Zamów leki onlinePoradnik o zdrowiuAplikacja mobilnaMaraton InspiracjiŁódź Maraton AptekiLekarze
Rozmiar tekstu:

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

2010-02-02 Źródło: DOZ.pl
Autor: mgr farm. Ewa Brożek

Przed kupnem lub spożyciem produktu warto spojrzeć na jego etykietę. Zawiera ona liczne informacje, m.in. o wartości energetycznej produktu (tzn. ile ma kcal), zawartości tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, witamin oraz sodu!

Na etykietach bardzo często można się spotkać ze skrótem GDA (ang. Guideline Daily Amounts), który oznacza wskazane dzienne spożycie. Informuje nas o tym ile powinniśmy dostarczyć organizmowi energii z dietą oraz jaką zawartość składników odżywczych powinniśmy spożyć w ciągu doby. Przeważnie producenci podają dane dla 4 składników odżywczych, które w największym stopniu wpływają na ryzyko powstania chorób zależnych od diety: tłuszcze, tłuszcze nasycone, cukry proste i sód (lub sól).

Czasami można się spotkać również z GDA dla węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego. Wartość GDA dla każdej osoby jest inna (zależy od wielu czynników: płci, masy, wieku, rodzaju pracy, aktywności fizycznej, stanu zdrowia itp.), więc te podane na opakowaniu powinniśmy traktować jako orientacyjne. Obok GDA producenci umieszczają %GDA. Wartość ta mówi o tym jaki procent dziennego zapotrzebowania na daną substancję dostarczy nam dana ilość tego wyrobu (najczęściej odnosi się to do 100 g produktu).

Dla witamin i składników mineralnych podaje się RDA (ang. recommended dietary allowance)-zalecane dzienne spożycie. Jest to również wartość przybliżona, określająca ilość poszczególnych składników odżywczych, które powinniśmy dostarczać organizmowi każdego dnia. Wartość % RDA jest analogiczna do %GDA.

Wartości podane na etykietach mają za zadanie pomóc konsumentom w wyborze produktów najkorzystniejszych dla ich zdrowia. Osoby z nadciśnieniem tętniczym lub niewydolnością mięśnia sercowego powinny szukać produktów, które zawierają najmniej soli lub jonu sodowego (1200 mg sodu odpowiada ok. 3 g soli kuchennej). Osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu, trójglicerydów lub pragnące obniżyć swoją masę ciała powinny zwracać uwagę na zawartość tłuszczów, tłuszczów nasyconych oraz cukrów prostych.

Wartość energii, którą dostarczymy organizmowi wraz ze spożyciem określonej ilości produktu podawana jest na opakowaniu w kilokaloriach (w skrócie kcal) lub kaloriach. Uważa się, że zdrowa kobieta powinna dostarczyć w ciągu doby 2000 kcal, zdrowy mężczyzna – 2500 kcal. Wartość ta dla osób chorych zmienia się w zależności od jednostki chorobowej.

Uwaga! Należy pamiętać, że wartość energii oraz wartość odżywcza podawane są w odniesieniu do określonej masy produktu. Jeżeli 100 g produktu zawiera 50 mg sodu, a cały wyrób waży 300g, ilość spożytego sodu wyniesie 150 mg. 

Na opakowaniach możemy znaleźć czasami inne przydatne określenia:

  • „bogate w błonnik”  - hasło to może naleźć się na produktach, które zawierają co najmniej 6 g błonnika na 100 g produktu.
  • „zawiera witaminę C” – oznacza to iż produkt jest bogaty w witaminę C i nie zawiera dużych ilości tłuszczu lub cukru. W przypadku dużych ich ilości hasło to nie może być umieszczone na opakowaniu, nawet jeśli produkt rzeczywiście zawiera witaminę C.
  • „dobre dla serca” – znajduje się na opakowaniu produktu, który rzeczywiście ma naukowo udowodnione pozytywne działanie na serce i układ krążenia. Hasło to nie może znajdować się na produkcie, który zawiera zbyt dużo soli, tłuszczu lub cukru.


Analizując etykiety produktów spożywczych możemy ułożyć sobie dietę biorąc pod uwagę jednocześnie: potrzeby naszego organizmu oraz nasze własne upodobania. 
 

Autorem artykułu 'Jak czytać etykiety produktów spożywczych?' jest mgr farm. Ewa Brożek . Kopiowanie treści bez zgody redakcji zabronione.

Tagi: błonnik choroby serca dieta odżywianie serce
Czarna jagoda i jagoda goji
Czarna jagoda i jagoda goji
Sezon letni to czas zbioru jagód. Nie każdy z nas jednak wie, że owoce borówki czernicy (Myrtylli fructus), oprócz wspaniałego smaku (...) więcej »
Trybula – właściwości lecznicze
Trybula – właściwości lecznicze
Jako aromatyczną przyprawę ceniono ją już w antyku, a średniowieczni zielarze odkryli jej właściwości lecznicze, które służą nam do (...) więcej »
Kiełki – jak hodować je w domowych warunkach?
Kiełki – jak hodować je w domowych warunkach?
Są pyszne, dostępne przez cały rok i bogate w cenne składniki odżywcze. Kiełki mogą być stałym elementem naszej diety, jeśli (...) więcej »
Dieta wegetariańska – czy należy suplementować?
Dieta wegetariańska – czy należy suplementować?
W związku z wszechobecnym promowaniem zdrowego stylu życia i szczupłej sylwetki dieta wegetariańska zyskuje coraz więcej (...) więcej »

Twój koszyk Przechowalnia

Suma: 0 zł
Brak produktów w koszyku.
DARMOWA DOSTAWA W 24-72h
Zamknij [X]

Zaloguj się do swojego profilu!

Wprowadź w pola poniżej swój login i hasło.
Email:
Hasło:
Masz konto na Facebooku? Zaloguj się przy pomocy profilu Facebook i zamów leki!
Zaloguj się
Nie masz konta?
Załóż je bezpłatnie już dziś.
Nie pamiętasz hasła?
Skorzystaj z opcji przypomnienia.
Zamknij [X]
Wylogowanie
W Twoim koszyku znajduje się zamówienie na 0 produkty, które nie zostało skierowane do realizacji w aptece.
Czy na pewno chcesz się wylogować?

DOZ.PL - Portal Dbam o Zdrowie
Copyright (C) DOZ.PL Sp. z o.o. 2007 - 2013
Zbąszyńska 3, 91-342 Łódź
NIP 537-249-29-24, KRS 301254
Infolinia: 800 111 204

Redakcja doz.pl

Piotr Gmurek
tel: +48 (42) 200 71 31pgmurek@doz.pl

Reklama w doz.pl

Ewa Dudekedudek@doz.plreklama@doz.pl

Współpraca z producentami

Michał Kudłacikmkudlacik@doz.pl

Współpraca

Jesteś producentem, farmaceutą?Kliknij tutaj