Wpływ cytrynianu sodu na zdrowie
Krzysztof Słomiak

Wpływ cytrynianu sodu na zdrowie

Dodatki do żywności stały się codziennością. W składzie produktów, które spożywamy możemy znaleźć wiele substancji, które mogą nas zaskoczyć — cukier w chlebie, siarczany w winie, witamina C w lodach. Każda z tych substancji ma swoje konkretne zadanie.

Niektóre poprawiają jedynie smak, inne go całkowicie zmieniają, jeszcze inne działają jak konserwanty lub sztuczne barwniki. Jedną z takich substancji jest cytrynian sodu. Jak wpływa on na nasze zdrowie i do jakich produktów jest dodawany?

Chemia wokół nas

Cytrynian sodu, z łac. natrii citras (taką nazwę również podaje się na opakowaniu), to organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, a dokładniej sól sodowa kwasu cytrynowego. Związek ten, jak sama nazwa wskazuje, składa się z jonów sodowych (a dokładniej i najczęściej z trzech, choć są również cytryniany disodowe i monosodowe) połączonych z anionami grupy karboksylowej kwasu cytrynowego. Wzór chemiczny związku to: C3H4(OH)(COONa)3. Cytrynian sodu dość łatwo otrzymuje się w reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem sodu. Otrzymujemy wtedy przezroczyste kryształy tego związku, bardzo podobne do kryształów cukru.

Zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym

W przemyśle spożywczym i kosmetycznym cytrynian sodu (pod nazwą E331) używany jest jako sekwestrant. Sekwestranty to substancje tworzące związki chemiczne z jonami metali (tzw. chelaty). Ich zadaniem jest wyłapywanie metali ciężkich, np. z produktów kosmetycznych czy spożywczych i zabezpieczenie nas przed szkodliwym działaniem tych metali.

Metale ciężkie nie powinny dostawać się i znajdować się w finalnych produktach, tutaj zastosowanie znajduje nasz cytrynian. Dużo prostszym zastosowaniem cytrynianu sodu jest wykorzystanie jego walorów smakowych. Substancja ma charakterystyczny kwaśny smak. Wykorzystuje się to w napojach gazowanych, gdyż związek ten ma dobrą rozpuszczalność w wodzie. Cytrynian sodu jest stosowany również jako środek konserwujący. Ponadto jest czynnikiem antykoagulacyjnym przy wytwarzaniu jadalnych produktów zawierających krew. W przemyśle kosmetycznym dodaje się go do kremów i soli kąpielowych, co chroni preparat przed utlenianiem i jełczeniem.

Powiązane produkty

Zastosowanie cytrynianu w medycynie

W medycynie szczególnie cenione są właściwości antykoagulacyjne cytrynianu. Chroni on krew przed krzepnięciem i tworzeniem się niepożądanych skrzepów. Cewniki do hemodializ są wypełniane jego roztworem, żeby zapobiec wspomnianemu wykrzepianiu krwi. Dodatek cytrynianiu sodu pozwala na stosowanie niższych stężeń heparyny, dzięki czemu po przedostaniu się roztworu do krwioobiegu, obniżone jest ryzyko związane z układowym zaburzeniem krzepliwości. Ma to duże znaczenie dla zachowania ogólnej stabilności krzepnięcia pacjenta i przeciwdziała działaniom niepożądanym w trakcie i po zabiegach hemodializy. Działanie to wykorzystuje się również przy przechowywaniu i transfuzjach krwi.

Innym zastosowaniem tego związku jest wykorzystanie jego zasadowych właściwości. Zmniejsza on dyskomfort przy infekcjach układu moczowego, a w szczególności zapaleniu pęcherza, gdyż lek, przez to, że jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, jest wydalany z moczem. Sól ta chroni również przed powstawaniem kamieni nerkowych i kwasicą metaboliczną u osób z chorobami nerek. Spożywany doustnie ma również działanie przeczyszczające w odpowiednio dużych dawkach.

Korzyści dla sportowców

Spożycie roztworu cytrynianu sodowego przed wysiłkiem fizycznym działa jak spożywanie napojów izotonicznych. Może wpłynąć korzystnie na wyniki sportowca, wykorzystywano to w trakcie biegów średniodystansowych. W grupie badanej zaobserwowano poprawę osiąganych czasów przez sportowców, którzy przed biegiem otrzymali do wypicia roztwór cytrynianu. Zauważono jednak, że związek ten powodował dolegliwości ze strony układu pokarmowego u niektórych sportowców, co było związane z przeczyszczającym działaniem cytrynianu sodu.  

Czy cytrynian sodu jest szkodliwy?

Szkodliwość cytrynianu sodu w żywności nie została udowodniona. Uznaje się, że cytrynian sodu w dawkach stosowanych w przemyśle spożywczym jest bezpieczny dla organizmu i nie wywołuje problemów zdrowotnych u osób zdrowych.

Istnieje jednak kilka przeciwwskazań. Przez to, że substancja ta jest wydalana z moczem i obsługiwana przez nerki nie powinna być stosowana przez osoby z niewydolnością nerek czy z chorobami nefrologicznymi lub okołonefrologicznymi, takimi jak choroby nadnerczy. Cytrynianu sodu powinny unikać także osoby z nadciśnieniem i odwodnione, gdyż wpływa on na wchłanianie sodu i potasu w organizmie.

Ze względu na wspomniane działanie przeczyszczające może on powodować dyskomfort pokarmowy. Alergia na cytrynian sodu występuje bardzo rzadko i ma typowy przebieg — wysypka skórna, biegunka, bóle głowy lub duszności o umiarkowanym nasileniu.

Cytrynian sodu jest substancją bardzo ważną i znajdującą szerokie zastosowanie ze względu na swoje właściwości. Nie można bagatelizować jego roli w naszym codziennym życiu. Jest też bardzo istotnym składnikiem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i w medycynie. Uważa się, że konserwanty i sztuczne barwniki szkodzą zdrowiu, jednak nie jest to tego typu substancja, nie trzeba unikać jej za wszelką cenę.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij