dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Sulforafan – charakterystyka i właściwości. W jakich produktach występuje?
Przeczytane 33251 razy
3 min
-
Karwakrol – właściwości i zastosowanie. Gdzie można go znaleźć?
Przeczytane 18849 razy
3 min
-
Czerwień allura (E129) – właściwości i zastosowanie. Czy jest bezpieczna?
Przeczytane 24300 razy
3 min
-
Białko serwatkowe. Co to jest i akie ma właściwości? Koncentrat, izolat czy hydrolizat?
Przeczytane 81901 razy
6 min
-
Olej palmowy – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i szkodliwość oleju palmowego
Przeczytane 14131 razy
7 min
-
Fitosterole – gdzie występują i jaki mają wpływ na zdrowie? Właściwości i zastosowanie steroli roślinnych
Przeczytane 33228 razy
6 min
-
Goitrogeny – czy musimy ich unikać? Czym są i jak wpływają na tarczycę?
Przeczytane 16313 razy
3 min
-
Zeaksantyna – w jakich produktach można ją znaleźć? Zeaksantyna a zdrowie oczu
Przeczytane 10991 razy
5 min
-
Flawonoidy – czym są? Rodzaje, źródła i właściwości flawonoidów
Przeczytane 58680 razy
5 min
-
Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?
Przeczytane 221597 razy
5 min