
Gujawa w medycynie naturalnej i w pielęgnacji
Owoc gujawy jest bogaty w witaminy: C, A, z grupy B (B1, B2), niacynę. Zawiera wiele mikroelementów jak: potas, wapń i żelazo. Ponadto obecny jest w nim kwas foliowy. Duża zawartość błonnika (w 100 gramach owocu znajduje się 9 gram błonnika) powoduje, że jest świetnym środkiem na odchudzanie - sprawia, że po jego zjedzeniu dłużej utrzymuje się uczucie sytości (składnik pęcznieje w żołądku). Do skutecznego procesu odchudzania przyczynia się także potas (100 gram gujawy ma 688 miligramów tego pierwiastka), który bierze udział w lepszym oraz szybszym spalaniu tłuszczu.
Gujawa przypomina kształtem gruszkę, można jeść ją na surowo (wcześniej obierając ze skórki), pić z niej sok, robić koktajle. Ze względu na obecność naturalnych pektyn, rewelacyjnie nadaje się na dżemy, galaretki i konfitury - warto włączyć ten egzotyczny owoc do swojej diety nie tylko ze względu na jego prozdrowotne właściwości, ale również niepowtarzalny smak.
Zdrowotne zalety
Owoce gujawy są jednymi z bardziej docenianych. Przez wzgląd na dobroczynny wpływ jaki mają na organizm oraz odżywcze właściwości - charakteryzują się szerokim zastosowaniem w medycynie naturalnej. Oto kilka zdrowotnych zalet:
- Wpływ na poprawę wzroku
Obecność dużych ilości witaminy A sprawia, że spożywanie tego owocu korzystnie wpływa na utrzymanie oczu w dobrym zdrowiu i usprawnienie widoczności nocą.
- Poprawa odporności
Zawarte w gujawie witamina C oraz żelazo, nie tylko wzmacniają układ odpornościowy, ale również pomagają szybciej pozbyć się infekcji.
- Na przeziębienie
Jedną z zalet owocu jest łagodzenie kaszlu. Ponadto jest on skutecznym środkiem dezynfekującym drogi oddechowe.
- Zdrowy układ pokarmowy
Błonnik, który w owocu występuje w znacznych ilościach - wpływa dobroczynnie na układ trawienny m.in. zapewnia prawidłowy rozwój korzystnej flory bakteryjnej, stymuluje ruchy perystaltyczne jelit.
- Sok z gujawy jest korzystny w leczeniu astmy, nadciśnienia oraz przedłużających się miesiączek.
- Problemy żołądkowo-jelitowe
Liście posiadają zdolności antybakteryjne - zapobiegają nadmiernemu wzrostowi bakterii w jelitach, tym samym powodując, że środowisko to jest bardziej zasadowe. Ponadto zmniejszają nadmierną produkcję śluzu, która może wpływać na podrażnienie układu trawiennego. Wywar z liści jest skuteczny m.in. w walce z biegunką.
- Zmniejszają skutki cukrzycy
Obniżają poziom glukozy w organizmie, nie powodując przy tym jednoczesnego wzrostu poziomu insuliny.
- Na przypadłości jamy ustnej
Żując liście gujawy złagodzimy m.in. stan zapalny dziąseł.
- Funkcjonowanie tarczycy
Wspierają prawidłowe funkcjonowanie tarczycy dzięki wysokiej zawartości miedzi (dzięki miedzi gruczoł utrzymuje stałą produkcję hormonów, które następnie są wchłaniane przez organizm).
Gujawa w pielęgnacji
Gujawa ma dobroczynny wpływ na stan skóry. Chcąc opóźnić efekty starzenia, warto jeść jak najczęściej ten owoc, który jest źródłem antyoksydantów (witaminy A i C, także beta-karotenu) - chroniących skórę przed działaniem wolnych rodników.
Ekstrakt z owoców wykorzystywany jest w kosmetyce jako środek tonizujący oraz ściągający - zawiera substancje aktywne (substancje garbnikowe, olejki eteryczne, żywicę, tłuszcz. W korze obecne są saponiny, sole i minerały).
Liście gujawy charakteryzują się właściwościami pielęgnacyjnymi - pomagają na niedoskonałości cery i kondycję włosów.
- Redukcja trądziku
Wysoka zawartość witaminy C, skutkuje pozytywnymi rezultatami w walce z trądzikiem (zmiażdżone liście nakładamy na wypryski).
- Likwidacja zaskórników
W przypadku zaskórników, warto stosować na twarz papkę ze zmiażdżonych liści gujawy z dodatkiem kilku kropli wody.
- Na oznaki starzenia
Powyższa mikstura na zaskórniki, nadaje się również idealnie w walce z przedwczesnymi oznakami starzenia się.
- Przeciw wypadaniu włosów
W przypadku kłopotów z włosami (nadmierne wypadanie) należy ugotować liście gujawy, następnie po wystudzeniu nałożyć miksturę na skórę głowy i trzymać przez godzinę.
Polecane dla Ciebie
Zastosowanie w kuchni
Gujawa znajduje swoje zastosowanie również w kuchni - jest rewelacyjna indywidualnie i jako dodatek do m.in. ciast, deserów i sałatek.
Sok z gujawy dodaje się często do sosów, słodyczy, suszonych przekąsek oraz deserów. Zagęszczonym sokiem witaminizuje się inne przetwory owocowe. Na Filipinach owoc ten, używa się jako dodatek podczas gotowania owsianki. W Indiach zaś popularny jest ser gujawowy. Sporządza się go z odparowanego i wysuszonego miąższu owoców z dodatkiem cukru, masła oraz kwasku cytrynowego. Ser gujawowy dodaje się m.in. do chałwy.
Gujawa nie jest owocem zbytnio trwałym (może być przechowywana kilka dni w temperaturze pokojowej). Na surowo spożywa się najczęściej odmiany o większych i słodszych owocach. Kwaśniejsze odmiany przerabiane są m.in. na kompoty, galaretki, konfitury.
Jak jeść gujawę? Najlepiej spożywać ją na surowo - pokrój owoc na ćwiartki i nożem wykrój miąższ.
Przepis na kompot z gujawy:
Składniki:
- 1 kg owoców
- 1 kg cukru
- 5 goździków
- cynamon
- 1/2 litra wody
Przygotowanie:
Zagotować w garnku wodę i wsypać cukier. Następnie dodać przyprawy. Owoce przekroić na połówki i wrzucić do wody. Gotować kilka minut (im dłużej gotujemy, tym kompot robi się gęściejszy). Schłodzić i zagotować ponownie następnego dnia.