
Encyklopedia leków
Biedrzeniec anyż (Anyż, Anyżek) - Pimpinella anisum
Podstawowe informacje
- Działanie
-
wykrztuśneodkażającerozkurczającepobudza laktację
- Surowce
-
owoc anyżu (Anisi fructus)olejek anyżowy (Anisi aetheroleum)
Oferta portalu DOZ.pl
Spis treści
- Czym jest anyż
- Działanie i właściwości lecznicze anyżu
- Zastosowanie anyżu
- Sposoby użycia anyżu
- Skutki uboczne
- Ostrzeżenia
- Ciekawostka dotycząca anyżu
Czym jest anyż
Biedrzeniec anyż jest rośliną jednoroczną pochodzącą z krajów basenu Morza Śródziemnego.
W Polsce niekiedy hodowany na plantacjach.
Surowiec stanowi owoc anyżu - Anisi Fructus.
Uzyskuje się go poprzez zbiór w sierpniu owoców anyżu, a następnie ich suszenie
w lekkim przewiewie. Z uzyskanych owoców anyżu poprzez destylację z parą wodną otrzymuje się olejek eteryczny (Anisi aetheroleum).
Działanie i właściwości lecznicze anyżu
Anyż stymuluje czynności wydzielnicze gruczołów w obrębie górnych dróg oddechowych,
ułatwia wydalanie zalegającego śluzu oraz pobudza odruch wykrztuśny.
Preparaty z anyżu działają:
- rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit
- pobudzają ich perystaltykę
- powodują efekt wiatropędny (ułatwia usuwanie gazów z jelit)
- zmniejszają dyskomfort towarzyszący wzdęciom
- wspomagają prawidłowe trawienie i czynności wydzielnicze układu pokarmowego
- znajduje zastosowanie w problemach trawiennych i kolkach u dzieci oraz osób starszych
- anyż, jak i pozyskiwany z niego olejek stymulują wydzielanie soków trawiennych
i wzmagają apetyt
Wyciągi z owoców anyżu pobudzają laktację oraz stymulują miesiączkowanie.
Otrzymywany z owoców anyżu olejek eteryczny zastosowany zewnętrznie działa odkażająco, odstraszająco na owady oraz toksycznie w stosunku do niektórych pasożytów (np. wesz).
Zastosowanie anyżu
• Nieżyty górnych dróg oddechowych
• W kaszlu z gęstą, skąpą wydzieliną
• Zaburzenia laktacji
• Wzdęcia
• Kolki jelitowe
• Brak apetytu
• Zaburzenia trawienia
• Zaburzenia miesiączkowania
Sposoby użycia anyżu
Napar z owoców anyżu
½ - 1 łyżeczkę rozdrobnionych owoców anyżu zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez 30 minut (np. w termosie), a następnie odcedzamy.
- W zaburzeniach trawienia, braku apetytu, problemach z laktacją pić 2-3 łyżki 3-5 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem
- Jako preparat wykrztuśny pić 2-3 łyżki 3-5 razy dziennie 1 godzinę po posiłku
- W przypadku dzieci (w zależności od wieku) podawać 1 łyżeczkę lub łyżkę
- W przypadku niemowląt przygotowany napar rozcieńczyć wodą lub mlekiem
Skutki uboczne
Olejek eteryczny otrzymywany z owoców anyżu podawany doustnie w dużych dawkach powoduje:
- rozszerzenie naczyń włosowatych
- podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego
- może doprowadzić do odurzenia i drgawek.
Niekiedy mogą wystąpić reakcje alergiczne.
Ostrzeżenia
Nie należy stosować anyżu oraz jego przetworów w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, krwawieniach wewnętrznych oraz w ostrych stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit.
Ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania, nie zaleca się stosowania anyżu, w czasie ciąży.
Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
Ciekawostka dotycząca anyżu
Przetwory z anyżu są stosowane w wielu preparatach wspomagających laktację.
Uwaga! Zapoznaj się z ostrzeżeniem