Kurkuma na cukrzycę?

Popularna przyprawa z Azji może być pomocna w walce z nadwagą, a nawet z cukrzycą.

Takie są wstępne wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Columbia, którzy pod lupę wzięli kurkumę.

Z przeprowadzonych na myszach eksperymentów wynika, że u gryzoni, którym podawano tę przyprawę, trudniej było wywołać cukrzycę II typu. Uczeni zaobserwowali także, że u zwierząt tych obniżyła się zawartość tkanki tłuszczowej. Kurkuma dotąd znana była ze swojego działania przeciwzapalnego. Niekiedy stosowano ją jako środek przyspieszający gojenie ran, a nawet przeciwbólowy.

Poprzedni artykuł Ciężkie czasy dla alergików
Następny artykuł Co to jest irydologia?


Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus