Podbiał pospolity - Tussilago farfara - zastosowanie, działanie i opis

Zastosowanie lecznicze:

Wewnętrzne: Podbiał stosowany jest w przeziębieniu, anginie, zapaleniu błon śluzowych jamy ustnej oraz w zapaleniu krtani. Polecany także w celu łagodzenia suchego kaszlu. Pomocniczo w przewlekłym zapaleniu oskrzeli, osłabieniu odruchu wykrztuśnego i w zanikowym suchym nieżycie gardła u palaczy tytoniu i osób w wieku podeszłym. Korzystniejsze jest stosowanie podbiału w połączeniu z innymi ziołami wykrztuśnymi. Liść podbiału wchodzi m.in. w skład mieszanek i syropów wykrztuśnych. Zewnętrznie: W kosmetyce wykorzystywane są kwiaty podbiału, z których odwarem przemywa się tłustą cerę. Ponadto używa się ich do okładów na wysypki i plamy żółciowe, a także na otwarte wrzody, różę na twarzy, czyraki i wypryski. Zwykle wykorzystuje się w tym celu kwiaty podbiału z innymi ziołami.

Przeciwwskazania:

Możliwe skutki uboczne:

Dotychczas nie stwierdzono. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy poinformować lekarza.

Ostrzeżenia:

Nie zaleca się stosowania u dzieci do 12 roku życia oraz u kobiet  w okresie ciąży i karmienia piersią. Nie zaleca się systematycznego stosowania dłużej niż 6 tygodni w ciągu roku. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.