Ostryż długi - Curcuma longa - zastosowanie, działanie i opis

Zastosowanie lecznicze:

Wewnętrznie: Zaburzenia funkcji wątroby. Związki czynne kurkumy działają ochronnie na komórki wątrobowe (hepatoprotekcyjnie). Polecany w stanach zapalnych dróg żółciowych. Ułatwia przepływy żółci w przewodach żółciowych i przywraca ich naturalną kurczliwości. Z tego względu wykorzystywany w preparatach polecanych w zastojach żółci z powodu atonii pęcherzyka żółciowego, czy też dolegliwościach trawiennych. Wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na wydzielanie m.in. gastryny, sekretyny oraz enzymów trzustkowych. Obecnie zioło wykorzystywane jako składnik prepartów złożonych stosowanych w leczeniu wspomagającym chorób wątroby, dróg żółciowych oraz zaburzeń funkcji trzustki. Kłącza kurkumy od wieków stosowane były jako przyprawa kuchenna - samodzielnie lub w mieszankach, i których najsławniejsza jest curry. Kurkuma ma intensywny, podobny do imbiru zapach oraz silny, korzenny, nawet gorzkawy smak.

Przeciwwskazania:

Gdy masz nadwrażliwość na ostryż długi, niedrożność dróg żółciowych.

Możliwe skutki uboczne:

W przypadku wystąpienia działań niepożądanych należy o nich poinformować lekarza.

Ostrzeżenia:

W ciąży i okresie karmienia piersią stosować jedynie po konsultacji z lekarzem.