gruszki
Maria Brzegowy

Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  1. Gruszka – charakterystyka. Jakie są odmiany gruszek?
  2. Jakie wartości odżywcze ma gruszka? Ile ma kalorii i jaki jest jej indeks glikemiczny?
  3. Gruszka – właściwości
  4. Czy warto jeść gruszki?
  5. Kto nie powinien jeść gruszek? Czy gruszki uczulają?
  6. Gruszki – na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak przechowywać?
  7. Co można zrobić z gruszek?
  8. Gruszki w kosmetyce
  9. Zdrowe przepisy z gruszkami

Gruszka – charakterystyka, odmiany

Gruszki (łac. Pyrus spp) należą do rodziny Rosaceae. Stanowią jedne z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka i są chętnie spożywane na wszystkich kontynentach. Pochodzą z Europy oraz Azji Zachodniej, skąd w XVII wieku zostały sprowadzone do Ameryki Północnej.

Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian gruszek, ale komercyjnie uprawia się jedynie około 100. Do najpopularniejszych odmian wykorzystywanych w Polsce należą m.in. konferencja, klapsa czy komisówka.

Gruszka – wartości odżywcze, kalorie, IG

Gruszki stanowią źródło wielu cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych, w tym witaminy C, potasu czy błonnika pokarmowego. Dostarczają także przeciwutleniaczy, które sprzyjają obniżeniu ryzyka zachorowania na wiele chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym. W porównaniu z innymi owocami gruszki są również szczególnie bogate we fruktozę oraz w sorbitol.

Jedna średniej wielkości gruszka odmiany klapsa (130 g) dostarcza 75 kcal, 0,8 g białka, 16,0 g węglowodanów oraz 2,7 g błonnika pokarmowego. Indeks glikemiczny owocu wynosi 3342 w zależności od odmiany, co oznacza, że jest niski, więc gruszka może być częścią diety osób chorujących na cukrzycę.

Powiązane produkty

Gruszka – właściwości

Ze względu na obecność m.in. błonnika pokarmowego czy sorbitolu gruszki świetnie sprawdzą się w diecie mającej na celu poradzenie sobie z przewlekłymi zaparciami. Wysoka zawartość potasu to zdecydowana korzyść dla pracy serca, natomiast witamina C – profilaktyka przeziębień, jak również składnik menu osób dbających o stan skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak w przypadku innych owoców obecność przeciwutleniaczy w gruszce przełoży się na zmniejszenie ryzyka zachorowania na wybrane choroby cywilizacje. Antyoksydanty stanowią bowiem jedną z linii obrony naszego organizmu w sytuacji, gdy dochodzi do powstania nadmiernej ilości wolnych rodników i tym samym zaburzenia równowagi organizmu.

Zdaniem niektórych badaczy spożywanie gruszek może wiązać się również z mniejszą liczbą przypadków zachorowania na cukrzycę typu 2 czy wystąpienia udaru mózgu. Dowody na skuteczność takich działań są jednak nieliczne oraz silnie zróżnicowane. Od wielu lat gruszka jest również stosowana jako lek ziołowy w celu łagodzenia kaszlu oraz ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i moczopędne.

Czy gruszki są zdrowe?

Diety obfitujące w warzywa oraz owoce są szeroko polecane ze względu na ich właściwości prozdrowotne korzystne dla naszego organizmu. Obecność witamin, składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy sprawia, że w zasadzie owoce czy warzywa będą wskazane w codziennej diecie zarówno osób starszych, jak i dzieci. W kontekście zdrowia należy jednak rozważyć potencjalne przeciwwskazania, w tym indywidualne nietolerancje pokarmowe czy alergie.

Przeciwwskazania do spożywania gruszek. Czy gruszki uczulają?

Wśród przeciwwskazań do spożywania gruszek należy wymienić problemy ze strony przewodu pokarmowego pod postacią biegunek bądź też dolegliwości związanych z tzw. SIBO (przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego) albo IBS (zespół jelita drażliwego). W obydwu przypadkach chorzy skarżą się na przewlekłe bóle brzucha, burczenie w jelitach, uciążliwe przelewania, trudności w wypróżnianiu. Rekomendowanym sposobem żywienia u takich osób jest tzw. dieta Low FODMAP, ograniczająca produkty dostarczające łatwo fermentujących węglowodanów, w tym fruktozy oraz polioli (a zatem sorbitolu). Gruszka będzie więc produktem, który należy w takim przypadku wykluczyć z diety. Przeciwwskazaniem będzie także indywidualna nietolerancja tych owoców oraz alergia pokarmowa.

Gruszki – na co zwracać uwagę przy zakupie? Jak przechowywać?

Generalnie owoce należą do produktów łatwo psujących się, a tym samym trudnych do przechowywania. Gruszki nie stanowią tutaj wyjątku. W sezonie na gruszki należy więc sięgać po świeże owoce, a gdy ich zabraknie – można śmiało skorzystać z produktów przetworzonych na drodze m.in. mrożenia czy suszenia. Zdaniem wybranych badaczy metody te nie powodują znaczących strat składników odżywczych w owocach, choć liczba prac w tym temacie jest ograniczona.

Co zrobić z gruszek?

Świeże owoce gruszki są spożywane na całym świecie, a także powszechnie spotykane w przetworzonych produktach, takich jak napoje, cukierki, konserwy owocowe oraz dżemy. Podobnie jak inne owoce gruszki również można suszyć oraz mrozić, zanurzać w syropie, a także wyciskać z nich sok czy przyrządzać nalewkę.

Gruszki w kosmetyce

Gruszki w kosmetyce dostarczają m.in. siarki. Pierwiastek ten poprawia elastyczność skóry, a ponadto działa bakteriobójczo, grzybobójczo oraz hamująco na łojotok. Z tego względu gruszka może stanowić świetną bazę dla rozmaitych maseczek np. do tłustej skóry.

W początkach XX wieku sok z gruszek miał chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Zdrowe przepisy z gruszkami

Sałatka z szynką parmeńską, orzechami włoskimi, camembertem i gruszką

Na talerzu ułóż kolejno: ulubione sałaty, porwaną szynkę, cząstki camemberta i pokrojoną w plastry, obraną gruszkę. Oliwę połącz z odrobiną syropu klonowego, szczyptą soli oraz pieprzu, a następnie polej sosem sałatkę. Na wierzch wyłóż kawałki orzechów.

Sałatka z gruszką
Sałatka z grillowaną gruszką

Grzanka z fetą, smażoną gruszką oraz figą

Kromki pieczywa graham opiecz w tosterze. Wyłóż na nie świeżą rukolę, pokruszony ser feta oraz podsmażone na odrobinie masła (z dwóch stron, razem ok. 1,5–2 minuty) plastry obranej gruszki. Całość udekoruj plastrami świeżej figi i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Grzanka z gruszką
Grzanka z gruszką

 

  1. J. Kuciel-Lewandowska i in., Siarka w medycynie i kosmetologii, „Kosmetologia Estetyczna”, nr 6 (6) 2017.
  2. H. Reiland i J. Slavin, Systematic Review of Pears and Health, „Nutrition Today”, nr 50 (6) 2015.
  3. M. Mahammad i in., Nutritional composition of pear fruits (pyrus communis), „African Journal of Food Science and Technology”, nr 13 2010.
  4. B. Konopka-Konig, Gruszki – najlepsze i polecane odmiany, [online] https://gardenyard.pl/rosliny/gruszki-najlepsze-i-polecane-odmiany/ [dostęp:] 12.12.2021.
  5. S-H. Yim, S-H. Nam, Physiochemical, nutritional and functional characterization of 10 different pear cultivars (Pyrus spp.), „Journal of Applied Botany and Food Quality”, nr 89 2015.
  6. M. Wieczorkowska, Cera alabastrowa a cera opalona – współczesne praktyki opalania, [online] http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.hdl_11089_25848/c/cera-alabastrowa-a-cera-opalona-wspolczesne-praktyki-opalania.pdf [dostęp:] 12.12.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij