Przyczyny raka okrężnicy mogą leżeć w mikrobiomie jelitowym
Katarzyna Szulik

Przyczyny raka okrężnicy mogą leżeć w mikrobiomie jelitowym

Szkodliwe bakterie obecne w jelitach mogą odpowiadać za rozwój raka jelita grubego – sugerują badania prowadzone prze naukowców z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona. Badacze odkryli związek między zmutowaną proteiną charakterystyczną dla tego typu nowotworu a zwiększeniem ilości szkodliwych bakterii w jelitach przyczyniających się do rozwoju raka. 

Konieczna weryfikacja

Zespół badaczy przeprowadził szereg badań nad genomem nowotworu pod kątem interakcji komórek z mikrobami obecnymi we florze jelitowej. W sumie pod uwagę wzięto ponad 1000 próbek gruczolakoraka jelita grubego, które zostały poddane analizie pod kątem sekwencji ich DNA, poziomów ekspresji mRNA oraz długości życia pacjentów ze zdiagnozowanym nowotworem. Wspomniane wyniki zostały porównane z analizą kału myszy, u których zaburzono przebieg szlaku sygnałowego czynnika beta, co następuje w wyniku interakcji z chorobowym mikrobiomem. Na tej podstawie naukowcy wyciągnęli wnioski na temat ewentualnej relacji między składem flory jelitowej a jelitem grubym. 

Jak się okazało, aktywność zmutowanej proteiny powodowała blokadę wspomnianej ścieżki poprzez wspieranie nadprodukcji szkodliwych bakterii sprzyjających rozwojowi raka okrężnicy. Naukowcy zidentyfikowali cztery szczepy bakterii charakterystyczne dla raka okrężnicy, dlatego kolejnym etapem badań będzie sprawdzenie, czy faktycznie mogą one być predyktorem raka na znacznie większej próbie pacjentów. 

Szansa na nowy test diagnostyczny

Zmiany na poziomie komórkowym przekładają się więc na skład mikrobiomu, co otwiera przed lekarzami potencjał do opracowania nowych, mniej inwazyjnych metod badań diagnostycznych w kierunku tego nowotworu, zwłaszcza u młodych pacjentów Być może w przyszłości do wykrycia choroby wystarczy pobranie próbki kału, której analiza pod kątem mikrobiologicznym odpowie na pytanie, czy istnieje zagrożenie rakiem jelita grubego i umożliwi podjęcie szybkich działań profilaktycznych. 

Powiązane produkty

Jałowa mikroflora kontra nowotwór okrężnicy

To ważna kwestia, ponieważ zgodnie z szacunkami, na raka okrężnicy zapada coraz więcej młodych ludzi. Do tej pory był on uważany za chorobę wieku średniego i podeszłego, stąd zalecenia, by regularnie poddawać się badaniom pod tym kątem po 50. roku życia. Obecnie jednak osoby poniżej tej granicy wiekowej stanowią już 15 proc. ogółu chorych, co może mieć związek z dietą, a co za tym idzie ze zmianami w mikrobiomie jelitowym.

Kolejna z nowych hipotez dotyczących nowotworu okrężnicy wiąże jego pojawianie się z ekspozycją na antybiotyki, która również wzrosła w ostatnich dekadach.

Naukowcy z John Hopkins Kimmel Cancer Center zauważyli, że przyjmowanie nawet niewielkich dawek antybiotyków może zwiększać ryzyko nowotworu okrężnicy w perspektywie kolejnych 10 lat.

Wspomniana obserwacja została poczyniona na postawie analizy danych o zdrowiu ponad 11 milionów osób zbieranych na przestrzeni niemal ćwierć dekady. Wnioski naukowców z John Hopkins Kimmel Cancer Center pozostają w zgodzie z obserwacjami badaczy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona, ponieważ przyjmowanie antybiotyków prowadzi do negatywnych zmian w mikrobiomie jelitowym. 

Dbaj o jelita, unikaj antybiotyków 

Odnotowany wzrost ryzyka był niewielki, niemniej jednak obie obserwacje powinny stanowić przestrogę przed zbyt częstym przyjmowaniem antybiotyków, zwłaszcza w sytuacjach, gdy nie jest to bezwzględnie konieczne. Nadużywanie leków tego typu prowadzi nie tylko do wyjałowienia flory jelitowej, z czym wiąże się wzrost ryzyka szeregu chorób, ale również z rozwojem zjawiska antybiotykoodporności, które sprawia, że szczepy chorobotwórczych bakterii są coraz trudniejsze do zwalczenia, ponieważ uodparniają się na obecne na rynku leki.

  1. Johns Hopkins Medicine, Antibiotics exposure linked to increased colon cancer risk "eurekalert.org" [online], https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-08/jhm-ae082019.php, [dostęp:] 08.10.2019.
  2. George Washington University, Microbiome provides new clues to determining development of colon cancer "eurekalert.org", [online] https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-10/gwu-mpn100419.php [dostęp:] 08.10.2019 r. 
  3. S. Gu, S. Zaidi, I. Hassan i in., Mutated CEACAMs Disrupt Transforming Growth Factor beta Signaling and Alter the Intestinal Microbiome to Promote Colorectal Carcinogenesis, "Gastroenterology", Published October 01, 2019, DOI: https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.09.023.
  4. J. Zhang, C. Haines, A. Watson i in., Oral antibiotic use and risk of colorectal cancer in the United Kingdom, 1989-2012: a matched case-control study, Gut. 2019 Aug 19. pii: gutjnl-2019-318593. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318593.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Szczepionka na grypę 2023/2024 – kto i kiedy powinien się zaszczepić? Którą szczepionkę wybrać?

    W zależności od sezonu epidemicznego w Polsce liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę osiąga od kilkuset tysięcy do nawet kilku milionów. Zazwyczaj największą liczbę zachorowań odnotowuje się pomiędzy styczniem a marcem. W zależności od grupy osób szczepionych i sezonu grypowego szczepionki na grypę chronią przed infekcją grypową ok. 40–70% zaszczepionych osób oraz zabezpieczają w znacznym stopniu przed powikłaniami pogrypowymi.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij