Biedrzeniec anyż — przyprawa czy lek?
Anyż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. W starożytnym Rzymie, ziele było wykorzystywane jako dodatek do ciast i środek wspomagający trawienie.
Spis treści
- Biedrzeniec anyż – wygląd, pochodzenie, morfologia
- Biedrzeniec anyż – zastosowanie i wskazania
- Biedrzeniec anyż – działanie, właściwości, skład
- Biedrzeniec anyż – stosowanie i dawkowanie
- Biedrzeniec anyż – skutki uboczne, przedawkowanie
- Leki zawierające Biedrzeniec anyż
- Suplementy i wyroby medyczne zawierające Biedrzeniec anyż
- Kosmetyki zawierające Biedrzeniec anyż
- Działanie
- Postacie i formy
- Substancje aktywne
- Surowiec
Biedrzeniec anyż – wygląd, pochodzenie, morfologia
Biedrzeniec anyż (łac. Pimpinella anisum, ang. Anise) wywodzący się z rodziny selerowatych (łac. Apiaceae) jest niewielką rośliną jednoroczną. Anyż jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Biedrzeniec wywodzi się z terenów bliskiego wschodu, a jego obecne uprawy znajdują się przede wszystkim w krajach basenu morza śródziemnego, na półwyspie indyjskim oraz w Ameryce środkowej. Największymi producentami anyżu są Hiszpania, Turcja, Bułgaria, Indie, Meksyk i Argentyna.
Roślina osiąga około 40 cm wysokości, jej łodyga jest prosta i rozgałęzia się ku górze. Korzeń jest niewielki i cienki. Z kolei liście rośliny zmieniają swój kształt zależnie od umiejscowienia na łodydze. Liście dolne są duże, całobrzegie, środkowe są trójlistkowe, a górne pierzaste. Kwiaty koloru białego występują w postaci złożonych baldachów. Owocem anyżu jest rozłupka pękająca na dwie gruszkowate niełupki.
Surowcem farmaceutycznym jest owoc biedrzeńca – Fructus Anisi, zawierający nie mniej nie 2% olejku eterycznego. Rośliny zbiera się i suszy tuż przed osiągnięciem dojrzałości owoców. Po wymłóceniu suszy owocki w miejscach zacienionych. Aromat i smak jest lekko korzenny, słodki.
Biedrzeniec anyż – zastosowanie i wskazania
Wyciągi wodne z anyżu znalazły zastosowanie jako środki wykrztuśne wykorzystywane w lekkich infekcjach górnych dróg oddechowych. Substancje zawarte w owocach biedrzeńca wpływają na pobudzenie laktacji. Stosowany jest do łagodzenia gorzkiego smaku niektórych leków.
Olejek anyżowy znalazł zastosowanie w łagodzeniu spastycznego bólu brzucha oraz w innych zaburzeniach ze strony układu pokarmowego. Ponadto, ogromne ilości olejku anyżowego są wykorzystywane przez przemysł spirytusowy do produkcji likierów. W kuchni europejskiej używa się anyżu jako przyprawy do herbatników i ciast. Na Bliskim Wschodzie i w Indiach dodaje się do zup, gulaszy i chleba.
Biedrzeniec anyż należy do jednych z najstarszych roślin uprawnych. O jego hodowli wspomina nawet Stary Testament. W Rzymie, ziele było wykorzystywane jako dodatek do ciast i środek wspomagający trawienie. Starożytni Rzymianie uprawy biedrzeńca przenieśli na tereny obecnej Toskanii. Do centralnej Europy trafił razem z zakonem benedyktynów, którzy początkowo zajmowali się jego uprawą. Na początku XVI wieku rozpoczęły się jego uprawy w przydomowych ogrodach. Na teren obecnych Stanów Zjednoczonych roślina trafiła prawdopodobnie z pierwszymi statkami kolonizatorów z Europy.
Biedrzeniec anyż – działanie, właściwości, skład
Najcenniejszą frakcją znajdującą się w owocach anyżu jest olejek eteryczny, który zawiera anetol oraz estragol. We frakcji olejku zidentyfikowano również kwas, keton i aldehyd anyżowy a także dianizonię oraz dianetol. Poza tym, owoce są również źródłem oleju tłustego oraz furanokumaryn.
Olejek eteryczny jest odpowiedzialny za zwiększenie produkcji śluzu w oskrzelach i upłynnienie zalegającej wydzieliny, co przekłada się bezpośrednio na ułatwienie odkrztuszania. Ponadto, olejek eteryczny pobudza ruchy rzęskowe nabłonka działając również sekretomotorycznie.
Anetol i jego pochodne wywołują również efekt rozkurczający, zwiększają wydzielanie enzymów trawiennych i przeciwdziałają wzdęciom. Ze względu na lekkie działanie odkażające, owoc anyżu może być wykorzystywany pomocniczo podczas chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego.
Poza tym anetol obecny w składzie surowca, ze względu na swoje podobieństwo chemiczne do dopaminy może zwiększać produkcję mleka u kobiet karmiących piersią.
Olejek z biedrzeńca wykazuje działanie toksyczne wobec świerzbowca i wszy ludzkich i może być wykorzystywany pomocniczo w kuracji wywoływanych przez te pasożyty schorzeń.
Biedrzeniec anyż – stosowanie i dawkowanie
Owoc anyżu może być stosowany w postaci naparu. W celu przygotowania naparu zaleca się zalanie około 1 grama rozdrobnionych owoców anyżu gorącą wodą i naparzanie surowca pod przykryciem przez 15 minut.
Napary z anyżu należy stosować nie dłużej niż czternaście dni.
Stosowanie przetworów z biedrzeńca nie jest zalecane w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej na inne rośliny z rodziny selerowatych.
Nasiona anyżu są często wykorzystywane jako dodatki poprawiające smak ciast i innych wypieków w przemyśle piekarniczym, a także jako przyprawa do mięs.
Biedrzeniec anyż – skutki uboczne, przedawkowanie
Do najważniejszych efektów ubocznych, które mogą wystąpić podczas stosowania preparatów anyżowych należy reakcja alergiczna objawiająca się wysypką skórną lub objawami ze strony układu oddechowego.
Furanokumaryny zawarte w składzie surowca mogą być odpowiedzialne za wystąpienie reakcji fotouczulającej i pojawienia się oparzeń po ekspozycji na światło słoneczne.
Zbyt duża dawka olejku anyżowego może spowodować podrażnienie błoń śluzowych, rozszerzenie drobnych naczyń układu krwionośnego, a nawet drgawki i efekty przypominające odurzenie alkoholem.
Leki zawierające Biedrzeniec anyż
Suplementy i wyroby medyczne zawierające Biedrzeniec anyż
Działanie
- przeciwwzdęciowe (wiatropędne)
- rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego
- sekretolityczne (pobudza produkcję rzadkiej wydzieliny w drogach oddechowych)
- spazmolityczne (rozkurcza i zmniejsza napięcie mięśni gładkich)
- wspomaga trawienie tłuszczów, białek i cukrów
Postacie i formy
- susz
- syrop
- olejek eteryczny
- tabletki do ssania
- spray
- pastylki do ssania
Substancje aktywne
- trans-anetol
- estragol
- dianetol
- aldehyd anyżowy
- kwas anyżowy
- keton anyżowy
- furanokumaryny
Surowiec
- owoc