Biedrzeniec anyż (Anyż, Anyżek) - Pimpinella anisum - zastosowanie, działanie i opis

Czym jest anyż

Biedrzeniec anyż jest rośliną jednoroczną pochodzącą z krajów basenu Morza Śródziemnego.
W Polsce niekiedy hodowany na plantacjach.  
Surowiec stanowi owoc anyżu - Anisi Fructus.
Uzyskuje się go poprzez zbiór w sierpniu owoców anyżu, a następnie ich suszenie
w lekkim przewiewie. Z uzyskanych owoców anyżu poprzez destylację z parą wodną otrzymuje się olejek eteryczny ( Anisi aetheroleum).

 

Działanie i właściwości lecznicze anyżu

Anyż stymuluje czynności wydzielnicze gruczołów w obrębie górnych dróg oddechowych,
ułatwia wydalanie zalegającego śluzu oraz pobudza odruch wykrztuśny.  


Preparaty z anyżu działają:

  • rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit
  • pobudzają ich perystaltykę
  • powodują efekt wiatropędny (ułatwia usuwanie gazów z jelit)
  • zmniejszają dyskomfort towarzyszący wzdęciom
  • wspomagają prawidłowe trawienie i czynności wydzielnicze układu pokarmowego
  • znajduje zastosowanie w problemach trawiennych i kolkach u dzieci oraz osób starszych
  • anyż, jak i pozyskiwany z niego olejek stymulują wydzielanie soków trawiennych
    i wzmagają apetyt

 

Wyciągi z owoców anyżu pobudzają laktację oraz stymulują miesiączkowanie.


Otrzymywany z owoców anyżu olejek eteryczny zastosowany zewnętrznie działa odkażająco, odstraszająco na owady oraz toksycznie w stosunku do niektórych pasożytów (np. wesz).

Zastosowanie anyżu

•    Nieżyty górnych dróg oddechowych
•    W kaszlu z gęstą, skąpą wydzieliną
•    Zaburzenia laktacji
•    Wzdęcia
•    Kolki jelitowe
•    Brak apetytu
•    Zaburzenia trawienia
•    Zaburzenia miesiączkowania

Sposoby użycia anyżu

Napar z owoców anyżu
½ - 1 łyżeczkę rozdrobnionych owoców anyżu zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i zaparzamy pod przykryciem przez 30 minut (np. w termosie), a następnie odcedzamy.

•    W zaburzeniach trawienia, braku apetytu, problemach z laktacją pić 2-3 łyżki 3-5 razy dziennie 1 godzinę przed posiłkiem

•    Jako preparat wykrztuśny pić 2-3 łyżki 3-5 razy dziennie 1 godzinę po posiłku

•    W przypadku dzieci (w zależności od wieku) podawać 1 łyżeczkę lub łyżkę

•    W przypadku niemowląt przygotowany napar rozcieńczyć wodą lub mlekiem

Skutki uboczne

Olejek eteryczny otrzymywany z owoców anyżu podawany doustnie w dużych dawkach powoduje:

  • rozszerzenie naczyń włosowatych
  • podrażnienie śluzówki przewodu pokarmowego
  • może doprowadzić do odurzenia i drgawek.

Niekiedy mogą wystąpić reakcje alergiczne.

Ostrzeżenia

Nie należy stosować anyżu oraz jego przetworów w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, krwawieniach wewnętrznych oraz w ostrych stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit.

Ze względu na brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania, nie zaleca się stosowania anyżu, w czasie ciąży.

Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.

Ciekawostka dotycząca anyżu

Przetwory z anyżu są stosowane w wielu preparatach wspomagających laktację.