Encyklopedia zdrowia - terminy,
choroby, objawy, badania

Dzięki encyklopedii zdrowia poszerzysz swoją wiedzę z zakresu terminów stosowanych w medycynie. Zobacz, jakie są objawy i jak leczy się powszechne choroby, poszukaj znaczenia pojęć medycznych. Sprawdź, na czym polegają najpowszechniejsze badania lekarskie. Skorzystaj z wyszukiwarki terminów lub wybierz kategorię z listy poniżej.

   Terminy medyczne

Sód

Sód - do jego najważniejszych zadań należy utrzymywanie w organizmie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Wraz z innym makroelementem, potasem, reguluje napięcie mięśniowe i wpływa na przewodzenie bodźców w komórkach nerwowych.
Sód zatrzymuje wodę w organizmie, odpowiada za prawidłowe rozmieszczenie wody w ustroju.
Bierze udział w transporcie aminokwasów i cukrów.

Jakie są objawy nadmiaru sodu w organizmie?
- wzrost pragnienia
- zaburzenia koncentracji uwagi
- zaburzenia orientacji
- drgawki
- śpiączka
- suchość błon śluzowych
- podwyższona temperatura ciała
- osłabienie siły mięśniowej

Jakie mogą być przyczyny nadmiaru sodu w organizmie?
- dieta bogata w produkty zawierające znaczną ilość soli (NaCl),nadmierna utrata wody z organizmu przez: skórę (pocenie), przewód pokarmowy (w wyniku biegunki, wymiotów), nerki.
- gorączka


Niedobór sodu w organizmie jest bardzo rzadki. Spowodowane jest to faktem, że większość spożywanych przez człowieka produktów zawiera sól kuchenną zawierającą sód. Przy prawidłowej diecie, niedobór sodu nam nie grozi.

Jakie mogą być powody niedoboru sodu w organizmie?
- niewydolność nerek, wątroby czy serca
- utrata wody i sodu w wyniku nadmiernego pocenia się, np. podczas częstego długotrwałego wysiłku fizycznego, rozległych oparzeń, wymiotów, biegunki
- niedoczynność kory nadnerczy (choroba Addisona)
- niedoczynność tarczycy

Jakie są objawy niedoboru sodu w organizmie?
- bóle głowy
- nudności i wymioty
- zaburzenia orientacji
- drgawki
- śpiączka

Produkty spożywcze zawierające sód:
- sól kuchenna
- przetwory mięsne (wędliny i wędzonki)
- konserwy mięsne
- ekstrakty drożdżowe
- pieczywo

UWAGA:
Zwiększone spożycie sodu jest czynnikiem ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego (dotyczy to szczególnie osób predysponowanych tzw. osób sodowrażliwych).
Osoby z nadciśnieniem powinny ograniczyć spożycie soli kuchennej, ponieważ sód zatrzymuje wodę we krwi, powodując podwyższenie ciśnienia tętniczego.

Jak naturalnie zwiększyć odporność całej rodziny?

2014-11-23