O produkcie
Producent
OLEOFARMMokronoska 8
Wrocław
Opis
Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w nietolerancji laktozy.
Skład
inulina, żelatyna [składnik otoczki], maltodekstryna, laktaza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, barwnik: dwutlenek tytanu, chlorek sodu.
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna | 1137 kJ / 275,3 kcal |
Tłuszcz, w tym: kwasy tł. nasycone |
15 g 1,5 g |
Węglowodany, w tym: cukry |
11,4 g 7,8 g |
Błonnik | 62 g |
Białko | 23 g |
Sól | 0,14 g |
1 kapsułka zawiera 4500 jednostek FCC* enzymu laktaza i 307 mg inuliny.
* Food Chemicals Codex - Kodeks substancji chemicznych w żywności
Masa netto
17 g
Właściwości
LACTAZA PREBI jest preparatem zawierającym laktazę (β-galaktozydazę) – enzym naturalnie występujący w organizmie człowieka, który rozkłada cukier mleczny – laktozę do glukozy i galaktozy, które następnie są wchłaniane do krwioobiegu. U osób z zaburzoną tolerancją laktozy produkcja tego enzymu jest zbyt mała i spożywanie produktów zawierających laktozę może powodować u nich dyskomfort ze strony układu pokarmowego. Enzym laktaza zawarty w preparacie charakteryzuje się wysoką aktywnością w niskim pH (3,5 – 5,5), dzięki czemu jest w stanie efektywnie rozkładać laktozę w kwaśnym środowisku żołądka.
Przeznaczenie
Do postępowania dietetycznego w nietolerancji laktozy
Produkt przeznaczony jest dla dzieci powyżej 6. roku życia i dorosłych.
Sposób użycia
Zaleca się spożywać 1 kapsułkę z każdym posiłkiem zawierającym laktozę.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nie stanowi wyłącznego źródła pożywienia.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Produkt przyjmuje się według wskazań lekarza i pod jego nadzorem.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Specyfika
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji