Kompozycja na złotą jesień – dlaczego witaminy z grupy B są tak ważne dla seniorów?
Badania dowodzą, że seniorzy są szczególnie narażeni na niedobory składników mineralnych i witamin. W ich przypadku rośnie bowiem zapotrzebowanie na wapń, fosfor i miedź oraz witaminy A, C, D, E, a przede wszystkim te z grupy B. Dlatego, chcąc zminimalizować ryzyko ich wystąpienia, należy zadbać o właściwą suplementację.
Starzenie się a niedobór witamin i minerałów
Dane demograficzne obejmujące kraje rozwinięte potwierdzają stopniowy wzrost populacji osób starszych. Tylko w Polsce liczba seniorów po 60 r. życia wynosi obecnie ok. 10 milionów. Oznacza to, że przeszło co czwarta osoba w naszym kraju zalicza się do tego grona. Równocześnie postęp medycyny i rozwinięty system ochrony zdrowia sprawia, że współcześni seniorzy dłużej pozostają aktywni i cieszą się lepszym zdrowiem niż ich rodzice czy dziadkowie.
Procesowi starzenia towarzyszy jednak zauważalna rozbieżność między tzw. wiekiem kalendarzowym (liczba przeżytych lat) a biologicznym (odzwierciedlającym sprawność organizmu). Ten pierwszy wiąże się z ograniczeniem ogólnej kondycji fizycznej i rosnącą podatnością na choroby przewlekłe, podczas gdy drugi w dużym stopniu zależy od czynników genetycznych, klimatu, stylu życia oraz diety.
U części osób starszych występują deficyty więcej niż jednej witaminy i w przeważającej większości dotyczą one witamin z grupy B oraz C. Tę ostatnią łatwo uzupełnić, a wiedza dotycząca jej naturalnych źródeł jest powszechnie dostępna. Znacznie trudniej przychodzi nam wskazanie witamin wchodzących w skład grupy B oraz ich funkcji w organizmie. Warto zatem bliżej przyjrzeć się tym niezwykle cennym składnikom diety, a także produktom, które stanowią ich naturalne źródło.
Kompozycja na złotą jesień – sekrety witamin z grupy B dla wspomagania czynności układu nerwowego
Witaminy z grupy B wywierają pozytywny wpływ na stan tkanki mózgowej, prawidłową pracę mięśni i serca, metabolizm, a także uczestniczą w procesach utleniania komórek oraz przemiany glukozy. Pomimo że często traktuje się je jako kompleks, my przyjrzymy się nieco bliżej każdej z nich, aby lepiej wykazać ich wagę dla wspomagania czynności układu nerwowego.
Pierwszą z witamin, na której niedobór często cierpią osoby starsze, jest witamina B6. Odpowiada ona za wzmacnianie układu odpornościowego, reguluje funkcje układu nerwowego i bierze udział w tworzeniu hemoglobiny. Wzrost zapotrzebowania na witaminę B6 u seniorów wynika z jej zaangażowania w przemiany białek i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz z faktu, że wiele powszechnie przyjmowanych leków ogranicza jej wchłanianie z przewodu pokarmowego. Warto też nadmienić, że jest ona niezbędna dla prawidłowego przyswajania przez organizm wapnia i magnezu.
Witamina B6
Objawy niedoboru witaminy B6 są niecharakterystyczne i dość trudne do rozpoznania. Należą do nich: skłonność do irytacji, zmęczenie, mdłości czy zawroty głowy. Konsekwencją deficytu witaminy B6 jest przedwczesne starzenie się komórek nerwowych. Witamina B6 występuje m.in. w wątrobie, mięsie drobiowym, jajach, drożdżach, nasionach pszenicy, żyta i roślin strączkowych, a także w warzywach liściastych (np. szpinak, kapusta). Źródłem witaminy B6 są również orzechy włoskie, słusznie kojarzone z korzystnym wpływem na pamięć. Minimalne dobowe zapotrzebowanie w diecie osób starszych szacuje się na około 2,0 mg/dobę.
Witamina B12
Równie często u osób w wieku starszym obserwowany jest niedobór witaminy B12 (kobalaminy). Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, a jej deficyt spowodowany jest utrudnionym wchłanianiem z pożywienia. Witamina B12 pełni szereg ról w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego osób starszych, zapewnia dobry nastrój i równowagę psychiczną, a także pobudza apetyt. Kobalamina odgrywa również istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo-naczyniowego, pomaga w zapobieganiu miażdżycy i zakrzepów poprzez obniżanie poziomu homocysteiny we krwi. Dodatkowo witamina bierze udział w przemianach lipidów i węglowodanów.
Źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego, tj.: mięso i jego przetwory, podroby, ryby, skorupiaki, jaja, produkty mleczne. Z uwagi na wiele ważnych funkcji w organizmie o właściwą podaż kobalaminy poza seniorami powinny zadbać też osoby niespożywające mięsa i produktów mięsnych.
Witamina B1
Kolejną, bardzo ważną dla seniorów, witaminą z tej grupy jest witamina B1 (tiamina). Jest ona niezbędna w procesie syntezy enzymów biorących udział w metabolizmie węglowodanów oraz do właściwego funkcjonowania układu nerwowego – warunkuje prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych. Do objawów niedoboru tej witaminy zalicza się zaburzenia pamięci, obniżenie nastroju i stany depresyjne, zaburzenia psychiczne, bóle mięśni, zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego, a także deficyty neurologiczne. Znajduje się ona w wielu produktach spożywczych – zarówno pochodzenia roślinnego (np. otręby, ziarna zbóż), jak i zwierzęcego (wątróbka, nerki, czerwone mięso). Dobowe zapotrzebowanie na witaminę B1 jest oceniane na 1,5 mg.
Witamina B9
Paletę witamin z grupy B uzupełnia kwas foliowy (witamina B9) – niezbędny w procesach metabolizmu białek oraz budowy struktur komórkowych. Niedobór kwasu foliowego może być spowodowany brakiem podaży w diecie wynikającym na przykład z ograniczenia spożycia warzyw, a także obróbką cieplną potraw. W przypadku seniorów najczęściej wiąże się ze współwystępowaniem chorób przewlekłych, a także zespołów złego wchłaniania, infekcją lub przyjmowaniem leków zaburzających jego metabolizm. Deficyt tej witaminy obserwuje się również u osób nadużywających alkoholu.
Do objawów niedoboru tej witaminy zalicza się zmęczenie, zaburzenia funkcji poznawczych i pamięci, zaburzenia snu oraz stany depresyjne. Niedobór folianów, podobnie jak witaminy B6 i B12, przyczynia się do zwiększonego wytwarzania homocysteiny, która podwyższa ryzyko miażdżycy i jej powikłań. Niektórzy autorzy wskazują na możliwy związek niedoborów kwasu foliowego z rozwojem choroby Alzheimera. Dobowe zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi 400 mikrogramów.
Kompozycja na złotą jesień – wielka moc pierwiastków śladowych – miedź
Komponując zbilansowaną diety dla seniora, powinniśmy wziąć pod uwagę również podaż składników mineralnych. Okazuje się, że zalecenia dla osób starszych dotyczące spożycia składników mineralnych nie różnią się zasadniczo od zaleceń dla osób w średnim wieku. Także w tym przypadku do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne są: wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, selen, chrom oraz miedź.
Pełni wiele ważnych funkcji w metabolizmie żelaza i syntezie hemu oraz dekompozycji szkodliwych wolnych rodników tlenowych. Pierwiastek ten chroni również kości przed osteoporozą, wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę mózgu. Jego niedobór może też skutkować specyficznymi zaburzeniami centralnego układu nerwowego, w tym takimi o charakterze depresji czy lęku. Znaczne niedobory tego składnika mogą powodować zwiększoną łamliwość kości, osłabienie odporności, a także zwiększone ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Niedobory miedzi spotyka się u osób z zaburzeniami wchłaniania oraz w przebiegu chorób metabolicznych, które często dotyczą osób starszych. Konsekwencjami głębszych deficytów tego pierwiastka są nieprawidłowości w tkance łącznej oraz zaburzenia funkcjonowania układu kostnego i naczyń krwionośnych, a także anemia spowodowana niewłaściwym metabolizmem żelaza.
Produktami bogatymi w miedź są otręby pszenne, płatki owsiane, podroby, zwłaszcza wątroba, a także orzechy, kakao i nasiona słonecznika. Jej przyswajaniu z pożywienia sprzyjają białka zwierzęce.
Kompozycja na złotą jesień – perfekcyjne uzupełnienie – urydyna
Bardzo wartościową substancją uzupełniającą dostępne na rynku kompleksy witamin i minerałów wspomagające prawidłowe funkcje układu nerwowego jest wytwarzana przez nasz organizm, a precyzyjniej przez wątrobę, urydyna.
Do pokarmów bogatych w urydynę należą płatki owsiane, wątroba, drożdże piwowarskie, ryby, pieczarki oraz warzywa – zwłaszcza brokuły. Związek ten jest niezbędny w procesie budowy kwasów nukleinowych oraz w produkcji jednego z najważniejszych lipidów budujących błony komórkowe, w tym także komórek nerwowych – fosfatydylocholiny. Wspomniana substancja uczestniczy także w produkcji acetylocholiny – jednego z kluczowych neuroprzekaźników w układzie nerwowym, który odpowiada m.in. za naszą pamięć, uwagę i funkcje poznawcze oraz warunkuje prawidłową pracę mięśni.
Skąpa liczba godzin słonecznych i aura niesprzyjająca aktywności poza domem wpływa na obniżenie energii i nastroju nie tylko seniora, ale każdego z nas. To dobry moment na refleksję nad stanem zdrowia i decyzję o wsparciu organizmu. Poza dostarczaniem witamin i minerałów niezbędne dla zdrowia seniorów jest również spożywanie odpowiedniej ilości płynów oraz ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz warzyw i owoców. Istotna okazuje się także aktywność fizyczna będąca czynnikiem opóźniającym starzenie i wydłużająca okres sprawności. Nigdy nie jest za późno, aby dokonać zmian w codziennym życiu i poprawić jego jakość. To wyzwanie, ale warte podjęcia, szczególnie kiedy mamy w planach długie, aktywne i pogodne życie.
Materiał promocyjny