Gujawa w medycynie naturalnej i w pielęgnacji
Katarzyna Redmerska

Gujawa w medycynie naturalnej i w pielęgnacji

Gujawa (Gruszla właściwa) to tropikalny owoc występujący m.in. na Karaibach i w Ameryce Środkowej. Skórka charakteryzuje się zieloną, różową bądź żółtą barwą (w zależności od gatunku). Miąższ, w którym znajdują się drobne jadalne nasiona jest soczysty, czerwonawy, o bardzo specyficznym zapachu - trochę zbliżonym do grejpfruta. W smaku wyczuwalna jest wyraźna goryczka. Gujawa znana jest ze swoich leczniczych właściwości (m.in. obniża cholesterol, zwalcza zaparcia). Jednakże wachlarz jej zastosowań jest o wiele większy - wykorzystywana jest również w kuchni i przemyśle kosmetycznym.

Owoc gujawy jest bogaty w witaminy: C, A, z grupy B (B1, B2), niacynę. Zawiera wiele mikroelementów jak: potas, wapń i żelazo. Ponadto obecny jest w nim kwas foliowy. Duża zawartość błonnika (w 100 gramach owocu znajduje się 9 gram błonnika) powoduje, że jest świetnym środkiem na odchudzanie - sprawia, że po jego zjedzeniu dłużej utrzymuje się uczucie sytości (składnik pęcznieje w żołądku). Do skutecznego procesu odchudzania przyczynia się także potas (100 gram gujawy ma 688 miligramów tego pierwiastka), który bierze udział w lepszym oraz szybszym spalaniu tłuszczu.

Gujawa przypomina kształtem gruszkę, można jeść ją na surowo (wcześniej obierając ze skórki), pić z niej sok, robić koktajle. Ze względu na obecność naturalnych pektyn, rewelacyjnie nadaje się na dżemy, galaretki i konfitury - warto włączyć ten egzotyczny owoc do swojej diety nie tylko ze względu na jego prozdrowotne właściwości, ale również niepowtarzalny smak.

Zdrowotne zalety

Owoce gujawy są jednymi z bardziej docenianych. Przez wzgląd na dobroczynny wpływ jaki mają na organizm oraz odżywcze właściwości - charakteryzują się szerokim zastosowaniem w medycynie naturalnej. Oto kilka zdrowotnych zalet:

  • Wpływ na poprawę wzroku

Obecność dużych ilości witaminy A sprawia, że spożywanie tego owocu korzystnie wpływa na utrzymanie oczu w dobrym zdrowiu i usprawnienie widoczności nocą.

  • Poprawa odporności

Zawarte w gujawie witamina C oraz żelazo, nie tylko wzmacniają układ odpornościowy, ale również pomagają szybciej pozbyć się infekcji.

  • Na przeziębienie

Jedną z zalet owocu jest łagodzenie kaszlu. Ponadto jest on skutecznym środkiem dezynfekującym drogi oddechowe.

  • Zdrowy układ pokarmowy

Błonnik, który w owocu występuje w znacznych ilościach - wpływa dobroczynnie na układ trawienny m.in. zapewnia prawidłowy rozwój korzystnej flory bakteryjnej, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit.

  • Sok z gujawy jest korzystny w leczeniu astmy, nadciśnienia oraz przedłużających się miesiączek.
  • Problemy żołądkowo-jelitowe

Liście posiadają zdolności antybakteryjne - zapobiegają nadmiernemu wzrostowi bakterii w jelitach, tym samym powodując, że środowisko to jest bardziej zasadowe. Ponadto zmniejszają nadmierną produkcję śluzu, która może wpływać na podrażnienie układu trawiennego. Wywar z liści jest skuteczny m.in. w walce z biegunką.

  • Zmniejszają skutki cukrzycy

Obniżają poziom glukozy w organizmie, nie powodując przy tym jednoczesnego wzrostu poziomu insuliny.

  • Na przypadłości jamy ustnej

Żując liście gujawy złagodzimy m.in. stan zapalny dziąseł.

  • Funkcjonowanie tarczycy

Wspierają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy dzięki wysokiej zawartości miedzi (dzięki miedzi gruczoł utrzymuje stałą produkcję hormonów, które następnie są wchłaniane przez organizm).

Nie tylko owoce gujawy charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi - na uwagę zasługują również liście (są twarde, ciemne i mają owalny kształt).

Gujawa w pielęgnacji

Gujawa ma dobroczynny wpływ na stan skóry. Chcąc opóźnić efekty starzenia, warto jeść jak najczęściej ten owoc, który jest źródłem antyoksydantów (witaminy A i C, także beta-karotenu) - chroniących skórę przed działaniem wolnych rodników.

Ekstrakt z owoców wykorzystywany jest w kosmetyce jako środek tonizujący oraz ściągający - zawiera substancje aktywne (substancje garbnikowe, olejki eteryczne, żywicę, tłuszcz. W korze obecne są saponiny, sole i minerały).

Liście gujawy charakteryzują się właściwościami pielęgnacyjnymi - pomagają na niedoskonałości cery i kondycję włosów.

  • Redukcja trądziku

Wysoka zawartość witaminy C, skutkuje pozytywnymi rezultatami w walce z trądzikiem (zmiażdżone liście nakładamy na wypryski).

  • Likwidacja zaskórników

W przypadku zaskórników, warto stosować na twarz papkę ze zmiażdżonych liści gujawy z dodatkiem kilku kropli wody.

  • Na oznaki starzenia

Powyższa mikstura na zaskórniki, nadaje się również idealnie w walce z przedwczesnymi oznakami starzenia się.

  • Przeciw wypadaniu włosów

W przypadku kłopotów z włosami (nadmierne wypadanie) należy ugotować liście gujawy, następnie po wystudzeniu nałożyć miksturę na skórę głowy i trzymać przez godzinę.

Polecane dla Ciebie

Zastosowanie w kuchni

Gujawa znajduje swoje zastosowanie również w kuchni - jest rewelacyjna indywidualnie i jako dodatek do m.in. ciast, deserów i sałatek.

Sok z gujawy dodaje się często do sosów, słodyczy, suszonych przekąsek oraz deserów. Zagęszczonym sokiem witaminizuje się inne przetwory owocowe. Na Filipinach owoc ten, używa się jako dodatek podczas gotowania owsianki. W Indiach zaś popularny jest ser gujawowy. Sporządza się go z odparowanego i wysuszonego miąższu owoców z dodatkiem cukru, masła oraz kwasku cytrynowego. Ser gujawowy dodaje się m.in. do chałwy.

Gujawa nie jest owocem zbytnio trwałym (może być przechowywana kilka dni w temperaturze pokojowej). Na surowo spożywa się najczęściej odmiany o większych i słodszych owocach. Kwaśniejsze odmiany przerabiane są m.in. na kompoty, galaretki, konfitury.

Jak jeść gujawę? Najlepiej spożywać ją na surowo - pokrój owoc na ćwiartki i nożem wykrój miąższ.

Przepis na kompot z gujawy:

Składniki:

- 1 kg owoców

- 1 kg cukru

- 5 goździków

- cynamon

- 1/2 litra wody

Przygotowanie:

Zagotować w garnku wodę i wsypać cukier. Następnie dodać przyprawy. Owoce przekroić na połówki i wrzucić do wody. Gotować kilka minut (im dłużej gotujemy, tym kompot robi się gęściejszy). Schłodzić i zagotować ponownie następnego dnia.

Przez wzgląd na intensywny zapach owoców oraz kwiatów - gujawę wykorzystuje się w perfumach, kosmetykach, a także świecach zapachowych.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jakich trunków lepiej unikać w noc sylwestrową?

    Przed nami Sylwester — impreza, podczas której wielu z nas sięgnie po alkohol. Decydując się na jego spożycie, należy zdawać sobie sprawę, że sięgamy równocześnie po puste kalorie, czyli takie, które nie dostarczają żadnych składników odżywczych. Pomimo że wiele drinków nie zawiera w sobie tłuszczy, alkohol sam w sobie jest źródłem energii. Pamiętajmy o tym, że wraz z drinkiem otrzymujemy mieszankę składników, do których zaliczają się: cukry, słód, syrop, sok, żółtka jajek, kakao — ich wartości kaloryczne sumują się z kaloriami zawartymi w alkoholu, i powstaje bomba kaloryczna. Jakich trunków zatem unikać w noc sylwestrową?

  • 8 przepisów na aromatyczną herbatę

    Nie ma jak filiżanka mocnej, gorącej herbaty – aromatyczny zapach, charakterystyczny smak nie tylko poprawia nam nastrój, ale i świetnie rozgrzewa. W chłodne dni, gdy łatwo o przeziębienie i infekcję, dobrze jest wzbogacić herbatę różnymi „naturalnymi dodatkami” – oprócz niepowtarzalnego smaku dostarczą nam również m.in. witamin i substancji odżywczych, które wzmocnią nasz system odpornościowy.

  • Znajdź chwilę dla siebie

    Żyjemy w pośpiechu i ciągłym braku czasu – bez chwili spokoju, wyciszenia. W ferworze codziennych obowiązków zapominamy o sobie i swoich potrzebach. Odpoczynek jest naturalnym elementem higienicznego trybu życia oraz naturalną potrzebą każdego żywego organizmu. Wręcz należy wygospodarować choćby chwilę wolnego czasu i pozwolić sobie na zwyczajne „nicnierobienie”.

  • 10 najbardziej stresujących sytuacji w życiu

    Niektóre wydarzenia w naszym życiu mogą wywoływać większy bądź mniejszy stres – im więcej mocniejszych stresowo zdarzeń w naszym życiu, tym większe istnieje prawdopodobieństwo pojawienia się kryzysu. Stresorami mogą być poważne powody, ale i także błahe wydarzenia – uwarunkowane jest to sposobem postrzegania przez daną osobę sytuacji, z jaką przyszło się jej zmierzyć.

  • Gdzie jest najwięcej bakterii?

    Zarazki, bakterie i grzyby występują w każdym mieszkaniu, miejscu pracy, sklepie etc. Immunologiczny układ odpornościowy człowieka jest tak skonstruowany, aby chronić organizm przed większością z tych mikroorganizmów. Niestety ochrona nie jest stuprocentowa. Bakterie i wirusy nieustannie mutują – organizm może nie umieć ich rozpoznać, a co za tym idzie, może nie być w stanie się obronić. Mając na uwadze zdrowie swoje i bliskich, warto znać newralgiczne miejsca oraz przedmioty, gdzie najczęściej gromadzą się bakterie i wirusy – następnie nauczyć się z nimi walczyć.

  • 10 sposobów, jak przetrwać jesień

    Malownicza, pełna barw i zapachów jesień trwa krótko. W przeważającej części tej pory roku jest szaro, zimno i bardzo często pada deszcz. Dodając do tego coraz krótszy dzień i łapiące nas infekcje – popadamy w przygnębienie i jesteśmy ciągle zmęczeni. Niestety nie ma złotego środka zapobiegającego jesiennej chandrze. Można jednak skutecznie minimalizować złe samopoczucie.

  • Bądź aktywny jesienią

    Jesienią tracimy zapał do aktywności fizycznej i stajemy się rozleniwieni. Wpływ na taki stan rzeczy ma aura – krótki dzień, niższe temperatury, deszcz. Ponadto w porze jesiennej nabieramy ochoty na spożywanie większej ilości kalorycznych potraw – w efekcie przybywa nam kilogramów, stajemy się ospali, częściej dopadają nas infekcje. Dlatego tak ważne jest, aby dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie wraz z nastaniem jesieni nie rezygnować z ruchu.

  • Zupa krem na rozgrzewkę – zdrowe i smaczne przepisy

    Zupa to źródło wszystkich niezbędnych składników potrzebnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu. Ponadto to również posiłek będący sprzymierzeńcem w dbaniu o idealną sylwetkę. Znajdujące się w zupie takie produkty jak warzywa (błonnik), ryż, ziemniaki (węglowodany) czy białe mięso np. kurczak, indyk (białko) – gwarantują utrzymanie prawidłowej wagi.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij