Goryczka żółta — na wzmocnienie, odporność i niestrawność
Znaczenie lecznicze goryczki żółtej znane było już od II wieku p.n.e. Łacińska nazwa rośliny czyli Gentiana lutea pochodzi od imienia jej odkrywcy, Gentiosa (władcy Llirii). Stosowana była m.in. w leczeniu malarii.
Spis treści
- Goryczka żółta – zastosowanie i wskazania
- Goryczka żółta – wygląd, pochodzenie, morfologia
- Goryczka żółta – działanie, właściwości, skład
- Goryczka żółta – stosowanie i dawkowanie
- Goryczka żółta – interakcje z lekami i ziołami
- Goryczka żółta – skutki uboczne, przedawkowanie
- Leki zawierające goryczkę żółtą
- Suplementy i wyroby medyczne zawierające goryczkę żółtą
- Kosmetyki zawierające goryczkę żółtą
- Działanie
- Postacie i formy
- Substancje aktywne
- Surowiec
Goryczka żółta – zastosowanie i wskazania
Preparaty goryczki żółtej stosowane są przy zaburzeniach trawienia, którym towarzyszą brak apetytu i objawy niestrawności, a także przy zwiększonej i obniżonej kwasowości soku żołądkowego, uczuciu pełności, wzdęciach oraz jako środek wzmacniający. Badania naukowe potwierdziły, że surowiec zwiększa perystaltykę przewodu pokarmowego oraz reguluje wypróżnianie. Preparaty z goryczki stymulują także układ nerwowy i są stosowane w celu wzmocnienia organizmu. Goryczka ma silne właściwości immunomodulujące, więc może być stosowana pomocniczo w infekcjach bakteryjnych i wirusowych. Podsumowując korzeń goryczki wskazany jest zatem w niestrawności, biegunce, braku łaknienia, wzdęciach, zgadze, ale także zapaleniach zatok oraz oskrzeli. Goryczka używana jest również w dysfunkcjach pęcherza żółciowego i wątroby o zróżnicowanym podłożu.
W lecznictwie ludowym kłącza i korzenie były używane dla pobudzenia apetytu, jako środek żółciopędny i przeciw podagrze. Były pomocne także przy chorobach śledziony i wątroby, skazie limfatycznej, żółtaczce, kaszlu, gorączce, czerwonce i szkorbucie. Dawniej stosowano goryczkę przy chorobach płucnych, a szczególnie szeroko w praktyce weterynaryjnej. Suche korzenie używane są do produkcji likierów, wódki oraz w piwowarstwie, w celu nadania niektórym rodzajom piwa goryczy. Warto dodać, że znaczenie lecznicze goryczki żółtej znane było już od II wieku p.n.e. Łacińska nazwa rośliny czyli Gentiana lutea pochodzi od imienia jej odkrywcy, Gentiosa (władcy Llirii). Dawniej stosowana też była w leczeniu malarii, ale z czasem wyparta została przez chininę.
Goryczka żółta – wygląd, pochodzenie, morfologia
Goryczka żółta czyli gencjana żółta (Gentiana lutea L.) jest byliną z rodziny goryczkowatych (Gentianaceae). Roślina rośnie w górach środkowej i południowej Europy (Alpy, Półwysep Bałkański, Hiszpania) oraz w Azji Mniejszej. W Polsce nie występuje dziko. Można ją jednak spotkać na terenach sąsiednich jak Karpaty Wschodnie. Goryczka żółta ma wielowierzchołkowe, grube (o średnicy od 2 centymetrów do 3 centymetrów) i krótkie (długości od 5 centymetrów do 7 centymetrów) kłącze z dużymi korzeniami bocznymi. Korzeń palowy jest mięsisty, cylindryczny, długości od 60 centymetrów do 90 centymetrów oraz o średnicy od 5 centymetrów do 10 centymetrów. W pierwszych dwóch lub trzech latach życia goryczka tworzy przyziemną rozetkę dużych, szerokoeliptycznych, ciemnozielonych liści. Z kolei w czwartym lub piątym roku wydaje jedną lub kilka wysokich (do 1,5 metra), pustych, wzniesionych, nagich łodyg z liśćmi naprzeciwległymi, nagimi, całobrzegimi, równolegle unerwionymi, w pół obejmującymi łodygę. Od połowy łodygi osadzone są w pachwinach liści w półokółkach liczne, duże, obupłciowe, jaskrawożółte kwiaty zebrane po 3−10 w pęczki. Pręcików jest 5, natomiast słupek 1 z dwudzielnym znamieniem. Owoc to podłużnie lancetowata, czterokomorowa torebka do 6 centymetrów długości, pękająca na dwie części. Nasiona są liczne, drobne, brązowe, silnie spłaszczone, podługowate lub okrągłe. Szybko tracą zdolność kiełkowania. Roślina kwitnie od czerwca do lipca, a nasiona dojrzewają od sierpnia do września. Znaczenie lecznicze ma korzeń goryczki (Gentianae radix, ang. Yellow gentian root). Surowiec zbierany jest jesienią i suszony szybko, w temperaturze od 500C do 600C.
Goryczka żółta – działanie, właściwości, skład
Kłącza i korzenie goryczki żółtej zawierają sekoirydoidy takie jak: gencjopikrozyd, bardzo gorzką amarogentynę oraz swerozyd i swertiamarynę. W skład surowca wchodzą także ksantony: gentyzyna, izogentyzyna, gentiozyd. Związki te powodują żółte zabarwienie korzenia. Dodatkowo głównym składnikiem korzenia są węglowodany (od 30% do 50%) czyli oligosacharydy takie jak: gencjanoza (trójcukier o gorzkim smaku), gencjobioza, sacharoza oraz polisacharydy jak: pektyny. Chemizm surowca obejmują również alkaloidy pirydynowe (gencjalutyna), śladowe ilości olejków eterycznych, fitosterole i enzymy, które pobudzają działalność wydzielniczą i ruchową przewodu pokarmowego. Za właściwości surowca odpowiedzialne są związki gorzkie, które drażnią zakończenia nerwowe grzbietu języka, pobudzają wydzielanie śliny i na drodze odruchu wzmagają wydzielanie soków trawiennych. Tym samym zwiększają produkcję soku żołądkowego i żółci, pobudzają łaknienie oraz usprawniają proces trawienia. Korzeń wykazuje zatem także działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Gencjopikrozyd zawarty w surowcu ma właściwości antyoksydacyjne i hepatoochronne. Z kolei swertiamaryna przypuszczalnie ulega przemianie (metabolizm w jelicie lub podczas otrzymywania wyciągu) do gencjaniny. Wywiera ona działanie uspokajające na ośrodkowy układ nerwowy. Uzasadnia to obecność surowca w preparatach o działaniu sedatywnym. Badania doświadczalne wykazały również nieznaczne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze surowca. Grupa naukowców przebadała także surowiec pod kątem działania regeneracyjnego i przyspieszającego gojenie ran. Badania potwierdziły te właściwości. W ostatnim czasie wyizolowano z korzenia pochodne chalkonu. Związki te wykazują właściwości hamujące w stosunku do monoaminooksydazy A oraz B. W związku z powyższym korzeń goryczki może być pomocny w leczeniu depresji, lęku i w chorobie Alzheimera.
Goryczka żółta – stosowanie i dawkowanie
Zgodnie z Farmakopeą Polską VI korzeń goryczki, podawany w celu leczenia zaburzeń łaknienia, powinien być przyjmowany jednorazowo, doustnie w dawce 1 gram, a dobowo od 2 gram do 4 gram surowca. Goryczka żółta powinna być przyjmowana przed posiłkiem. Przeciwwskazaniem do stosowania produktów z goryczki jest nadkwasota, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz nadciśnienie.
Goryczka żółta – interakcje z lekami i ziołami
Brak danych klinicznych dotyczących interakcji pomiędzy goryczką żółtą, a innymi ziołami i lekami.
Goryczka żółta – skutki uboczne, przedawkowanie
Goryczka żółta przyjmowana w zbyt dużych dawkach może powodować nadmierne przekrwienie błony śluzowej żołądka i prowadzić u pacjenta do nudności oraz wymiotów. Do działań niepożądanych należą również ból głowy i rzadko świąd skóry.
Leki zawierające goryczkę żółtą
Suplementy i wyroby medyczne zawierające goryczkę żółtą
Kosmetyki zawierające goryczkę żółtą
Działanie
- przeciwbakteryjne
- przeciwdepresyjne (antydepresyjne, tymoleptyczne)
- przeciwgrzybicze
- przeciwutleniające (antyoksydacyjne)
- przeciwwzdęciowe (wiatropędne)
- przeciwzapalne
- spazmolityczne (rozkurcza i zmniejsza napięcie mięśni gładkich)
- uspokajające
- wspomaga proces gojenia się ran
- wspomaga trawienie tłuszczów, białek i cukrów
- zwiększa łaknienie (apetyt)
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
- żółciopędne
- żółciotwórcze
- hepatoprotekcyjne
- immunomodulujące
- immunostymulujące
- przyspiesza gojenie ran
Postacie i formy
- susz
- napar
- odwar
- wyciąg
- krople
- syrop
- tabletka
- płyn doustny
- proszek
Substancje aktywne
- fitosterole
- olejki eteryczne
- polisacharydy
- oligosacharydy
- glikozydy sekoirydoidowe
- pochodne ksantonu
- alkaloidy pirydynowe
Surowiec
- korzeń