagnostyczny

Zmiany na poziomie komórkowym przekładają się więc na skład mikrobiomu, co otwiera przed lekarzami potencjał do opracowania nowych, mniej inwazyjnych metod badań diagnostycznych w kierunku tego nowotworu, zwłaszcza u młodych pacjentów Być może w przyszłości do wykrycia choroby wystarczy pobranie próbki kału, której analiza pod kątem mikrobiologicznym odpowie na pytanie, czy istnieje zagrożenie rakiem jelita grubego i umożliwi podjęcie szybkich działań profilaktycznych. 

Powiązane produkty

Jałowa mikroflora kontra nowotwór okrężnicy

To ważna kwestia, ponieważ zgodnie z szacunkami, na raka okrężnicy zapada coraz więcej młodych ludzi. Do tej pory był on uważany za chorobę wieku średniego i podeszłego, stąd zalecenia, by regularnie poddawać się badaniom pod tym kątem po 50. roku życia. Obecnie jednak osoby poniżej tej granicy wiekowej stanowią już 15 proc. ogółu chorych, co może mieć związek z dietą, a co za tym idzie ze zmianami w mikrobiomie jelitowym.

Kolejna z nowych hipotez dotyczących nowotworu okrężnicy wiąże jego pojawianie się z ekspozycją na antybiotyki, która również wzrosła w ostatnich dekadach.

Naukowcy z John Hopkins Kimmel Cancer Center zauważyli, że przyjmowanie nawet niewielkich dawek antybiotyków może zwiększać ryzyko nowotworu okrężnicy w perspektywie kolejnych 10 lat.

Wspomniana obserwacja została poczyniona na postawie analizy danych o zdrowiu ponad 11 milionów osób zbieranych na przestrzeni niemal ćwierć dekady. Wnioski naukowców z John Hopkins Kimmel Cancer Center pozostają w zgodzie z obserwacjami badaczy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona, ponieważ przyjmowanie antybiotyków prowadzi do negatywnych zmian w mikrobiomie jelitowym. 

Dbaj o jelita, unikaj antybiotyków 

Odnotowany wzrost ryzyka był niewielki, niemniej jednak obie obserwacje powinny stanowić przestrogę przed zbyt częstym przyjmowaniem antybiotyków, zwłaszcza w sytuacjach, gdy nie jest to bezwzględnie konieczne. Nadużywanie leków tego typu prowadzi nie tylko do wyjałowienia flory jelitowej, z czym wiąże się wzrost ryzyka szeregu chorób, ale również z rozwojem zjawiska antybiotykoodporności, które sprawia, że szczepy chorobotwórczych bakterii są coraz trudniejsze do zwalczenia, ponieważ uodparniają się na obecne na rynku leki.

  1. Johns Hopkins Medicine, Antibiotics exposure linked to increased colon cancer risk "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/jhm-ae082019.php, [dostęp:] 08.10.2019.
  2. George Washington University, Microbiome provides new clues to determining development of colon cancer "eurekalert.org", [online] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-10/gwu-mpn100419.php [dostęp:] 08.10.2019 r. 
  3. S. Gu, S. Zaidi, I. Hassan i in., Mutated CEACAMs Disrupt Transforming Growth Factor beta Signaling and Alter the Intestinal Microbiome to Promote Colorectal Carcinogenesis, "Gastroenterology", Published October 01, 2019, DOI: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.09.023.
  4. J. Zhang, C. Haines, A. Watson i in., Oral antibiotic use and risk of colorectal cancer in the United Kingdom, 1989-2012: a matched case-control study, Gut. 2019 Aug 19. pii: gutjnl-2019-318593. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318593.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Tabletki antykoncepcyjne jedno- i dwuskładnikowe – które wybrać? Jaka jest różnica?

    Tabletki antykoncepcyjne to jedna z najpopularniejszych metod zapobiegania ciąży. Występują głównie w dwóch rodzajach: tabletki jednoskładnikowe, które zawierają wyłącznie progestagen, oraz tabletki dwuskładnikowe – mają w składzie estrogen i progesteron. Które są skuteczniejsze? Jakie mają zalety i wady?

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.