×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Mniej bolesne nakłucie przy pomiarze cukru – czy to możliwe?

Życie z cukrzycą to nie lada wyzwanie. Samokontrola, odpowiednia dieta, w tym np. obliczanie wymienników węglowodanowych (w przypadku osób leczonych insuliną) oraz regularne nakłuwanie palców* to codzienność diabetyka. Można jednak sprawić, by ta ostatnia czynność była mniej bolesna. 

Każdy, kto ma w rodzinie diabetyka lub sam choruje na cukrzycę, doskonale wie, jak ta choroba wpływa na życie chorego i jakiej samodyscypliny od niego wymaga. Duże znaczenie ma aktywność fizyczna (ale zawsze skonsultowana wcześniej z lekarzem) i prowadzenie zdrowego trybu życia, co zazwyczaj oznacza zmianę dotychczasowych nawyków, również żywieniowych i sumienne trzymanie się nowych zwyczajów i zaleceń. Odpowiednio częste* i regularne spożywanie posiłków oraz kontrolowanie ich porcji* – to zadania wpisane w harmonogram diabetyka. Podstawą wszystkiego jest jednak samokontrola, czyli między innymi regularne pomiary* poziomu cukru we krwi. Choremu pozwala to lepiej rozumieć chorobę, lekarzowi – odpowiednio prowadzić terapię. 

To, ile pomiarów dziennie należy wykonać, jest sprawą indywidualną i każdy diabetyk powinien ustalić tę kwestię ze swoim lekarzem. Ale dla wielu pacjentów codziennością jest kilka pomiarów dziennie. Każdy pomiar poziomu glukozy zawsze wiąże się z nakłuciem opuszki palca – łatwo jest odczuć dyskomfort z tym związany. Dlatego przygotowaliśmy garść wskazówek, które podpowiedzą, co zrobić, by nakłuwanie było mniej bolesne. 

Cztery kroki do zmniejszenia bólu w trakcie nakłucia:

1.   Przygotuj dłonie.

Ważne jest, aby przed nakłuciem palce były ciepłe, czyste i suche. Wynika to z faktu, że w zimnych rękach przepływ krwi jest słaby, przez co próbka krwi może być́ zbyt mała. Aby poprawić́ krążenie krwi, należy przemyć́ ręce ciepłą wodą i delikatnie je masować́ – od wnętrza dłoni do czubka palca. Można też delikatnie pocierać́ ręką o rękę̨ lub trzymać́ ręce swobodnie opuszczone przez minutę̨. Jeśli palce są̨ wilgotne lub jeśli znajdują̨ się̨ na nich pozostałości cukru, to uzyskiwane wyniki mogą̨ być́ niemiarodajne. 

2.   Dobierz odpowiednie miejsce.

Najlepszym miejscem do pobierania krwi jest bok opuszki palca na wysokości paznokcia. Nie należy pobierać próbek krwi z czubka palca, ponieważ ten obszar przejmuje większość obciążeń przy wykonywaniu codziennych czynności. Ponadto możliwe jest uzyskiwanie krwi z każdego palca, należy starać się regularnie zmieniać wykorzystywany palec, aby dać skórze czas na regenerację. 

3.   Kontroluj głębokość nakłucia.

Im większa głębokość nakłucia, tym więcej podrażnianych naczyń krwionośnych i zakończeń nerwowych. Należy zmniejszyć głębokość nakłucia i sprawdzić, czy jest ona wystarczająca. Dodatkowo podczas nakłucia należy zdecydowanie docisnąć́ nakłuwacz do skóry, to pomaga w lepszym nacięciu skóry przez lancet. W zależności od grubości skóry, będącej indywidualną cechą każdej osoby, należy różnicować́ głębokość́ nakłucia tak, aby uzyskiwać́ odpowiedniej wielkości próbkę̨ krwi, przy jak najmniejszym odczuciu bólu. 

4.    Zmieniaj lancet.

Należy starać się̨ używać́ lancetu tylko raz, ponieważ̇ wykazano, że przy wielokrotnym wykorzystywaniu ostrze szybko się tępi, co w konsekwencji powoduje większy ból. 

I pamiętaj, raz wyjętego bębenka z nakłuwacza nie da się̨ powtórnie użyć́! 

* Zasady samokontroli, diety i aktywności fizycznej pacjent ustala indywidualnie z lekarzem. 

 

Materiał partnera. Tekst został opracowany przez Roche Diabetes Care Polska.


Podziel się: