Rak jelita grubego – grafika
Arkadiusz Dąbek

Czy dieta niskobiałkowa wspomaga leczenie raka jelita grubego?

Rodzaj diety wpływa na wiele aspektów związanych ze zdrowiem. Niedawne odkrycia naukowe sugerują, że dieta niskobiałkowa pomaga w leczeniu raka jelita grubego, dokładnie okrężnicy. Pracując na organizmach myszy naukowcy odkryli, że zwierzęta na diecie niskobiałkowej wykazywały mniejszy wczesny wzrost guza i więcej komórek nowotworowych uległo śmierci w ich przypadku.

Naukowcy badali wpływ diety niskobiałkowej na wzrost guza okrężnicy. Odkryli, że dieta niskobiałkowa zmniejsza wzrost guza i zwiększa śmierć komórek nowotworowych u myszy. Badacze twierdzą, że potrzebne są dalsze analizy, aby sprawdzić, czy wyniki dotychczasowych eksperymentów przekładają się na ludzi. Najnowsze badania ukazało się w magazynie Gastroenterology.

Czym jest mTORC1 i dlaczego to w tę cząsteczkę celują naukowcy?

Badania pokazują, że cząsteczki znane jako mTORC1 (kompleks białkowy), przyczyniają się do wzrostu guza i są hiperaktywne w około 70% ludzkich nowotworów, w tym także w raku okrężnicy. Analizy przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że hamowanie mTORC1 zatrzymuje wzrost guza.

Najpierw oceniono komórki raka okrężnicy u myszy. Odkryto, że aktywacja cząsteczki mTORC1 była wyższa w obecności aminokwasów. Chociaż udowodniono, że leki hamujące szlak sygnałowy dla mTORC1 są skuteczne klinicznie, tak ich stosowanie jest ograniczone, ponieważ guzy często dają wznowę po zakończeniu leczenia, a działania niepożądane obejmują m.in. immunosupresję (drastyczne, celowo wywołane obniżenie odporności).

Badania pokazują, że aminokwasy, które są elementami budulcowymi białek, aktywują mTORC1. Można zatem wnioskować, że ograniczenie białka w diecie może hamować wzrost guza poprzez redukcję kompleksu białkowego mTORC1. Dalsze badania nad tematem, jak ograniczenie białka w diecie wpływa na mTORC i wzrost guza, mogą poprawić skuteczność terapii onkologicznej. Niedawno naukowcy zbadali wpływ diet niskobiałkowych na aktywację mTORC1 w modelach tkanek zwierzęcych i ludzkich.

Jak wyglądało badanie i co udało się zaobserwować?

Naukowcy najpierw ocenili komórki raka okrężnicy u myszy. Odkryli, że aktywacja kompleksu mTORC1 była wyższa w obecności aminokwasów. Następnie zbadali, w jaki sposób te odkrycia przełożyły się na żywe organizmy myszy. Aby to zrobić, ocenili wpływ diety niskobiałkowej na mysie modele raka okrężnicy. Eksperyment trwał dwa tygodnie, po których nastąpiła miesięczna chemioterapia. Podczas gdy dieta myszy zawiera zazwyczaj 21% białka, myszy z grupy badanej karmiono dietą zawierającą zaledwie 4% białka.

Naukowcy odkryli, że zwierzęta na diecie niskobiałkowej wykazywały mniejszy wczesny wzrost guza i więcej komórek nowotworowych uległo śmierci w ich przypadku. Punktem odniesienia dla tej grupy była grupa kontrolna myszy, u której nie zaobserwowano tych zjawisk. Myszy z dietą niskobiałkową miały również zmniejszoną aktywację i proliferację (tępo namnażania się) mTORC1.

Zauważono także, że aminokwasy regulują aktywność mTORC1, a aminokwasy ograniczające mogą hamować wczesny wzrost guza. Na podstawie testów in vitro odkryto także, że dieta niskobiałkowa – a konkretnie redukcja aminokwasów leucyny i cystyny – zmieniła sygnały żywieniowe do mTORC1 poprzez kompleksy białkowe GATOR1 i GATOR2.

Sprawdź, jaką żywność specjalnego przeznaczenia medycznego znajdziesz na DOZ.pl

Powiązane produkty

Tylko niektórzy pacjenci mogą zauważyć korzyści

Na podstawie testów biopsji ludzkiego raka okrężnicy naukowcy odkryli również, że więcej markerów genetycznych mTORC1 koreluje z opornością na chemioterapię i gorszymi wynikami. Naukowcy zasugerowali zatem, że badania przesiewowe pod kątem genów wykrywających aminokwasy mogą informować, którzy pacjenci odniosą korzyści z diety niskobiałkowej, a którzy nie. Badacze sugerują, że nadaktywny kompleks mTORC1 można zablokować, ograniczając spożycie aminokwasów – poprzez ograniczenie białka w diecie – a tym samym wywołując stres i śmierć komórek nowotworowych.

 

  1. Solanki S. i in., Dysregulated Amino Acid Sensing Drives Colorectal Cancer Growth and Metabolic Reprogramming Leading to Chemoresistance, "Gastroenterlogy", 18 (11) 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij