Kminek zwyczajny - Carum carvi - zastosowanie, działanie i opis

Zastosowanie kminku zwyczajnego

Wewnętrznie:

Kminek wykorzystywany jest w leczeniu zaburzeń trawienia, szczególnie u dzieci i osób w podeszłym wieku, przy braku łaknienia, wzdęciach, kolce jelitowej, nudnościach. Związki zawarte w owocach kminku usprawniają pracę przewodu pokarmowego, działają przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, znoszą wzdęcia brzucha, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów.

Stosowany jest także przy dolegliwościach wątrobowych, bowiem zwiększa ilość wydzielanej żółci i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy.

W okresie karmienia piersią pobudza laktację, podobnie jak anyżek czy koper włoski.

Żucie owoców kminku neutralizuje przykry zapach z ust.

 

Zewnętrznie:

W preparatach przeciwświądowych.

Ostrzeżenia

W przypadku ostrych bóli brzucha lub jeśli objawy po przyjmowaniu naparu nasilą się lub nie ustąpią należy skontaktować się z lekarzem.

 

W ciąży stosować po konsultacji z lekarzem.

 

Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła i wilgoci oraz wpływu obcych zapachów.