Encyklopedia leków

Pieprz - Piper L.

Podstawowe informacje

Działanie
reguluje trawienie
tonizuje i wzmacnia układ pokarmowy
Surowce
owoce pieprzu czarnego

W czarnym pieprzu znajduje się alkaloid o nazwie piperyna. Substancja ta nadaje wyrazisty, ostry smak. Pieprz zawiera: tłuszcze, wapń, białko, magnez, żelazo.

Dodatek pieprzu do dań sprzyja trawieniu. Działa moczopędnie. Pieprz ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma działanie przeciwzapalne. Jest silnym źródłem antyoksydantów.

W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać przyjmowania preparatu i poinformować o nich lekarza.

Nie zaleca się stosowania w ciąży i okresie karmienia piersią, ze względu na brak odpowiednich danych odnośnie bezpieczeństwa stosowania. Nie należy stosować po terminie ważności. Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, zgodnie z wymaganiami producenta, chrwonić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.

Uwaga! Zapoznaj się z ostrzeżeniem
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij