dr nauk chemicznych Joanna Orzeł
Pracownik Instytutu Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Interesuje się analizą fizykochemiczną, dlatego dużą część badań poświęca żywności. Swoje pasje rozwija poprzez pracę naukową. Prywatnie zapalona podróżniczka kulinarna, zafascynowana odkrywaniem nowych smaków.
Wszystkie publikacje autora
-
Akrylamid – czym jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Jak ograniczyć jego ilość w diecie?
Przeczytane 18916 razy
5 min
-
Herbata oolong (ulung) – właściwości, sposób parzenia, zastosowanie smoczej herbaty
Przeczytane 86527 razy
3 min
-
Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?
Przeczytane 202883 razy
7 min
-
Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?
Przeczytane 87723 razy
4 min
-
Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?
Przeczytane 65928 razy
3 min
-
Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?
Przeczytane 38926 razy
5 min
-
Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?
Przeczytane 113472 razy
3 min
-
Cukier inwertowany – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Przeczytane 37558 razy
4 min
-
Herbata czarna – charakterystyka, właściwości i działanie. Jak ją zaparzać i przechowywać? Na co pomoże?
Przeczytane 85590 razy
6 min
-
Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
Przeczytane 205659 razy
4 min
-
Kolagen – właściwości i zastosowanie. Jaki ma wpływ na zdrowie?
Przeczytane 468432 razy
9 min