Biedrzeniec anyż (Anyż, Anyżek) - Pimpinella anisum - zastosowanie, działanie i opis

Zastosowanie lecznicze:

Wewnętrznie: Jako łagodny środek wykrztuśny. Anyżek stosowany przy suchym kaszlu, ze skąpą wydzieliną oraz w nieżytach gardła, krtani, chrypce, katarze a także przy zapaleniu oskrzeli. Stosowany także w celu pobudzenia pracy żołądka i woreczka żółciowego. Rozkurczające właściwości anyżu wykorzystywane są m.in. łagodzeniu bóli brzucha, kolki jelitowej oraz wzdęć. Polecany szczególnie dzieciom i osobom starszym. Wykorzystywany również jako składnik mieszanek pobudzających laktację. Zewnętrznie: Jako inhalacje w schorzeniach dróg oddechowych. Napary z anyżu stosuje się do płukania gardła w anginie, zapaleniu oskrzeli i kaszlu.

Przeciwwskazania:

Gdy masz nadwrażliwość na olejek anyżowy,ostry nieżyt żołądka, jelit, nerek, chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy, krwawienia wewnętrzne.

Możliwe skutki uboczne:

Duże dawki olejku anyżowego drażnią przewód pokarmowy, rozszerzają naczynia włosowate oraz mogą wywołać odurzenie, drgawki, przekrwienie mózgu i płuc oraz uszkodzenie nerek.

Ostrzeżenia:

Ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania, nie zaleca się stosowania anyżu, w czasie ciąży. Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.