
Encyklopedia leków
Pieprz - Piper L.
Podstawowe informacje
- Działanie
-
reguluje trawienietonizuje i wzmacnia układ pokarmowy
- Surowce
-
owoce pieprzu czarnego
Oferta portalu DOZ.pl
W czarnym pieprzu znajduje się alkaloid o nazwie piperyna. Substancja ta nadaje wyrazisty, ostry smak. Pieprz zawiera: tłuszcze, wapń, białko, magnez, żelazo.
Dodatek pieprzu do dań sprzyja trawieniu. Działa moczopędnie. Pieprz ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma działanie przeciwzapalne. Jest silnym źródłem antyoksydantów.
W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać przyjmowania preparatu i poinformować o nich lekarza.
Nie zaleca się stosowania w ciąży i okresie karmienia piersią, ze względu na brak odpowiednich danych odnośnie bezpieczeństwa stosowania. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chrwonić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
Uwaga! Zapoznaj się z ostrzeżeniem