Jaja na śniadanie mogą pomóc w odchudzaniu

Jedzenie jaj na śniadanie zmniejsza uczucie głodu i pomaga zredukować liczbę kalorii spożywanych w ciągu dnia - wynika z pracy, którą publikuje pismo "Nutrition Research".

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Connecticut pod kierunkiem dr Marii Luz Fernandez doszli do takich wniosków po przeprowadzeniu badań w grupie 21 mężczyzn. Jednego dnia podano im na śniadanie jajecznicę z trzech jaj oraz 1,5 kromki białego tostowego chleba. Kolejnego dnia panowie dostali do jedzenia rogala, pół łyżeczki chudego kremowego twarożku i 170 gram chudego jogurtu. Obydwa posiłki miały identyczną kaloryczność, z tym że pierwszy był bogatszy w białko, a drugi w węglowodany.

Okazało się, że po zjedzeniu jaj mężczyźni spożywali średnio o 112 kilokalorii mniej na lunch serwowany w postaci bufetu otwartego i o 400 kKal (18 proc.) mniej w ciągu 24 godzin po śniadaniu. Przyznawali się też do odczuwania mniejszego głodu.[...]

Jak podkreśla współautorka pracy Helenbeth Reynolds, niemal połowa białek jaja znajduje się - razem z innymi składnikami odżywczymi - w żółtku. Dlatego badaczka zaleca, by spożywać jaja w całości. Jedno jajko kurze dostarcza ok. 70 kcal. JJJ
 



Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus