Bez tłuszczu ani rusz
Monika Mielus

Bez tłuszczu ani rusz

Tłuszcze zawarte w pożywieniu kształtują zawartość cholesterolu we krwi. Na zwiększenie stężenia wpływają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (widoczne: smalec, słonina, boczek, masło, śmietana; niewidoczne zawarte m.in. w serach, mięsie, jajach, mleku).

Podstawą do obniżenia umiarkowanie wysokiego stężenia cholesterolu jest dieta, natomiast u osób z bardzo wysokim stężeniem leczenie dietetyczne jest czynnikiem wspomagającym farmakologię.

Bez tłuszczu ani rusz

Eliminując tłuszcz zwierzęcy nie zapominajmy o tłuszczu roślinnym, który ma pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Olej rzepakowy i oliwa z oliwek bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL czyli tzw. „złego cholesterolu”. Używając olejów do smażenia nie należy ich zbyt długo „przegrzewać”. W przypadku, kiedy dodatkowo są problemy z nadwagą i otyłością, oleje i oliwę stosujemy „na surowo”, jako dodatek do surówek. Warto wiedzieć, iż tłuszcze roślinne (oleje, oliwa) nie zawierają w swym składzie w ogóle cholesterolu, co producenci wykorzystują jako chwyt reklamowy i umieszczają na opakowaniach napis „bez cholesterolu”!
Do jadłospisu warto również włączyć 2-3 razy w tygodniu ryby morskie, bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają nie tylko przeciwmiażdżycowo, ale również wzmacniają odporność.

Co jeszcze?

W obniżeniu cholesterolu ważne jest odpowiednie spożycie błonnika pokarmowego, a w szczególności jego rozpuszczalnej frakcji. Wiąże on bowiem kwasy żółciowe i ich sole, które ulegają wydaleniu. Źródłem tej frakcji błonnika są suche nasiona roślin strączkowych (fasola, soja), owoce np. agrest, czarne jagody, porzeczki, z warzyw: marchew i dynia oraz płatki owsiane (ale bez słodkich dodatków typu suszone owoce).Aby pokryć zapotrzebowanie na błonnik, należy zjadać około 500 g warzyw i 250 g owoców oraz 250 g produktów zbożowych, najlepiej z nie oczyszczonego ziarna.

Warzywa i owoce zapewniają również dowóz witaminy C i beta-karotenu, a oleje dostarczają witaminę E. Witaminy te mają działanie przeciwutleniające, co zapobiega modyfikacji „złego cholesterolu”. Szklanka naturalnie wyciśniętego soku z grejpfruta dziennie zapewni nie tylko odpowiednią podaż witaminy C, ale również wzbogaci dietę o związki polifenolowe, które są zaliczane do antyoksydantów i zapobiegają miażdżycy. Udowodniono również pozytywny wpływ produktów mlecznych fermentowanych (takich jak jogurty i kefiry) na obniżenie cholesterolu. Należy jedynie wybierać produkty naturalne bez dodatku cukru, owoców czy śmietanki.

W codziennym odżywianiu trzeba pamiętać również o odpowiedniej liczbie posiłków: 4-5 razy na dobę, gdyż jedzenie tylko 1-2 razy dziennie sprzyja wzrostowi cholesterolu. Ograniczeniu podlega także spożycie cukru, słodyczy, miodu, dżemów wysokosłodzonych, gdyż w pośredni sposób zawarte w nich cukry proste zwiększają w wątrobie syntezę „złego cholesterolu”. Ponadto ograniczenie cukru ułatwia utrzymanie należnej masy ciała. Źródłem białka powinny być chude produkty zwierzęce oraz ryby morskie.

Rozsądek przede wszystkim

Jeżeli stosujemy dobrze zbilansowaną dietę, ryzyko podwyższonego cholesterolu jest niewielkie. Warto jednak pamiętać, że tendencja do zwiększonego stężenia tego składnika jest uwarunkowana także genetycznie. Jeżeli zauważona została taka zależność, należy modyfikować nasze nawyki żywieniowe. Nie oznacza to jednak całkowitej rezygnacji np. z tortu na urodzinach, bo dozwolone jest wszystko – trzeba tylko znać umiar.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Żywienie w cukrzycy

    Wraz z rozwojem cywilizacji wzrosła również liczba chorób cywilizacyjnych. Do takich chorób zalicza się m.in. cukrzyca typu II. Czy cukrzyca zawsze oznacza wyrok? Z pewnością wymaga od chorego zmian w trybie życia a w szczególności w żywieniu. W przypadku cukrzycy typu i konieczne jest stosowanie preparatów insuliny. Jednak, aby leczenie żywieniowe było skuteczne, należy się nauczyć tak komponować posiłki, by dostarczały one organizmowi wszystkich składników odżywczych i przede wszystkim normowały poziom glukozy.

  • Zmień dietę, czyli jak przygotować się do zimy?

    Zima to trudny czas dla zdrowia, więc warto o nie zadbać poprzez odpowiednie odżywianie się. Należy w odpowiedni sposób przygotować się do tej pory roku. 

  • Czym gasić pragnienie?

    Najczęściej w ogóle nie zastanawiamy się nad tym, co pijemy. Tymczasem od tego, co wypijamy, zależy nasze zdrowie, stan skóry, włosów i utrzymanie szczupłej sylwetki.

  • Uzupełniamy witaminy

    Sezon jesienno-zimowy to czas kiedy nasz organizm musi przystosować się do małej ilości słońca oraz walczyć z szalejącymi różnego typu wirusami. Zmiany pogodowe potęgują na dodatek apatię i znużenie. Jak więc przeciwdziałać takiemu przemęczeniu?

  • Uzupełniamy mikroelementy

    Pomimo szarych i zimnych dni oraz ogólnego przemęczenia, odpowiednimi posiłkami zapewnimy sobie lepsze samopoczucie. A kiedy tylko przestanie wiać mroźny wiatr czy też uspokoi się deszcz lub śnieg, wybierzmy się na dotleniający i regenerujący spacer.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij