Pieprz - Piper L. - zastosowanie, działanie i opis

Podstawowe informacje - pieprz
Surowce owoce pieprzu czarnego
Działanie reguluje trawienie
tonizuje i wzmacnia układ pokarmowy

Zastosowanie pieprzu

W czarnym pieprzu znajduje się alkaloid o nazwie piperyna. Substancja ta nadaje wyrazisty, ostry smak. Pieprz zawiera: tłuszcze, wapń, białko, magnez, żelazo.

Dodatek pieprzu do dań sprzyja trawieniu. Działa moczopędnie. Pieprz ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma działanie przeciwzapalne. Jest silnym źródłem antyoksydantów.

Możliwe skutki uboczne

W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać przyjmowania preparatu i poinformować o nich lekarza.

Ostrzeżenia

Nie zaleca się stosowania w ciąży i okresie karmienia piersią, ze względu na brak odpowiednich danych odnośnie bezpieczeństwa stosowania. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chrwonić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.