Zamów leki onlinePoradnik o zdrowiuAplikacja mobilnaMaraton InspiracjiŁódź Maraton AptekiLekarze
Rozmiar tekstu:

Nietolerancja laktozy

2012-02-26 Źródło: DOZ.pl
Autor: dietetyk, lek med. Ewa Gąsecka

Są ludzie, którzy po spożyciu większej ilości mleka lub jego przetworów mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego – nudności, bóle brzucha, biegunki. Często niesłusznie uważa się, że jest to alergia na mleko. Czym jest nietolerancja laktozy? Dowiedz się więcej.

Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy, który występuje wyłącznie w mleku ssaków.

W procesie trawienia jej cząsteczka jest rozkładana przez enzymy rąbka szczoteczkowego nabłonka jelita cienkiego, z których najważniejszym jest laktaza zlokalizowana w szczytowych partiach kosmków jelita cienkiego. Jeżeli tego enzymu jest za mało, występuje co najmniej jeden z wymienionych objawów: ból brzucha, biegunka, nudności, oddawanie nadmiernej ilości gazów i (lub) wzdęcie po spożyciu pokarmów zawierających laktozę.

Nasilenie objawów zależy od ilości spożytej laktozy, stopnia niedoboru laktazy, postaci spożytego pokarmu.

 

Przyczyny

Przyczyny i postacie kliniczne mogą być różne – wśród nich wyróżniamy m.in.:

  • zaburzenia wchłaniania laktozy – jest to fizjologiczne zjawisko u ludzi zdrowych, kiedy spożycie produktów mlecznych przekracza możliwości trawienne laktazy w jelicie
  • pierwotny niedobór laktazy - jest najczęstszą przyczyną upośledzenia wchłaniania i nietolerancji laktozy. Na ogół ujawnia się u starszej młodzieży i dorosłych, prawdopodobnie jest uwarunkowany genetycznie. Objawy rozpoczynają się stopniowo i nasilają się z wiekiem, rzadko dochodzi do całkowitego braku laktazy. Występuje u 25% dorosłych w Polsce, ale w krajach Dalekiego Wschodu u ponad 95%
  • wtórny niedobór laktazy - niedobór laktazy wywołany uszkodzeniem nabłonka jelita cienkiego na skutek zakażeń przewodu pokarmowego, zarażeń pasożytniczych, choroby trzewnej (celiakii), choroby Leśniowskiego i Cohna, chemioterapii nowotworów, zanikiem kosmków u dzieci z istotnym niedożywieniem lub wyniszczonych. Jest to dolegliwość przemijająca
  • wrodzona nietolerancja laktozy – bardzo rzadka, dziecko od momentu urodzenia nie posiada zdolności wytwarzania laktazy

 

Leczenie nietolerancji laktozy u dzieci

Leczenie nietolerancji laktozy u dzieci polega na zmniejszeniu jej ilości lub jej wyeliminowaniu z diety (w zależności od tolerancji).

Zlecając dietę bezlaktozową, lekarz powinien zagwarantować dziecku odpowiednie dzienne spożycie wapnia w postaci innych produktów spożywczych niż mleko i jego przetwory i (lub) suplementacji preparatów wapnia. Oprócz nabiału wapń występuje w takich produktach jak sardynki, szproty zawierające kościec, jaja, pieczywo, mąki, kasze gruboziarniste, kapusta i inne warzywa liściaste, buraki, rośliny strączkowe, orzechy.

Dla niemowląt i dzieci z nietolerancją laktozy są dostępne preparaty mlekozastępcze. Najczęściej są to białkowe preparaty sojowe, w których laktozę zastąpioną innymi cukrami, wzbogacane w witaminy, żelazo, mikro- i makroelementy, aminokwasy.

 

Leczenie nietolerancji laktozy u dorosłych

U dorosłych najczęściej nie ma potrzeby całkowitej eliminacji mleka i jego przetworów z diety (z wyjątkiem wrodzonego niedoboru laktazy). Można podjąć próbę ograniczenia jej ilości w diecie poprzez pozostawienie w niej produktów zawierających częściowo strawioną laktozę lub dodatek egzogennej laktazy.

Wielu pacjentów z nietolerancją laktozy może spożywać produkty mleczne poddane częściowej obróbce, na przykład jogurty i inne produkty zawierające probiotyki (np. Lactobacillus acidophilus), twarogi, sery.

Wykazano, że jogurt spowalnia opróżnianie żołądka i czas pasażu jelitowego, zmniejszając nasilenie objawów nietolerancji laktozy. Podobnie działa spożywanie pokarmów stałych. Sery dojrzewające (żółte, pleśniowe) zawierają mniej laktozy niż inne rodzaje nabiału, dlatego są lepiej tolerowane.

W handlu dostępne jest też mleko o zmniejszonej ilości laktozy. Można także stosować egzogenną laktazę w postaci preparatów farmaceutycznych, dostępnych w aptekach, które dodaje się do mleka przed spożyciem lub przyjmuje doustnie w trakcie spożywania jego produktów. Przy dużej nietolerancji wskazana jest suplementacja wapnia, aby zapobiec wystąpieniu osteoporozy.

Autorem artykułu 'Nietolerancja laktozy' jest dietetyk, lek med. Ewa Gąsecka . Kopiowanie treści bez zgody redakcji zabronione.

Tagi: laktoza nietolerancja glukozy układ pokarmowy
Jak nie przytyć w święta?
Jak nie przytyć w święta?
Na Święta życzymy swoim bliskim przede wszystkim zdrowia. A jest to czas, kiedy często wystawiamy je na próbę. Najbardziej poprzez (...) więcej »
Co jest ważniejsze dieta czy ruch?
Co jest ważniejsze dieta czy ruch?
Rozpoczynając odchudzanie kobiety zwykle przechodzą na dietę, mężczyźni preferują intensywny ruch. Przeczytaj i przekonaj się, kto ma rację? więcej »
Jedz błonnik, zadbaj o jelita
Jedz błonnik, zadbaj o jelita
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie (inaczej włókno pokarmowe), jest odporny na działanie enzymów trawiennych i pełni wiele funkcji w (...) więcej »
Odchudzamy świąteczne potrawy
Odchudzamy świąteczne potrawy
Większość tradycyjnych potraw świątecznych charakteryzuje się dość wysoką wartością kaloryczną i zawartością tłuszczu. Jeżeli (...) więcej »

Twój koszyk Przechowalnia

Suma: 0 zł
Brak produktów w koszyku.
DARMOWA DOSTAWA W 24-72h
Zamknij [X]

Zaloguj się do swojego profilu!

Wprowadź w pola poniżej swój login i hasło.
Email:
Hasło:
Masz konto na Facebooku? Zaloguj się przy pomocy profilu Facebook i zamów leki!
Zaloguj się
Nie masz konta?
Załóż je bezpłatnie już dziś.
Nie pamiętasz hasła?
Skorzystaj z opcji przypomnienia.
Zamknij [X]
Wylogowanie
W Twoim koszyku znajduje się zamówienie na 0 produkty, które nie zostało skierowane do realizacji w aptece.
Czy na pewno chcesz się wylogować?

DOZ.PL - Portal Dbam o Zdrowie
Copyright (C) DOZ.PL Sp. z o.o. 2007 - 2013
Zbąszyńska 3, 91-342 Łódź
NIP 537-249-29-24, KRS 301254
Infolinia: 800 111 204

Redakcja doz.pl

Piotr Gmurek
tel: +48 (42) 200 71 31pgmurek@doz.pl

Reklama w doz.pl

Ewa Dudekedudek@doz.plreklama@doz.pl

Współpraca z producentami

Michał Kudłacikmkudlacik@doz.pl

Współpraca

Jesteś producentem, farmaceutą?Kliknij tutaj