dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?
Przeczytane 151463 razy
4 min
-
Benzoesan potasu (E212) – czym jest? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 7544 razy
3 min
-
Barwnik tartrazyna (E102)– właściwości i zastosowanie. Szkodliwość E102
Przeczytane 35192 razy
3 min
-
Barwnik annato (E160B) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość
Przeczytane 41751 razy
3 min
-
Benzoesan sodu (E211 ) – co to za konserwant? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość E211
Przeczytane 85317 razy
3 min
-
Sorbinian potasu (E202) – właściwości i zastosowanie. Czy konserwant E202 jest szkodliwy?
Przeczytane 89406 razy
4 min
-
Żel antybakteryjny do rąk i płyn dezynfekcyjny – jak zrobić w domu?
Przeczytane 43918 razy
4 min