Kminek zwyczajny - Carum carvi - zastosowanie, działanie i opis

Zastosowanie lecznicze:

Wewnętrznie: Kminek wykorzystywany jest w leczeniu zaburzeń trawienia, szczególnie u dzieci i osób w podeszłym wieku, przy braku łaknienia, wzdęciach, kolce jelitowej, nudnościach. Związki zawarte w owocach kminku usprawniają pracę przewodu pokarmowego, działają przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, zwiększają wydzielanie soków trawiennych, zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach, znoszą wzdęcia brzucha, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów. Stosowany jest także przy dolegliwościach wątrobowych, bowiem zwiększa ilość wydzielanej żółci i ułatwia jej przepływ do dwunastnicy. W okresie karmienia piersią pobudza laktację, podobnie jak anyżek czy koper włoski. Żucie owoców kminku neutralizuje przykry zapach z ust. Zewnętrznie: W preparatach przeciwświądowych.

Przeciwwskazania:

Gdy masz nadwrażliwość na rośliny rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae) lub złożonych (Compositae). Olejku nie należy stosować u niemowląt, a u dzieci do 7 roku życia stosować ostrożnie.

Możliwe skutki uboczne:

Ostrzeżenia:

W przypadku ostrych bóli brzucha lub jeśli objawy po przyjmowaniu naparu nasilą się lub nie ustąpią należy skontaktować się z lekarzem. W ciąży stosować po konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła i wilgoci oraz wpływu obcych zapachów.