Zamów leki onlinePoradnik o zdrowiuAplikacja mobilnaMaraton InspiracjiŁódź Maraton AptekiLekarze
Rozmiar tekstu:

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

2012-09-01 Źródło: Czasopismo DoZ
Autor: Elżbieta Janikowska

Podpowiadamy jak omijać zasadzki, a także obalamy mity dotyczące grzybobrania. Poznaj najgroźniejsze grzybowe toksyny. Podejrzewasz zatrucie? Tłumaczymy, co robić zanim przyjedzie lekarz.

W Europie można spotkać ponoć blisko pięć tysięcy gatunków grzybów, z czego 250 jest trujących. Większość z tych trucicieli występuje i w Polsce. To dlatego pewnie do polskich szpitali trafia co roku z objawami zatrucia cięższego, lub lżejszego, około 500 osób. Prawie wszystkie z tych groźnych, to grzyby blaszkowe, teoretycznie łatwe do odróżnienia.

 

Omijaj zasadzki - pamiętaj

  • zbieramy wyłącznie dobrze znane, jadalne gatunki (atlas)
  • unikamy zbierania grzybów zbyt małych (trudno rozpoznawać czy są blaszkowe, czy nie)
  • zbierając grzyby wkładamy je do przewiewnych łubianek
  • nie podajemy grzybów małym dzieciom
  • nie przyjmujemy rad od przygodnych grzybiarzy
  • nie dajemy wiary przesądom na temat łatwych środków rozpoznawania grzybów trujących (czernienie srebrnej łyżeczki, cebuli, gorzki smak)

 

Obalamy mity

  • Wypicie alkoholu zapobiega zatruciu grzybami

NIE! Alkohol potęguje działanie trucizny. Objawy mogą wystąpić ze zdwojoną siłą

  • Grzyb nadjedzony przez ślimaki, owady lub zwierzęta leśne jest zawsze jadalny.

NIE! Bywa niejadalny lub wręcz trujący. Tolerancja przez owady wynika z różnic w metabolizmie

  • Grzyby o łagodnym smaku, niepiekące są jadalne.

NIE! Śmiertelnie trujące muchomory wcale nie są gorzkie

 

Zanim przyjedzie lekarz

  • gdy zatruty jest przytomny

Jeżeli zatrucie grzybami lub roślinami nastąpiło drogą pokarmową należy usunąć resztki trucizny z przewodu pokarmowego pod warunkiem, że zatruty jest przytomny. W tym celu należy wywołać wymioty za pomocą silnie osolonej wody przegotowanej z dodatkiem węgla aktywnego. Nie podawać mleka! Po wymiotach ponownie podać zatrutemu węgiel leczniczy i podawać doustnie jak najszybciej.

  • gdy zatruty jest nieprzytomny

Jeżeli zatruty jest nieprzytomny nie wolno wywoływać wymiotów. Należy go ułożyć w pozycji bezpiecznej na boku i okryć, zabezpieczając przed utratą ciepła (termofory, koce). W razie ustania akcji serca lub oddychania zastosować masaż serca i sztuczne oddychanie (8 uciśnięć mostka i 2 wdechy cyklicznie). Zatrutego należy jak najszybciej przetransportować do szpitala.

 

Najgroźniejsze grzybowe toksyny

Do najgroźniejszych grzybowych toksyn należą:

  • A-amanityna - nawet jej nieznaczna dawka prowadzi do uszkodzenia wątroby. Jest najczęstszą przyczyną śmiertelnych zatruć. Występuje głownie w muchomorze sromotnikowym, a także w mniej u nas popularnej hełmówce obrzeżonej i czubajeczce kasztanowatej.
  • Orellanina - powoduje przewlekłe zatrucia których następstwem bywa uszkodzenia nerek, występuje w zasłonaku rudym i spiczastym.
  • Muskaryna - działa na układ nerwowy, krążeniowy i serce. Występuje w wielu grzybach, ale w ilościach zagrażających życiu zawierają ją niektóre strzępiaki, lejkówka odbielana, muchomor plamisty i czerwony i krowiak podwinięty zwany olszówką.
  • Gyromityna - odkryta przed 20 laty ma działania podobne do A-amanityny; spotka się ją w piestrzenicy kasztanowatej
  • Ołów, rtęć, kadm, metale ciężkie, zawierają grzyby zbierane przy drodze niebezpieczna jest pieczarka bulwiasta i czubajka kania.

 

Autorem artykułu 'Jak uniknąć zatrucia grzybami?' jest Elżbieta Janikowska . Kopiowanie treści bez zgody redakcji zabronione.

Tagi: grzyby zatrucie zatrucie pokarmowe
Letnie niebezpieczeństwa dla zdrowia
Letnie niebezpieczeństwa dla zdrowia
Lato dla większości nas jest okresem urlopowych lub weekendowych wyjazdów nad morze, jeziora albo w góry. Nieumiejętne korzystanie z (...) więcej »
Choroby brudnych rąk
Choroby brudnych rąk
Letnie upały sprzyjają rozwojowi bakterii chorobotwórczych w żywności z uwagi na pojawiające się wciąż braki higieniczne w (...) więcej »
Groźne toksyny
Groźne toksyny
Codziennie nasz organizm ma kontakt z setkami różnych substancji. Niektóre są nam niezbędne do funkcjonowania, inne – wręcz (...) więcej »
Smakołyki z domowej spiżarni
Smakołyki z domowej spiżarni
Najlepszym sposobem na zatrzymanie smaków i niezwykłych aromatów lata i wczesnej jesieni jest zrobienie domowych przetworów. Już (...) więcej »

Twój koszyk Przechowalnia

Suma: 0 zł
Brak produktów w koszyku.
DARMOWA DOSTAWA W 24-72h
Zamknij [X]

Zaloguj się do swojego profilu!

Wprowadź w pola poniżej swój login i hasło.
Email:
Hasło:
Masz konto na Facebooku? Zaloguj się przy pomocy profilu Facebook i zamów leki!
Zaloguj się
Nie masz konta?
Załóż je bezpłatnie już dziś.
Nie pamiętasz hasła?
Skorzystaj z opcji przypomnienia.
Zamknij [X]
Wylogowanie
W Twoim koszyku znajduje się zamówienie na 0 produkty, które nie zostało skierowane do realizacji w aptece.
Czy na pewno chcesz się wylogować?

DOZ.PL - Portal Dbam o Zdrowie
Copyright (C) DOZ.PL Sp. z o.o. 2007 - 2013
Zbąszyńska 3, 91-342 Łódź
NIP 537-249-29-24, KRS 301254
Infolinia: 800 111 204

Redakcja doz.pl

Piotr Gmurek
tel: +48 (42) 200 71 31pgmurek@doz.pl

Reklama w doz.pl

Ewa Dudekedudek@doz.plreklama@doz.pl

Współpraca z producentami

Michał Kudłacikmkudlacik@doz.pl

Współpraca

Jesteś producentem, farmaceutą?Kliknij tutaj