Encyklopedia zdrowia - terminy,
choroby, objawy, badania

Dzięki encyklopedii zdrowia poszerzysz swoją wiedzę z zakresu terminów stosowanych w medycynie. Zobacz, jakie są objawy i jak leczy się powszechne choroby, poszukaj znaczenia pojęć medycznych. Sprawdź, na czym polegają najpowszechniejsze badania lekarskie. Skorzystaj z wyszukiwarki terminów lub wybierz kategorię z listy poniżej.

   Choroby

Włośnica - objawy i leczenie

Włośnica jest ciężką, ogólnoustrojową inwazyjną chorobą odzwierzęcą wywoływaną przez pasożyta.

Przyczyny:
Sprawcą choroby jest nicień – włosień kręty (Trichinella spiralis). Człowiek zaraża się przez spożycie zarażonego włośniami surowego mięsa. Standardowe gotowanie mięsa nie chroni przed zarażeniem. Nie jest możliwe zarażenie od osoby chorej. Larwy włośnia nie osiągają u człowieka dojrzałości i lokalizują się w mięśniach, gdzie ulegają otorbieniu (powstają cysty) i zwapnieniu. Okres wylęgania trwa od 1 do 45 dni.

Objawy:
Typowy zespół objawów obejmuje gorączkę z dreszczami, bóle mięśniowe, osłabienie, obrzęki powiek lub twarzy, wybroczyny podspojówkowe i podpaznokciowe. Zespół ten może być poprzedzony biegunką. U części chorych zarażenie nie daje żadnych objawów. Skutkiem zarażenia mogą być jednak poważne powikłania kardiologiczne w postaci zapalenia mięśnia sercowego i zaburzeń rytmu, neurologiczne (zaburzenia widzenia, słuchu, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych) i płucne (zapalenie płuc i opłucnej).

Rozpoznanie:
W rozpoznaniu istotne jest zebranie wywiadu odnośnie spożywania surowego mięsa, objawy kliniczne, wykrycie larw w bioptatach mięśni (fragmentach mięśni pobranych w trakcie biopsji), badania serologiczne i laboratoryjne (w morfologii podwyższony poziom eozynofilów, podwyższona aktywność enzymów mięśniowych, obniżony poziom białek).

Leczenie:
Chorym podaje się leki swoiste oraz leki zwalczające objawy choroby.

Bardzo ważna jest profilaktyka. Skutecznymi sposobami usuwania ryzyka zarażenia są:

  • Gotowanie mięsa do momentu uzyskania czystych soków (minimalnie 30 min.).
  • Zamrażanie kawałków wieprzowiny nie grubszych niż 15 cm przez 20 dni w temperaturze -15°C zabija wszystkie larwy.
  • Zamrażanie dziczyzny nie gwarantuje, tak jak w przypadku produktów wieprzowych, całkowitego usunięcia niebezpiecznych larw.

  • Niedobór witaminy D - Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka

    2014-10-16