Młoda dziewczyna spożywa suplementy z uśmiechem

Suplementacja przy insulinooporności

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolizmu, które może zamienić się w poważną chorobę, która obecnie może dotyczyć nawet 2 milionów Polaków. Przyczynia się do tego przede wszystkim siedzący tryb życia, przetworzona, wysokoenergetyczna żywność, a także przewlekły stres wpływający na nasze zachowania żywieniowe – „zajadanie” problemów. Insulinooporność nie musi być leczona, niemniej jeśli na czas nie zareagujemy zmianą dotychczasowego stylu życia, może przerodzić się w pełnoobjawowe schorzenie – cukrzycę. Cennym elementem uzupełniającym dietoterapię może być racjonalna, przemyślana suplementacja. Jakie składniki szczególnie wspierają zdrowie metaboliczne?

  1. Insulinooporność – objawy. Co zwiększa ryzyko jej rozwoju?
  2. Suplementacja w insulinooporności – mit czy katalizator zmian?
  3. Podsumowanie

Insulinooporność – objawy. Co zwiększa ryzyko jej rozwoju?

Insulinooporność może przez długi czas nie dawać o sobie znać, a rutynowe badanie cukru we krwi wykonywane na czczo może być prawidłowe. Jednak z czasem może dojść do pogorszenia samopoczucia i do pojawienia się oznak insulinooporności takich jak:

  • zmęczenie,
  • senność po posiłkach,
  • niepohamowany głód,
  • ciągła ochota na słodkie przekąski (zwłaszcza po głównym posiłku),
  • zaburzenia koncentracji,
  • niemożność utrzymania uwagi,
  • bóle głowy,
  • problemy ze zrzuceniem nadmiernych kilogramów.

Insulinooporność często idzie w parze z zaburzeniami lipidowymi (podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów), a także z zespołem policystycznych jajników (również wśród szczupłych kobiet) czy niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.

Insulinooporność – jak leczyć?

Podstawą postępowania terapeutycznego w pierwszej kolejności jest terapia behawioralna, a więc wdrożenie zmian w stylu życia, w tym w sposobie odżywiania i aktywności fizycznej. Wzmocnieniem całego procesu może być suplementacja skrojona pod indywidualne potrzeby.

Insulinooporność – czego nie jeść i jakie zmiany wprowadzić w stylu życia?

Przede wszystkim należy podkreślić, że podstawą powinna być zmiana nawyków żywieniowych. Jest to niezmiernie istotna kwestia, która pozwoli znacząco poprawić jakość życia. Bardzo często insulinooporności towarzyszy nadmierna masa ciała, dlatego często rekomendowane są sposoby odżywiania oparte na jadłospisach redukcyjnych, o ujemnym bilansie kalorycznym, a ponadto ograniczenie źródeł cukrów prostych, spożywanie produktów o niskim ładunku i indeksie glikemicznym.

Bardzo korzystne w kontekście gospodarki węglowodanowej (i nie tylko!) będzie spożywanie pokarmów o potencjale przeciwzapalnym, czyli dużej ilości warzyw, owoców, oliwy i orzechów, pełnoziarnistych zbóż, warzyw strączkowych, możliwie najprostszych, nieprzetworzonych produktów, a rezygnacja ze słodyczy, źródeł nasyconych kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans i produktów instant (gotowe dania, zupki, chipsy, słone przekąski). Warto także komponować posiłki w oparciu o niski indeks i ładunek glikemiczny, a więc takie, które nie będą powodowały gwałtownych wyrzutów glukozy i insuliny.

Kluczową kwestią w trosce o prawidłowy poziom cukru we krwi jest zadbanie o odpowiednią porcję ruchu każdego dnia. Jeśli organizm nie jest przyzwyczajony do intensywnych ćwiczeń, warto rozpocząć od najprostszej aktywności fizycznej, która będzie coraz częściej sprawiała przyjemność, np. spacerów, tańca, pływania, jazdy na rowerze czy swobodnych ćwiczeń na powietrzu. Bardzo ważna jest regularność, dlatego ta aktywność, która sprawia nam największą przyjemność i w związku z tym pozostanie z nami na dłużej, będzie najlepszym wyborem.

Suplementacja w insulinooporności – mit czy katalizator zmian?

Często przy insulinooporności pacjenci narzekają, że nie mogą schudnąć. Co wtedy? Przede wszystkim trzeba zadbać o rzeczywisty deficyt energetyczny i aktywność fizyczną – to też sposób na zwiększenie wrażliwości komórek na działanie insuliny. Można zrobić też coś jeszcze... wesprzeć proces odchudzania sprawdzonymi, naturalnymi składnikami, które są w stanie przyśpieszyć ten proces, aby w porę zmotywować osobę odchudzającą się.

Znanym składnikiem wspierającym metabolizm węglowodanów i prawidłowy poziom glukozy we krwi jest mio-inozytol, czyli składnik zaliczany w niektórych źródłach do witamin z grupy B (niesłusznie, tak naprawdę nie jest witaminą). Jego działanie opiera się na tym, że usprawnia transport glukozy do komórek obwodowych i wykorzystywanie jej do procesów komórkowych. Dane wskazują, że mio-inozytol ma zdolność do zmniejszania nadmiernego poziomu insuliny we krwi i do poprawy odpowiedzi komórek obwodowych na insulinę.

Mio-inozytol jest ceniony szczególnie w procesie redukcji masy ciała – jak wskazują wyniki badań, połączenie mio-inozytolu z dietą i aktywnością szybciej zmniejszało nie tylko BMI, ale przede wszystkim obwód w pasie.

Jednym z rekomendowanych składników wspierających gospodarkę węglowodanową jest berberyna, czyli naturalny alkaloid izochinolinowy. Badania wskazują na jej ogromny potencjał ze względu na to, że usprawnia transport glukozy do komórek poprzez oddziaływanie na aktywność transporterów dla glukozy. Jednocześnie wiadomo, że berberyna może być stosowana razem z insuliną, aby zwiększyć efektywność leczenia. Dodatkowo berberyna wpływa na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu LDL – metformina nie wykazuje takich właściwości. Wyniki badań, przeprowadzonych najczęściej z udziałem cukrzyków, wykazują, że stosowanie berberyny w dawce od 500 mg dziennie przyczyniło się do poprawy metabolizmu glukozy. Odnotowano niższy poziom glukozy i insuliny na czczo, glukozy poposiłkowej, a także zmniejszenie stężenia trójglicerydów w porównaniu z grupą placebo.

Spośród naturalnych ekstraktów duży potencjał upatruje się w imbirze, surowcu o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. W jednym z badań podawano uczestnikom 2 g surowca dziennie lub placebo – w grupie badanej uzyskano obniżenie stężenia trójglicerydów, insuliny, a także wskaźnika HOMA.

Należy pamiętać także o odpowiedniej podaży związków ważnych dla przemian metabolicznych i energetycznych: cynku, witaminy D czy witaminy B12. Cynk jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowej pracy trzustki i wydzielania insuliny. Często jednak obserwuje się obniżony status cynku w cukrzycy typu 2, dlatego w takich sytuacjach warto rozważyć suplementację wyrównawczą. Suplementacja cynku w dawce 20 mg dziennie przez rok przyczyniła się do obniżenia glukozy we krwi, a także do poprawy insulinowrażliwości i funkcjonowania komórek trzustki.

Kolejnym składnikiem jest witamina D, której niedobór jest powszechny w naszej szerokości geograficznej. Jak podkreślają badania, grupami obarczonymi ryzykiem niedoboru są właśnie pacjenci z zaburzeniami metabolicznymi, cukrzycą, dyslipidemiami, a także nadciśnieniem i chorobami serca. Witamina B12 jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w celu uzupełnienia niedoborów spowodowanych długotrwałym przyjmowaniem metforminy.

Oprócz wspomnianych wcześniej wyników badań z całego świata istnieją również doniesienia na temat stosowania powyższych składników w populacji polskiej. Były to badania konsumenckie, w których ponad 1000 ochotników już po 3 tygodniach stosowania preparatu z mio-inozytolem, berberyną i innymi składnikami zauważyło, że mają mniejszą ochotę na słodycze, szybsze uczucie sytości po posiłku i jedzą mniejsze porcje jedzenia.

Podsumowanie

Zmiana stylu życia, czyli interwencje żywieniowe i aktywność fizyczna, to pierwszy filar postępowania w kontekście zaburzeń metabolicznych zarówno przed wprowadzeniem, jak i w trakcie farmakoterapii. W celu zwiększenia efektu warto rozważyć suplementację składnikami szczególnie wspierającymi zdrowie metaboliczne. Ogromny potencjał wykazuje mio-inozytol, berberyna, (warto przyjmować je razem – działają wtedy najefektywniej), a także imbir czy mikroskładniki: witamina D, B12 oraz cynk. Ważne jednak, aby mieć świadomość, że suplementacja jest wisienką na torcie w redukowaniu podwyższonego poziomu cukru we krwi i nie zastępuje dietoterapii, a stanowi jej ważne uzupełnienie.

 

Materiał przygotowany przez Nutropharma Sp. z o.o.

  1. Raport: Polska w stanie przedcukrzycowym, 2016.
  2. Freeman AM, Pennings N. Insulin Resistance. 2022 Sep 20. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 29939616.
  3. Rutkowska A, Guzik P, Wysocki H. Współczulny układ nerwowy a insulinooporność. Folia Cardiol. 2004;11(7): 471–476.
  4. Dong H, Wang N, Zhao L, Lu F. Berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus: a systemic review and meta-analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:591654.
  5. Nehra J, Kaushal J, Singhal SR and Ghalaut VS. A comparative study of myo inositol versus metformin on biochemical profile in polycystic ovarian syndrome in women. Int J Pharm Sci Res 2017;8(4):1664-70. doi: 10.13040/IJPSR.0975-8232.8(4).1664-70.
  6. Giordano D, Corrado F, Santamaria A, Quattrone S, Pintaudi B, Di Benedetto A, D'Anna R. Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: a perspective, randomized, placebo-controlled study. Menopause. 2011 Jan;18(1):102-4.
  7. Mahluji S, Attari VE, Mobasseri M, Payahoo L, Ostadrahimi A, Golzari SE. Effects of ginger (Zingiber officinale) on plasma glucose level, HbA1c and insulin sensitivity in type 2 diabetic patients. Int J Food Sci Nutr. 2013 Sep;64(6):682-6.
  8. Ranasinghe P, Wathurapatha WS, Galappatthy P, Katulanda P, Jayawardena R, Constantine GR. Zinc supplementation in prediabetes: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. J Diabetes. 2018 May;10(5):386-397.
  9. Giordano D, Corrado F, Santamaria A, Quattrone S, Pintaudi B, Di Benedetto A, D'Anna R. Effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome: a perspective, randomized, placebo-controlled study. Menopause. 2011 Jan;18(1):102-4.
  10. Badania konsumenckie „Farmaceuci testują”, [online] https://farmawiedzy.pl/farmaceuci-testuja-insuresin/.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij