Kora wierzby zamiast aspiryny?

Kora wierzby zawiera glikozydy salicylowe, które mają właściwości lecznicze podobne do kwasu acetylosalicylowego - syntetycznej aspiryny.

Preparaty ze sproszkowanej kory zawierają naturalne związki buforujące i - w odróżnieniu od aspiryny - nie powodują negatywnych skutków ubocznych dla układu pokarmowego. Mają działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i antyseptyczne.

Do eksperymentów wybrano wierzbę purpurową (Salix purpurea), która jest w Polsce dość pospolitym gatunkiem. Odmiana ta uznawana za rodzaj o wysokiej koncentracji salicylanów

Zgodnie z zaleceniami europejskiego spisu określającego wymagania jakościowe, kora wierzb pozyskiwana do wytwarzania preparatów leczniczych powinna zawierać co najmniej 1,5 proc. glikozydów salicylowych.

Poprzedni artykuł Sercowcy w czasie upałów
Następny artykuł Jak dbać o sztuczny uśmiech?


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus