Jak czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka? Najnowsze badania
Justyna Piekara

Jak czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka? Najnowsze badania

Międzynarodowy zespół badawczy zidentyfikował bezpośrednie powiązanie molekularne między dietą bogatą w czerwone mięso oraz obecnością przeciwciał we krwi, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Związek między czerwonym mięsem a ryzykiem zachorowania na raka jest powszechnie znany, ale naukowcy wciąż poznają nowe mechanizmy, które przyczyniają się do rozwoju choroby nowotworowej. Wyniki badania opublikowanego w „BMC Medicine” sugerują, że w pewnym stopniu na postępowanie procesów kancerogennych ma wpływ reakcja immunologiczna.

Kwas sjalowy

Kwas sjalowy, inaczej kwas N-glikoliloneuraminowy (Neu5Gc), to cukier obecny w pokarmach pochodzących od ssaków, obficie występujący w czerwonym mięsie i nabiale oraz w niewielkich ilościach u niektórych ryb. Ludzie nie potrafią samodzielnie go syntetyzować – kiedy jest spożywany, niewielkie jego ilości gromadzą się na powierzchni komórek. Po pewnym czasie zostają rozpoznane jako obcy materiał, co wyzwala odpowiedź immunologiczną i produkcję przeciwciał anty-Neu5Gc.

Naukowcy udowodnili, że przeciwciała anty-Neu5Gc zwiększają ryzyko powstawania nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego, piersi, jajników, prostaty.

Przeciwciała anty-Neu5Gc

Zespół profesora Ajita Varki z Uniwersytetu Kalifornijskiego postanowił przyjrzeć się mechanizmowi, który wpływa na przyspieszenie procesu narastania guzów nowotworowych. Naukowcy, wykorzystując modele zwierzęce, dowiedli, że długotrwała ekspozycja na te przeciwciała sprzyja powstawaniu zapaleń i nowotworów, ponieważ wchłaniany z pokarmem kwas N-glikoliloneuraminowy wchodzi w interakcje ze zwalczającymi go przeciwciałami.

Przez długi czas nie udało się potwierdzić wyraźnego wpływu produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego na poziom tych przeciwciał. Dzięki dokładności zastosowanych metod molekularnych po raz pierwszy dokonała tego dopiero grupa badawcza z Uniwersytetu w Tel Awiwie oraz Sorbonne Paris Cité Epidemiology and Statistics Research Centre. Uczeni wykorzystali dane z badania NutriNet-Santé, przeanalizowali próbki krwi od 120 uczestników i dostrzegli pewien poziom przeciwciał anty-Neu5Gc w surowicy. Obliczyli także ilość Neu5Gc w wielu typowych produktach spożywczych i zaobserwowali znaczącą korelację między wysoką zawartością Neu5Gc w diecie a zwiększonym rozwojem przeciwciał anty-Neu5Gc.

Powiązane produkty

Dieta a ryzyko raka

Spożywanie takich produktów, jak nabiał i czerwone mięso zwiększa ilość Neu5Gc na powierzchniach komórek, to z kolei podwyższa poziom krążących przeciwciał anty-Neu5Gc. Wraz z ich wzrostem następuje nasilenie stanu zapalnego, zaostrzenia niektórych schorzeń oraz rozwój nowotworów.

Czy Indeks Gcemiczny (ang. Gcemic index) stanie się w przyszłości narzędziem prewencji nowotworów? Czas pokaże. Naukowcy sądzą, że stworzony przez nich uproszczony wskaźnik może posłużyć do oceny ilości kwasu sjalowego w diecie człowieka i opracowaniu spersonalizowanych zaleceń dla osób z grup wysokiego ryzyka.

Innymi czynnikami dopingującymi nowotworzenie są produkty o wysokiej zawartości tłuszczu oraz mutagenne związki chemiczne, jak np. amina heterocykliczna, które powstają podczas obróbki pokarmu w wysokich temperaturach i powodują nieodwracalne zmiany w komórkowym materiale genetycznym.

Neu5Gc pomoże w leczeniu niedoczynności tarczycy

Naukowcy z Grecji w jednym ze swoich badań zaobserwowali zwiększone wartości przeciwciał anty-Neu5Gc u pacjentów z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. Większa częstość występowania przeciwciał anty-TPO u pacjentów z wysokim stężenie anty-Neu5Gc nasuwa koncepcję prawdopodobnego związku między rozwojem przeciwciał anty-Neu5Gc a autoimmunologiczną niedoczynnością tarczycy.

Potrzebne są jednak dalsze eksperymenty, aby wyjaśnić, czy rozwój przeciwciał anty-Neu5Gc jest jednym z czynników sprawczych, czy też jest równoległym skutkiem pewnych procesów związanych z chorobą. 

  1. S. Bashir, L.K. Fezeu, S.Leviatan Ben-Arye, Association between Neu5Gc carbohydrate and serum antibodies against it provides the molecular link to cancer: french NutriNet-Santé study, „BMC Med” 2020, nr 18 (262) [online], https://doi.org/10.1186/s12916-020-01721-8, [dostęp:] 24.11.2020.
  2. T. Newman, How is red meat linked to cancer?, ”medicalnewstoday.com” [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-is-red-meat-linked-to-cancer, [dostęp:] 24.11.2020.
  3. M. Błoński, Czerwone mięso i mleko przyczyną nowotworów, “kopalniawiedzy.pl” [online], https://kopalniawiedzy.pl/nowotwor-czerwone-mieso-mleko-Neu5Gc-kwas-N-glikoliloneuraminowy,6151, [dostęp:] 24.11.2020.
  4. Excess meat and dairy diet leads to cancer risk, “newsgram.com” [online], https://www.newsgram.com/excess-meat-dairy-diet-leads-cancer-risk/, [dostęp:] 24.11.2020.
  5. Does eating processed and red meat cause cancer, “cancerresearchuk.org” [online] https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/diet-and-cancer/does-eating-processed-and-red-meat-cause-cancer, , [dostęp:] 24.11.2020.
  6. S. Kynigopoulos, A. Giovou, A. Mazmanidi, Prevalence of anti-Neu5Gc antibodies in patients with hypothyroidism, „BioMed Research International” 2014 [online], https://doi.org/10.1155/2014/963230, [dostęp:] 24.11.2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zamiłowanie do głośnych samochodów to cecha psychopatów – twierdzą naukowcy

    Upalna, letnia noc. Okna domów i mieszkań szeroko otwarte w nadziei na złapanie chłodniejszego podmuchu powietrza. Wieczorną ciszę przeszywa nagły, trudny do zlokalizowania wystrzał z rury wydechowej. Zaraz po nim dają się słyszeć pisk opon i przeraźliwie głośny warkot silnika. Policyjny pościg? Nic z tych rzeczy. To zyskująca coraz większą popularność rozrywka młodych mężczyzn – szpanowanie autami ze zmodyfikowanymi tłumikami. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario właśnie odkryli zależność między zamiłowaniem do głośnych samochodów a skłonnościami psychopatycznymi i socjopatycznymi. Wyniki badania opublikowano na łamach „Current Issues in Personality Psychology”.

  • Kleszcze giganty są już w Niemczech. Wkrótce dotrą do Polski. Jak się przed nimi chronić?

    Egzotyczne kleszcze pojawiły się w Niemczech i na Węgrzech, o czym głośno informowali naukowcy już w zeszłym roku. Jest to gatunek niebezpieczny dla człowieka. Według specjalistów kleszcze giganty pojawią się też w Polsce. Czy można się przed nimi chronić?

  • Zakażenie HIV po zabiegu kosmetycznym. Potwierdzono pierwsze przypadki

    Trzy kobiety, u których wykryto wirus HIV po poddaniu się zabiegom liftingującym, uważane są za pierwsze udokumentowane przypadki rozprzestrzenienia się ludzkiego wirusa niedoboru odporności poprzez iniekcje kosmetyczne – poinformowało Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).

  • W mleku modyfikowanym dla niemowląt Bebilon wykryto bakterie – ostrzega GIS

    Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje – w jednej partii mleka modyfikowanego Bebilon PROfutura DUOBIOTIK 2 wykryto bakterię Listeria monocytogenes. Sprawdź szczegóły i dowiedz się, czy zakażenie L. monocytogenes może być niebezpieczne.

  • AstraZeneca wycofuje szczepionkę na COVID-19

    Brytyjsko-szwedzki koncern medyczny AstraZeneca ogłosił wycofanie z globalnego rynku produkowanej przez siebie szczepionki. Jako pierwszy o sprawie poinformował brytyjski dziennik „The Telegraph”. Teraz przedstawiciele farmaceutycznego giganta podali powody tej zaskakującej decyzji.

  • Samobójstwo jest najczęstszą przyczyną śmierci nastolatków w Polsce – szokujące dane

    Ponad 600 tysięcy niepełnoletnich Polaków (czyli ok. 10% tej grupy) cierpi na zaburzenia psychiczne. Statystyki mówią, że na skutek pandemii COVID-19 troje na czworo dzieci zgłaszało, że gorzej niż dotychczas radzą sobie z emocjami, a około 14% polskich uczniów wymagało interwencji związanej z ich funkcjonowaniem psychicznym. Wszystko to przełożyło się na aż 2139 prób samobójczych podjętych przez polskie dzieci w 2023 roku.

  • Nowy szczep koronawirusa – co wiemy o FLiRT?

    SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, w dalszym ciągu mutuje, a jego najnowszy szczep o nazwie FLiRT rozprzestrzenia się właśnie w Stanach Zjednoczonych (według specjalistów podwariant KP.2 odpowiada obecnie za 25% wszystkich zakażeń w USA) i dociera do Europy. Jakie daje objawy?

  • Smog zwiększa ryzyko zawału serca u kobiet – nowe badanie polskich naukowców

    Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku przez 9 lat prowadzili obserwacje dotyczące związku zanieczyszczeń powietrza w kilku województwach na wschodzie Polski z występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego. Okazało się, że tzw. polski smog zwiększa ryzyko zawału serca i udaru, szczególnie w przypadku kobiet w młodym i średnim wieku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij