Aloes - Aloe - zastosowanie, działanie i opis

Czym jest aloes

Aloesy powszechnie występują w Afryce Południowej, Indiach oraz na Półwyspie Arabskim.
Często hoduje się je w regionach o podobnym klimacie oraz w szklarniach.

Aloes zwyczajny dzięki zdolnościom magazynowania wody, charakteryzuje się
wiecznie zielonymi liśćmi.  
Z aloesu zwyczajnego po nacięciu liści otrzymuje się stężały sok, nazywany aloną – Aloe.
Natomiast w wyniku odpowiedniego przetworzenia liści aloesu zwyczajnego uzyskuje się
żel aloesowy – Aloe Gel.

Działanie i właściwości lecznicze aloesu

Żel aloesowy otrzymywany z aloesu zwyczajnego posiada właściwości antyoksydacyjne,
ochronne na wątrobę, obniżające ciśnienie krwi oraz poziom lipidów.
Małe dawki alony pobudzają łaknienie ze względu na bardzo gorzki smak.

Zawarte w aloesie związki działają przeciwzapalnie oraz dostarczają substancji, które stanowią dobrą pożywkę dla bakterii symbiotycznych, co korzystnie wpływa na ich namnażanie w obrębie przewodu pokarmowego.

Zawarta w żelu aloesowym frakcja polisacharydów (o nazwie handlowej Acemannan)
wykazuje aktywność immunostymulującą oraz przeciwcukrzycową.

Dzięki działaniu przeciwutleniającemu oraz hepatoprotekcyjnemu żel aloesowy
zapobiega angiopatiom cukrzycowym (takim jak: tworzenie zakrzepów,
nadmierny skurcz naczyń oraz nasilone podziały komórek).

W badaniach klinicznych zauważono obniżenie poziomu cukru na czczo po stosowaniu przez 21 dni odpowiedniej dawki (300 mg/kg masy ciałą) żelu aloesowego. 

Jednakże skuteczność aloesu jest znacząco wyższa w przypadku cukrzycy typu 2, niż 1.

W aloesie zawarte są egzogenne aminokwasy (oprócz tryptofanu) oraz enzymy niezbędne do tworzenia nowych komórek. Jako środek wzmacniający w stanach osłabienia organizmu, w okresie rekonwalescencji po długich, wycieńczających chorobach oraz dla osób starszych.

Wyciągi ze świeżych liści to m.in.

  • źródło łatwo przyswajalnego białka
  • witamin
  • soli mineralnych

Ponadto stosowanie wyciągu z aloesu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Jest on źródłem biogennych stymulatorów, które korzystnie wpływają na działanie układu immunologicznego.

Polecany w stanach:

  • obniżonej odporności
  • zwiększonej podatności na infekcje i zakażenia

Pobudzają one oregenerację głębszych warstw skóry, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu
blizn oraz powodują zmniejszenie widoczności już istniejących.

Aloe vera wspomaga gojenie oparzeń oraz różnego rodzaju dermatoz (w tym owrzodzeń skóry, łuszczycy, czy opryszczki pospolitej).

Aloes działa silnie przeczyszczająco, wspomaga perystaltykę jelit.
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, w mniejszym stopniu przeciwgrzybiczo. 
Wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe.

Zastosowanie aloesu

  • Zaparcia
  • Wspomagająco przy cukrzycy typu 2
  • Obniżenie odporności
  • Stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego , wrzody żołądka, dwunastnicy i jelita grubego
  • Zapalenia stawów
  • Wspomagająco przy zaburzeniach funkcji wątroby jako środek żółciotwórczy i żółciopędny (alona)
  • Hipercholesterolemia (podwyższony poziom cholesterolu)
  • Wspomagająco przy zaburzeniach przemiany materii
  • Pomocniczo przy nadciśnieniu
  • Leczenie źle gojących się ran,
  • Problemy skórne (owrzodzenia, łuszczyca, opryszczka)
  • Uszkodzenia skóry
  • Oparzenia

Sposoby użycia aloesu

Wino aloesowe

Z kilkuletniej rośliny obrywamy kilka liści, które myjemy. Po osuszeniu przechowujemy w lodówce przez 7 dni. Następnie liście oczyszczamy z kolców i kroimy na drobne kawałki,
a następnie rozdrabniamy (np. blenderem).

Do otrzymanej miazgi dodajemy ½ litra czerwonego wina gronowego, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 50 dag miodu, ponownie mieszamy i pozostawiamy na 3 dni w zamkniętym pojemniku, w zaciemnieniu.

Uzyskane wino przecedzamy przez sito, rozlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
•    Przez 1 tydzień trzy razy dziennie po 1 łyżeczce
•    Przez kolejne 3-4 tygodnie stosujemy trzy razy dziennie po 1 łyżce
•    Przez kolejne 3-4 tygodnie stosujemy trzy razy dziennie po 1 łyżeczce
•    Preparat zaleca się stosować przez 2- 3 miesiące, a następnie należy zrobić
       1-2 tygodnie przerwy przed kolejnym cyklem.

Otrzymany preparat stosujemy zawsze 1 godzinę przed jedzeniem.
Preparat zalecany jest w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Wyciąg glicerynowy z aloesu

Przygotowany jak powyżej aloes kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy 100 ml wody i miksujemy, a następnie dodajemy 150 ml gliceryny i niewielką ilość soku z cytryny, ponownie miksujemy i pozostawiamy na dobę.

Po odstaniu całość przecedzamy na sitku, uzyskany płyn przelewamy
do butelki i przechowujemy w lodówce.
•    Zewnętrznie jako preparat kosmetyczny
•    Zewnętrznie jako płyn łagodzący po goleniu

Skutki uboczne

Długotrwałe stosowanie lub przedawkowanie zagęszczonego soku z aloesu może doprowadzić
do wystąpienia atonii jelita grubego oraz biegunki z nadmierną utratą wody i elektrolitów,
głównie potasu.

Otrzymywany z aloesu stężały sok (alona) stosowany w większych dawkach może wywołać przekrwienie jelita grubego oraz narządów miednicy mniejszej, a także może być przyczyną
poronień u kobiet.

Ostrzeżenia

Preparatów z aloesu nie należy stosować w niedrożności jelit, ostrym zapaleniu jelit, bólach brzucha o nieznanej etiologii, u dzieci w wieku poniżej 12 lat, u kobiet ciężarnych oraz w okresie laktacji.

Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu.
Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym
i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta.

Ciekawostka dotycząca aloesu

Nasiona pomidorów i ziemniaka namoczone przed wysiewem w wyciągu aloesowym
znacznie szybciej kiełkują, rośliny kwitną wcześniej i dają bardziej obfite plony.